Vilken spelkonsol ska man köpa?

TV-spelskonsoler

De senaste två åren har gjort det svårare att veta vilken konsol man ska köpa. Det har nämligen släppts olika versioner av till exempel både playstation och X-box. I det här inlägget tänkte jag skapa en guide där man kan se vilken konsol som passar er familj eller som julklapp till någon annan.

X-box ONE X – Den starkaste

Den här konsolen klassas som den starkaste konsolen på marknaden. Det finns ingen annan konsol som kan tävla med X-box ONE X’s prestanda. Konsolen har även en UltraHD bluray-spelare som kan spela filmer i 4k Ultra HD och HDR (se begrepps-lista längre ner). Det kan anses viktigt eftersom inte någon av Playstation-modellerna har en sådan spelare. Dessa spelare är fortfarande hyfsat dyra på marknaden. Den största nackdelen är dock att den saknar spel och speciellt exklusiva spel, både nu och i framtiden. De flesta spelen som kommer till denna konsol släpps även till Playstation och PC. En annan nackdel är även priset. Med prestanda kommer även det dyraste priset. Men vill man ha den snabbaste och starkaste konsolen så är detta konsolen för er.

Playstation PRO – Styrkekonkurrenten

Playstation PRO är som ett Playstation 4,5. Sony märkte att det finns en ny marknad av TV-apparater vilket gjorde att man ville skapa en konsol som kan visa spelen i högre upplösning. Då blev Playstation PRO svaret. Den släpptes för ett år sen och var då den starkaste konsolen på marknaden. Men numera har Microsoft släppt sin starkare konsol X-box ONE X och därför har den tagit över tronen som den starkare konsolen. Fördelen som Playstation PRO har är att det finns flera kritikerrosade spel som är exklusiva till konsolen. Men Playstation PRO har ingen UltraHD-blurayspelare vilket är en nackdel då den har en lite mastigare prislapp.

X-box ONE S – Den billigaste

Här har vi lillebror till X-box ONE X’n. Den är inte alls lika stark, men klarar av att spela exakt samma spel, men de ser bara inte lika skarpa ut eftersom de inte kan spelas i ”äkta” 4k. Men det är en utav de billigaste konsolerna på marknaden och den kan även spela upp spelen i HDR. Även den här har en UltraHD-blurayspelare vilket är väldigt positivt om man ser till priset. Det är dock samma nackdel med den här konsolen som storebror. Det saknas helt enkelt spel som är exklusiva till konsolen som man inte kan spela på andra konsoler och PC. Men nöjer man sig med de vanligaste spelen som FIFA, Overwatch, etc så fungerar de alldeles utmärkt på den här konsolen.

Playstation 4 – Den vanligaste

Playstation har haft ett par väldigt starka år med många och exklusiva spel som inte går att spela på någon annan konsol än på Playstation. Dock är de flesta exklusiva spelen barnförbjudna, som The last of us (18 år) och Uncharted 4 (16 år) om man inte räknar med spel som till exempel Knack 2. Men du kan spela spelen i HDR även om konsolen har några år på nacken. Den största nackdelen är att den saknar en UltraHD-blurayspelare vilket gör att den bara har en vanlig bluray-spelare. Playstation 4 går att hitta för inte så farligt höga priser eftersom Playstation PRO kom in på marknaden för ca ett år sen.

Nintendo Switch

En konsol som spelar i en egen liga. Den har inte hästkrafterna som X-box ONE och Playstation 4, men den försöker inte vara en stark konsol. Istället fokuserar ”Switchen” på att vara en mångsidig konsol. Den är både bärbar och stationär vilket betyder att du kan ta med dig den överallt, men även koppla upp den till TV’n. En utav Switchens främsta styrkor är spelen. Konsolen släpptes i år och det har kommit en lång rad spel som fått väldigt bra betyg av kritiker. Switchen är även inriktad mot en yngre publik och därför har den flera spel som passar både vuxna och barn. Spel som står ut är Zelda – Breath of the Wild och Super Mario Odyssey. Vill du läsa mer om Switch kan du läsa här.

4k Ultra HD HDR UltraHD-bluray-spelare Bärbar
Playstation 4

X

Playstation PRO

X

X

X-box ONE S

X

X

X-box ONE X

X

X

X

 

Nintendo Switch

X

Begreppslista

4k Ultra HD

Det första man måste fråga sig är om man har en 4k TV eller inte. 4k är en ny standard i upplösning på TV-apparater. Kort och gott så betyder det att man kan ha fyra gånger så hög upplösning än vad standarden varit tidigare (så kallad HD eller 1080p). Om man har en tv-apparat som klarar av 4k så kan det vara värt att titta på de nyaste konsolerna Playstation 4 PRO och X-box ONE X. Dessa konsoler är dyrare, men man får verkligen ut det maximala av sin 4k tv.

 HDR

HDR är en ny standard i hur stort färgspannet som kan visas på TV är. Det vill säga att klarar TV:n av HDR teknik så blir färgerna mycket starkare och naturtrogna. Solsken, himmel och natur känns mer levande eftersom det kan porträtteras med fler färger än någonsin tidigare. Svarta scener blir även väldigt mycket mörkare och ljusa scener blir mycket ljusare eftersom det blir en större kontrast. En viktig detalj är dock att TV:n måste ha den nya standarden av HDR som kallas för HDR 10 för att kunna visa konsolernas HDR-funktion. Vad som är positivt är att både X-box ONE S och Playstation 4 har funktionen HDR även om de är äldre konsoler.

3 reaktioner på ”Vilken spelkonsol ska man köpa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s