Läsning för dig som är nyfiken på fenomenet Minecraft

Minecraftbok

Minecraft – Block, Pixlar och att göra sig en hacka är namnet på en bok för dig som är nyfiken på vad Minecraft är, hur spelet kom till och vem mannen bakom spelet är. Hur kunde ett litet spel, programmerat av bara en person bli så stort världen över?

Boken fokuserar på Notchs (Markus Persson), skaparen av Minecraft, uppväxt och liv och människorna runt omkring honom. Det är en öppenhjärtlig bok som berättar om vilka svårigheter och möjligheter som skapas för en person som helst av allt ville sitta hemma framför datorn. Hur fantasin kan flöda även om man spenderar flertalet timmar framför en datorskärm. Boken berättar om hur Minecraft utvecklats från tanke till spelet det är idag, om vilka spel som inspirerat Markus ”Notch” Persson. Boken är även full av små anekdoter som exempelvis att Minecraft från början var en klon/”kopia” av ett annat tidigare spel.

Minecraft är beskrivet som motsatsen till de flesta spel som ges ut idag. Det är ”fult”, blockigt, abstrakt kreativt och lämnar spelaren själv till att komma på hur man vill anta spelvärlden. Boken svarar på frågan hur ett spel som Minecraft, som egentligen är ett litet projekt som kan liknas vid en independentfilm i filmvärlden, helt plötsligt blir en gigantisk succé på en marknad där spel mer och mer handlar om stora budgetar, vapen och snygg grafik.

Boken tar  upp både spelfenomen och spelklimatet i både världen och i Sverige och hur de har förändrats över tid. Den berättar hur kreativa programmerare på spelföretag måste satsa på vinnande koncept som har fungerat i tidigare spel istället för nya kanske mer annorlunda spel, eftersom en säker ekonomisk vinst står i fokuset för spelföretagen. Hur ”gratis”-spelen på internet fördummas för att kunna nå så bred publik som möjligt. Den berättar om hur Markus Persson slog sig fri från detta koncept för att kunna skapa ett projekt han själv brann för. Det betyder dock inte alltid att kreativa människor inte får växa inom de stora spelföretagen. Det har dock gjort att ”indiescenen” som boken beskriver som en grupp av människor och företag som Minecraft och Mojang tillhör, där mindre mer udda projekt skapas har fått ett uppsving på senare år.

Boken är skriven utifrån intervjuer av personer som har varit inblandade i Markus Perssons liv. Allt från nära och kära till före detta arbetskamrater och bekanta har intervjuats. Den håller en bra balans mellan att skildra spelmediet ur ett globalt perspektiv till att beskriva Notch/Markus Perssons uppväxt och privatliv, vilket gör att boken aldrig blir tråkig.

Om du är det minsta intresserad av Minecraft, undrar över vad det är, hur spelet kom till eller om du bara vill ha en inblick i dagens spelmarknad och utveckling så kan jag verkligen rekommendera boken.

Boken finns att beställa här:

http://www.roligaprylar.se/Minecraft-block-pixlar-och-att-gora-sig-en-hacka.html

Markus "Notch" Persson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s