Red Dead Redemption 2 – Ett spel från skaparna av GTA

Red Dead Redemption 2 är det senaste spelet från skaparna bakom GTA V, Rockstar Games. Medan GTA V handlar om att ta sig runt snabbt i en modern värld så är Red Dead Redemption 2 lite av motsatsen då det utspelar på slutet av 1800-talet i USA’s vilda västern. Vad de har gemensamt är våldet och det vuxna temat.
En berättelse om att inte passa in

Vilda Västern var ingen direkt trevlig plats. Laglöshet rådde och mindre samhällen fick sköta sig själva. Det skapade utrymme för banditer att röva runt från stad till stad och en livsstil där man fick ta varje dag som den kom, på gott och ont. I den här typen av värld trivs spelets protagonist Arthur Morgan och hans laglösa gäng. Gänget han tillhör är en brokig skara bestående av både kvinnor, män och barn med olika etniciteter och hudfärg. Det är som att utvecklarna Rockstar verkligen haft viljan att försöka tillgodose den mångfald som de annars inte riktigt lyckats porträttera på ett naturligt sätt i GTA’s överdrivna, satiriska värld.

Bildresultat för red dead redemption 2 party

I slutet av 1800-talet har industrialiseringen slagit till med stark kraft i det amerikanska samhället. Landets vilda delar börjar mer och mer luta sig mot att vilja skapa lag och ordning. Nya fraktioner som federal polis börjar jaga fredlösa banditer som spelets anti-hjälte Arthurs gäng. Det gör att Arthur och ledaren för deras gäng Dutch börjar fundera på hur de ska kunna överleva samhällets förändring. En förändring som kommer att förstöra deras sätt att leva. Men framförallt, hur ska de hålla sig borta från de myndigheter som jagar  och vill få stopp på dem en gång för alla. Genom att följa gängets dagliga rutiner och äventyr skapas starka band till dina kamrater och en förståelse för deras dilemma av att inte passa in i en begynnande modern och mer civiliserad tid. Denna utgångspunkt skapar en starkare och mer jordnära berättelse än tidigare Rockstarspel.Relaterad bild

Ett långsamt, men oerhört vackert spel

Det som skiljer Red Dead Redemption 2 mot tidigare Rockstar spel och nya spel är att det är väldigt, väldigt långsamt. Din protagonist rör sig långsamt med rörelseanimationer som tar lång tid vilket betyder att varje aktion din karaktär ska göra tar tid. Du spenderar del av din tid i lägret där ditt gäng håller hus och där kan du sakta gå runt och prata med medlemmerna, dricka kaffe och spela domino eller kortspel. För att ta dig runt i världen har du din häst/hästar som visserligen kan springa olika snabbt, men är inte ens i närheten av hur många andra spel idag ger spelaren friheten att snabbt och lätt ta sig runt i spelvärlden. Det är långt mellan destinationerna och det kan ta upp till 10 minuter om du ska ta dig till ett uppdrag en bra bit bort på kartan. Du kan fiska, jaga, spela poker och göra flera andra aktiviteter som inte har med spelets berättelse att göra. Det märks att Rockstar vill att du ska spendera mycket tid i deras värld. Det är kanske därför de har gjort den så fantastiskt vacker!

Bildresultat för red dead redemption 2 nature

Det här är första spelet jag spelat som människor som råkat gå förbi verkligen undrat om det är spel eller verklighet. Naturen är extremt vackert detaljerat från bergens karga utseende till dimman som täcker landskapet under morgontimmarna, hur regnmoln formar sig för att försätta landskapet i ett ruskigt mörker till solens ljus som är fantastiskt och verklighetstroget återgivet. Allt detta och mycket, mycket mer skapar en värld som man nästan aldrig slutar förundras över. Världen är som ett levande konstverk och Rockstar har verkligen satt en ny ribba för hur spelvärldar ska se ut.

Man kommer att möta våldsamma, blodiga scener

i spelet vare sig man vill eller inte.

Spelets utseende och tempo gjorde att jag verkligen anammade livet som cowboy när jag spelade. Jag tog mitt kaffe på morgonen, red in till närmsta småstad och vandrade runt och pratade med människor, klippte och rakade mig hos barberaren och utförde något uppdrag för att avsluta kvällen med att dricka några öl och whisky i saloonen. Något som jag sällan känner gör annars eftersom man ofta vill ta sig vidare i spelet. Men Rockstar har verkligen lycktas fånga något, men det är inte för alla. Den som förväntar sig snabb action som i GTA V kommer bli besviken.

