Mortal Kombat 11

Jag minns det som igår. Jag var 12 år och gick in i den lokala spel-/musikbutiken. På en utav TV-apparaterna hade man kopplat in ett Super Nintendo med det sprillans nya spelet Mortal Kombat. Jag hade aldrig sett något liknande, grafiken var ”verklig” och spelet var våldsamt. Även om Super Nintendo-versionen i Europa var censurerad var spelet ändå våldsamt utan blod och de mest våldsamma avsluten. Spelet var dock inte censurerat på datorer som Amiga och i spelhallarna där man kunde spela det på arkadmaskiner. Spelserien har fortsatt i 27 år och det blir bara våldsammare och mer grafiskt speciellt eftersom teknologin utvecklas. En utav spelets skapare Ed Boon har sagt att tanken är att spelet ska vara så överdimensionerat våldsamt att det knappt känns verkligt.

Gediget och bra fightingspel

Men för att en spelserie ska hålla så länge behövs ett riktigt bra spel och det var det. Spelet var enkelt att spela men svårt att bemästra. Slagkombinationer, specialattacker och ”uppercuts” gav känslan av flow och det var inte svårt att samla kompisar kring spelet och låta kontrollen vandra vidare för den som förlorat och låta vinnaren fortsätta. Spelserien har dock inte hållit samma kvalité i alla spel utan fick ett uppsving i och med att Mortal Kombat 9 släpptes med ett så kallat ”story mode” där man likt en film fick följa karaktärerna och slå sig igenom berättelsen. Spelen har skapat ikoniska karaktärer som ninjorna Scorpion och Sub-Zero och slagkämpar som Raiden, Johnny Cage, Liu Kang och Sonya.

Bildresultat för mortal kombat 11

Startade moralpanik

‘Mortal Kombat var ett av spelen som startade moralpaniken kring våldsamma spel.

Bildresultat för mortal kombat 11En av anledningarna var nog för att det var mer verkligt än tidigare spel eftersom man fotograferat riktiga skådespelare som gjorde alla karaktärernas rörelser. Det blev väldigt chockerande när man avslutade en match genom att slita av huvud och ryggrad ur en motståndare.

Fatalities

För varje spel som kommer försöker man att göra spelen än mer chockerande. Senaste versionerna har haft ”X-ray-slag” där man får se hur skelettet och muskler reagerar på slag, vilket ger en väldigt stark känsla av övervåld. Det blir till den graden att det nästan blir komiskt och löjligt. Man märker att utvecklaren vill chockera. Men de mest extrema inslaget är Fatalities där man kan förgöra och förnedra motståndaren på ett väldigt våldsamt sätt när de är besegrade. Det har funnits många versioner av Fatalities och varje match avslutas med en mörk röst som säger ”Finish him!”. Då ska man slå in en unik kombination på kontrollen så att karaktären gör ett specifikt avslut. Se videon längst ner för att se några exempel och föräldrar som reagerar på dem.

Åldersgräns

Alla Mortal Kombat spelen har en 18 årsgräns och vill man ha ett liknande spel för lite yngre tonåringar så kan man kolla in spelet Injustice där superhjältar som Batman, Stålmannen och Flash slåss mot varandra. Det är gjort av samma utvecklare men är inte lika blodigt eller extremt våldsamt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s