Äventyrsspel för spelare under 15 år

Det finns en svår ålder när barnen börjar närma sig 15 år, men eftersom åldersgränsen säger 15 vill man som förälder inte riktigt öppna dörren till de mer våldsamma spelen. Men barnet kanske är trött på samma gamla spel och vill prova något lite mer ”vuxet” äventyrsspel. Så vilka spel ligger i gränslandet som man skulle kunna spela om man inte riktigt nått de övre åldersgränserna? Jag har delat upp spelen i två kategorier. Kategorierna om en förälder bör sitta med eller inte.

Recore (X-box ONE, PC)

Recore är ett spel där du spelar en hjältinna som tar sig runt i ett framtida öde landskap på planeten Far Eden. Hon har varit nedsövd över en väldigt lång tid och vaknar upp för att inse att ingenting stämmer. Det är upp till spelaren att ta reda på vad det är som hänt.  Till sin hjälp har hon olika robotdjur som hon hittar i världen. Spelet har både action och pusselelement och fick ett svalt bemötande av kritiker, men spelet har sedan dess fått flera uppdateringar som har förbättrat spelet avsevärt.

 

Rime (PS4, X-box One, Switch, PC)

En ung pojke vaknar på en strand på en öde ö. Han vet inte hur han kom dit eller vad det är för ö, men en mystisk figur i röd mantel fångar hans uppmärksamhet och han bestämmer sig för att utforska ön för att se om han kan hitta några svar. Som spelare möter du olika pussel som ska lösas för att ta sig vidare. Pusslen kan vara allt från att styra solstrålar till att mata och leda djur till rätt platser. Men du möter även större djur längre in i spelet, som en stor fågel som jagar dig när du inte tar skydd.

The Witness (PC, X-box One, PC)

The Witness är ännu ett pusselspel som utspelar sig på en ö. Du vet inte hur du hamnat på ön eller vad som hänt, men genom att lösa olika pussel kan du ta dig vidare. Pusslen i spelet är allt från väldigt enkla till väldigt avancerade. De följer ofta samma mönster genom att du ska föra en linje i olika banor för att lösa pusslet. Spelet är väldigt vackert och inget slår känslan av att klara ett lite svårare pussel.

The Last Guardian (PS4)

En pojke och hans nyfunna vän, ett stort djur som är en blandning av flera olika djur ska ta sig igenom ett mystiskt landskap fullt med ruiner. Spelet spelar mycket på relationen mellan pojken och hans stora djur. Spelet kan vara lite skrämmande ibland, men är annars väldigt vackert och sagolikt. Spelet är i en genre för sig eftersom det är skapat utav Fumito Ueda som tidigare gjort de väldigt kritikerrosade spelen ICO och Shadow of the Colossus. Det här spelet är dock i gränslandet vad gäller om en förälder ska sitta med eller inte.

 

Spel att spela tillsammans med en förälder:teen-and-mom-video-games-425js0827091

Uncharted-serien (PS4)

Tänk dig att du spelar huvudkaraktären i en Indiana Jones-film där du letar efter  försvunna städer. Städer som Eldorado, Shambhala (mytomspunnen stad i Himalayas) eller Ubar (ett Atlantis i öknen). I sann äventyrsanda reser du jorden runt till olika exotiska platser för att ta hitta ledtrådar till att hitta de mystiska städerna. Spelens huvudkaraktär heter Nathan Drake som tillsammans med sina vänner tar sig runt i världen. Det är mycket klättrande, pusslanden och skjutande, men också underhållande dialog och man är sällan uttråkad. Spelet har som sagt en hel del våld men det är sällan brutalt och blodigt, men det är ändå viktigt att man som förälder tar ställning till om man anser att ens barn ska få spela det. Man bör även sitta med som förälder för att se och ta del av det som händer i spelet. Precis som i en Indiana Jones film så är det mycket action, men ibland också lite skrämmande element. Uncharted är en spelserie på fem delar om man bara räknar spelen till de stationära konsolerna. Spelen har alltid varit flaggskepp för Playstation när det kommer till att visa vad spelkonsolen kan klara av. Man kan få tag i spelen 1-3 i en samling till Playstation 4. Under förra året släpptes Uncharted: The lost legacy som följer två kvinnliga huvudkaraktärer från de tidigare spelen som söker en mytomspunnen stad i Indien.

 

Horizon Zero Dawn (PS4)

Civilisationer som vi känner till dem idag har gått under och människan har återgått till att bli bli jägare och samlare igen. Det är premisserna för spelet Horizon Zero Dawn som utspelar sig i en dystopisk framtid. Maskiner och robotar har blivit teknologiska djur och dinosaurier som strövar omkring i ett landskap fyllt av tomma skyskrapor som förlorat kampen mot naturen. Men vad var det som hände och vad är det som gör att den starka kvinnliga huvudkaraktären Aloy kan kommunicera och manipulera den gamla teknologin? Alla dessa frågor och mer möter man som spelare i detta öppna och vackra äventyrsspel. Spelet är i gränslandet vad gäller våld. Mitt tips är att man som förälder tittar på youtube-klipp om spelet för det är till exempel lite blod när man dödar motståndare, men det är inte lika brutalt som många andra spel och huvudfokus ligger på att jaga mekaniska djur. Spelet har åldersgränsen T för Teen. Anser man att det är ett ”okej” spel för ens barn att spela så är det bra om man som förälder sitter med i längre stunder för att se och diskutera vad som händer i spelet. Men spelet är inte mycket värre än ungdomsfilmer som Hunger games, the mazerunner eller liknande.

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar