Marvels Spider-Man – Som att vara Spindelmannen

Tänk dig att få svinga mellan New Yorks skyskrapor och verkligen få vara Spindelmannen. Spelutvecklarna Insomniac Games senaste spel Marvels Spider-man är det närmsta du kan komma att vara en utav mångas favoritsuperhjälte och bära den röda masken själv.

New York har aldrig varit så vackert

Det som slår en när man spelar Spider-man är hur otroligt långt spelens grafik (utseende) har kommit. New York ser fantastiskt och levande ut med allt från människor och bilar på gatorna till vackra vyer över hustaken som glimmar i solen från toppen av stadens högsta skyskrapor. Friheten är påtaglig när man som Spindelmannen kastar sig ner och börjar svinga sig mellan husen. När du går på gatan ropar och pratar människor med dig och du kan även göra en high five vilket förhöjer upplevelsen av att vara stadens räddare i nöden.srqr4eedo6onl0vfl1nq.png

Som en riktig Marvel-film

Det märks att man inte sparat några medel för att skapa ett så spektakulärt spel som möjligt. Det är som att titta på en riktig Marvelfilm på bio när det kommer till kvalité. Du får följa Spindelmannen både som Peter Parker och som superhjälten vilket hjälper spelet att få en större själ än bara ett vanligt superhjältespel. Problemen är inte bara stora superskurkar som man ska slåss mot utan man får även ta del av Peter Parkers privatliv där problem som ekonomi och romantik uppstår. Genom att spela som Peter Parker får man även en större förståelse för vissa skurkars intentioner och varför de utför de handlingar de gör. Det skapar ett spel med fler dimensioner än bara ett superhjälteäventyr.

spider-man-ps4-swing-le332323232323gal

En superhjältes arbete tar aldrig slut

Spelet går ut på att både följa en större historia, men även lösa småbrott och sidouppdrag som håller en upptagen ett bra tag framöver. Spelet har fått lite kritik för att det nästan finns för mycket att göra och att det då kan bli lite enformigt. De flesta uppdragen går ut på att slå på bovar genom olika kombinationer av slag och sparkar. Man har även manicker som nät och fällor som man kan använda sig av för att besegra större grupper av fiender.

5bbbd5dcdf0ca.image

Superhjälte-våld med några grövre inslag

Det blir många våldsinslag, men det är inte värre än vanliga Marvel-filmer som kommit på sistone. Ibland kan det dock vara av lite grövre slag. Ett exempel är när ett sidouppdrag där en superskurk vid namn Tombstone sparkar en utav sina hejdukar i huvudet när den ligger ner. Det är dock ett utav väldigt få tillfällen där våldet gränsar till övervåld. Spelet vågar även dra in tunga inslag för att skapa tyngd i berättandet, som till exempel när en far till en person som känner Peter Parker dör i en självmordsattack. Dessa inslag gör berättandet väldigt spännande, men de är sällan grafiska. Spelet har en 16-årsgräns på grund av de ovannämnda inslagen och finns bara till Playstation 4.

5 reaktioner på ”Marvels Spider-Man – Som att vara Spindelmannen

  1. hej!

    Spelet Spider-Man ingår när man köper ps4 just nu. Vår son blir 11 år i vår och kommer få ps4 i julklapp. Läste om spelet här men vilken åldersgräns tycker du är ok för spelet? Han spelar Fortnite och overwatch. Men vågar/kan vi ge spelet Spider-Man el ta bort det innan ps4 läggs under granen?

    God Jul och tack för en bra blogg!

    1. Hej!
      Härligt att ni gillar bloggen. Spider-Man är ett svårt spel att bedöma åldersgränsen på eftersom större delen av spelet inte är ”värre” än en vanlig marvel-/superhjältefilm. Det var egentligen bara två scener i spelet som jag nämner i inlägget som jag reagerade på.

      Mitt tips är att ge dem julklappen och säga att ni gärna vill sitta med en stund då och då när han spelar för att ni är nyfikna på spelet. Ni kan även be honom berätta om spelet när ni till exempel har en stund tillsammans som vid middagsbordet. Då kan han berätta vad han upplevt och ni kan diskutera det och ni bekräftar honom i det han tycker är roligt. Det handlar om att inte lämna barnet ensamt i sina upplevelser utan om barnen tycker något är jobbigt eller läskigt i ett spel så är det bra om han får diskutera det och lyfta det till ytan. Det behöver inte ens handla om våldsscener i spel och filmer utan det kan vara något helt annat som barnet upplevde som det behöver prata om. Därför är det bra att ibland sitta med en stund eller fråga ”hur går det i spelet?”.

      Hör gärna av er om ni har fler frågor.

      1. Tack så mycket för ditt snabba svar!

        Det får nog bli en julklapp ändå. Han kommer själv välja att inte spela om det är otäckt gissar jag då han tycker en del filmer är otäcka och inte vill se.

        En annan fråga. Lillebror som är sju år, åtta i vår vill gärna spela Fortnite vilket vi sagt nej till. Han vill då spela Overwatch. Är Overwatch ”snällare” alltså tänker på figurerna osv? Vi får lite den uppfattningen men jag själv har lite svårt för dessa spel. Han är väldigt duktig på tv spel och tycker det är superkul. Ville höra din sida av saken?

      2. Jag skulle säga att det är ingen större skillnad på Overwatch och Fortnite vad gäller åldersgräns. Båda rekommenderas för 12 år. Det är egentligen ingen skillnad mellan de två spelen vad gäller våld. Men till skillnad från ett spel där man spelar själv som i Spider-man så är det mycket mer stress och intryck i Fortnite och Overwatch vilket kan vara något att tänka på. Speciellt i Overwatch där man spelar i lag och där andra människor kan ha förväntningar på hur bra laget ska spela och därför uttrycka sin besvikelse över laget med diverse tråkiga ord. Därför kan det vara bra att stänga av ”voice chat” i båda spelen.

  2. Tack så mycket för svaren!

    Han (yngsta) får ej använda voice chat förutom med en jämnårig kompis när de spelar NHL el Plants vs zombie. Så han skulle inte använda den funktionen.
    Vi får fundera vidare gällande spelen. Han känns lite för liten ännu med detta spel.

Lämna en kommentar