Barn, spel och åldersgränser

åldersgränserDet är många föräldrar som är frågande kring ”åldersgränser” och ”när är rätt ålder att börja spela våldsamma spel”. Spel har en högre åldersgräns (till exempel 18 år) än filmer eftersom den högsta åldersgränsen på bio är 15 år. Det är alltid svårt att veta när det är rätt tid att börja spela våldsammare spel, men jag tror det är viktigt  att man som förälder pratar med sina barn om spelen de spelar. Anser man att det inte är lämpligt att ens barn spelar blodiga spel så skall man förklara varför. Även om vännerna spelar våldsspel så är det viktigt att man tar ett eget beslut som förälder i frågan så man inte faller för grupptrycket. Man kan även diskutera med andra föräldrar som låter sina barn spela spel som GTA, Battlefield och Call of duty och se vad de har för argument till att låta barnen spela fastän de är så unga. Oftast finns det inga bra argument, men man vet ju inte. De kanske har tänkt på något som man själv inte reflekterat över. Eller så har de inte tänkt alls.

spelande

Vuxna har ett stort ansvar

Vi föräldrar och vuxna har ett ansvar. Vi ska delvis följa de rekommenderade åldersgränserna, men även respektera och möta barnens frustration över att de inte får spela vissa spel. Om vi inte möter barnet i dess frustration blir det lätt att de går hem till kompisarna och spelar istället. Vi måste förklara för barnen varför de inte ska spela vuxenspel så att de får en förståelse kring varför det är en 18 årsgräns och inte barntillåtet. Om man vill introducera lite våldsammare spel till sina barn/ungdomar så är det viktigt att man sitter med de första gångerna så man själv ser vad spelet handlar om och att man tar en diskussion med barnet kring vad som är verkligt och vad som är på låtsas. Det är viktigt att vara medvetet aktiv i barnets spelande så att man själv vet vad de spelar och att man kan sätta spelet i ett sammanhang. Det är speciellt viktigt när spelen har en hög åldersgräns, eftersom man då poängterar att det är en lek och att det är långt ifrån verkligheten. Många är redan aktiva i sina barns spelande och bryr sig om vad deras barn spelar vilket jag anser är ett riktigt bra första steg till att skapa förståelse mellan förälder och barn kring varför man inte bör spela våldsspel som minderårig. 

För mer information kring barn, spelande och åldersgränser så läs min intervju i Helsingborgsdagblad:

http://hd.se/familjeliv/2013/09/08/satt-dig-bredvid-ditt-barn/

Några tips på spel som är mindre våldsamma och som kan vara roligt för minderåriga:

Tryck på spelen med svart text för att läsa mer om spelen

 

Simcity

Lego city undercover

Portal 2

Scribblenauts

Legospelen

League of Legends

Octodad

PLANTS VS ZOMBIES – GARDEN WARFARE

Minecraft är ett oerhört populärt spel just nu. Sök på Minecraft i min blogg för att hitta information om spelet.

The Simsett livssimulatorspel där du kan skapa familj, bygga hus, socialisera för att hitta nya vänner eller en partner, starta karriär och städa, laga mat och diska.

Rayman (Origins och legends) är ett väldigt underhållande plattformsspel där man kan spela upp till fyra spelare samtidigt.

Battlefield Heroes är ett gratisspel som är gjort av samma företag (DICE) som gjort Battlefield. Det är ett lättsammare skjutspel som utspelar sig under andra världskriget som är anpassat för yngre åldrar.

Starcraft 2 är ett extremt populärt realtids-strategispel, som utspelas i en science fiction miljö är dock för 16 år och föräldrar bör pröva först för att se om det är lämpligt.

Age of Empires (spelserie) är realtidsstrategispel som fokuserar på människans utveckling genom tiderna.

Civilization (spelserie) är ett lite mer avancerat strategispel där du som spelare spelar som en civilisation som ska klara sig genom att bygga och leva sida vid sida med andra civilisationer. Det är ett väldigt populärt spel där man även lär sig mycket om människans utveckling och vilka upptäckter som lett till olika mänskliga framgångar. Det bör även nämnas att man inte alltid behöver kriga mot andra civilisationer utan du kan även skapa diplomatiska överenskommelser med andra för att nå dina mål genom fredliga handlingar.

Nerf Arena Blast är ett skjutaspel som är gjort för yngre där du springer runt på banor och skjuter mot andra med harmlösa ”nerf-vapen” (vapen som skjuter skumgummikulor)

Sim City (spelserie) populärt byggstrategispel där du är borgmästare över din egen stad. Du är stadsplanerare och måste se till att staden frodas.

Timesplitters 2 & 3, även om spelen är till playstation 2 och har en hel del år på nacken så är spelen, enligt mig, de bästa FPS spelen för barn under 15 år. Det är lättsamt och absolut inget blod och man kan spela upp till fyra spelare tillsammans.

 

Om ni har fler tips på bra spel för minderåriga så skriv gärna i kommentarsektionen nedanför!

4 reaktioner på ”Barn, spel och åldersgränser

 1. Hej!

  Hittade inget om spelet Knack men vad säger du om det om du känner till/spelat det? Är det ett spel som passar en sjuåring?
  Finns två spel.

  1. Hej!

   Ja, känner till det. Det som är positivt är att det går att spela två samtidigt vilket gör att man kan spela med sitt barn eller barnen tillsammans. Båda spelen har en 7 årsgräns och innehåller ”tecknat våld”. Så det kommer nog passa bra, men ett tips är att alltid sitta med första gången man provar ett nytt spel så att man som förälder får en känsla för spelet.

 2. Tack för hjälpen och snabbt svar!

  Såg nu på nätet att det ena var 12-årsgräns och ett 7-årsgräns så de kanske ändå är lite olika.
  Ja vi får sitta med och titta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s