Skärmavbild 2019-01-19 kl. 21.34.01.png
I spelet blir det ibland fest i lägret. Då blir det gitarrspelande, drickande och allsång. Något som bidrar till att förstärka känslan av tillhörighet till det laglösa gänget.
Många vuxna teman

Det finns mycket våld och många vuxna teman, men inte riktigt på samma sätt som GTA V. När GTA-spelen försöker spegla en satir av dagens samhälle så är Red Dead Redemtion 2 ett något mer sansat porträtt av vilda västern om man jämför med GTA’s version av Los Angeles.  Rasism är ett exempel på tema som man stöter på eftersom spelet äger rum i en tid där slaveriet precis avskaffats. Du kan stöta på Ku Klux Klan i spelet vilket ofta kan leda till komiska situationer. Du kan stöta på prostituerade i världen, men kan inte utföra några sexuella handlingar med dem som i tidigare GTA-spel. Rockstar har skapat starkare kvinnokaraktärer i det här spelet än i tidigare spel genom starka kvinnor i gänget som Sadie, även om vissa andra porträtteras lite väl gnälliga och griniga som exempelvis Abigail.

Vad som är typiskt för Rockstar spel är att det blir vad man gör det till. Vill du gå runt och skjuta, slå och lemlästa människor så kan du det även om spelet i sig inte säger rakt ut att du ska göra det. Ett exempel på det är ett uppmärksammat youtube-klipp där en spelare gett sig på en kvinna i spelet som förespråkar kvinnors rättigheter, dragit henne efter sin häst, matat henne till en alligator och slagit henne medan hon ligger ner. Återigen något som inte spelet säger att du ska göra, men i och med att spelet ger dig friheten och verktygen så kan du göra som du själv vill i spelets värld. I spelets berättelse stöter du dock på en grupp feminister som du ska hjälpa på deras väg för att få fler rättigheter. Men du stöter även på tortyr (inte värre än i serier på Netflix eller HBO) men även en scen där en medlem i gänget kommer inridandes i lägret men som har blivit halshuggen och fått sina ögonen urgröpta. Man kommer att möta våldsamma, blodiga scener i spelet vare sig man vill eller inte. Spelet är därför helt klart ett spel för 15 år och uppåt.

Online-läge och multiplayer (Fler-spelarläge)

Online-läget påminner mycket om GTA V online. Det blir vad spelarna gör det till och där är även språket hårdare mellan spelare än vad språket är i själva enspelar-läget eftersom de riktiga spelarna kan kommunicera med varandra i spelets värld. Många har exempelvis sagt att online-läget är jättebra så länge man inte stöter på andra spelare vilket är ganska talande om hur interaktionen är mellan verkliga spelare.

Tänk på att spelet har många vuxna teman och klicka gärna på länkarna i texten för att se praktiska exempel. Har du en 15 åring hemma som gärna vill prova spelet så är det alltid bra att sitta med lite då och då och fråga om spelet ur ett nyfiket perspektiv så ni kan få ta del av hur ungdomen upplever spelet.

Pedagogiska ingångar:

Industrialiseringen. Spelet utspelar sig under industrialiseringens framfart och det blir verkligen tydligt när Arthur (spelets huvudkaraktär) kommer till spelets ”storstad” Saint Denis. Spårvagnar, stora fabriker med tungt dunkande, avlopp med förorenat vatten och stora skorstenar blir en väldig omställning i miljön från de tidigare vackra landskapen. Kontrasterna blir tydliga i spelet och blir ett bra exempel på hur samhället förändras under industriella revolutionen.

Rasismen. Spelet porträtterar slaveriets strukturer som fortfarande sitter kvar i spelets samhälle även om slaveriet har förbjudits. Det tar upp ursprungsbefolkningen som har drivits, dödats och lurats bort från sina mark. Dessa teman kan lyftas i både historia och samhällskunskap utifrån vad vi ser för strukturer idag och hur historia porträtteras i spel. För mer information om Red Dead Redemption 2 och historia kan jag verkligen rekommendera podcasten History respawned där de disuterar flera historiska teman från spelet. Klicka här för att komma till avsnittet.

En reaktion på ”Red Dead Redemption 2 – Ett spel från skaparna av GTA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s