Frostpunk – Miljö och klimatfrågan ur ett extremt perspektiv

Kan ett spel om en genomfrusen jord skapa intresse och förståelse för dagens klimatutmaningar?

I en alternativ tidslinje har global uppvärmning haft sin gång och jorden är helt genomfrusen. I London har man byggt en gigantisk värmepanna som går att förflyttas. Målet är att hitta en ny plats för mänskligheten att bygga upp sin civilisation igen utifrån de nya förutsättningarna.

Överlev extrema förhållanden

Spelet är ett stadsbyggarspel med fokus på överlevnad. Det första du behöver göra är att sätta ditt folk i arbete så att de bygger boplatser och samlar resurser från närområdet, allt för att skapa förutsättningar för att ni ska överleva en natt till. Utan resurser kan man inte bygga, forska, producera mat eller hålla värmen till folket i samhället då den stora värmepannan som står som en central värmepulserande pelare i ditt samhälle ständigt behöver förses med kol.

Bildresultat för frostpunk"

Samhällets dilemman och utmaningar

Du ska planera hur staden ska byggas så att den expanderas och utvecklas i god takt men även se till att folk är nöjda. Det är lättare sagt än gjort när nya utmaningar hela tiden presenterar sig vilket gör att du måste ta tuffa beslut. Som stadens ledare ska du även bestämma vilka lagar som ska införas. Ett tidigt exempel är att den vuxna befolkningen inte är tillräcklig arbetskraft för att samhället ska gå runt och du måste bestämma om ni ska använda er av barnarbete. Du ställs inför krav från folket att till exempel se till att alla har någonstans att bo. Du måste hela tiden balansera folkets ”missnöje” mot deras ”hopp”. Ett beslut kan till exempel höja missnöjet men även öka hoppet.

Bildresultat för frostpunk child labor law"

Problemlösning

När du bygger samhället behöver du husera med resurser men också planera hur samhället ska växa så att alla får mat, värme och sjukvård.  Du kan även skicka ut expeditioner för att hitta andra människor och platser i världen som är av intresse för ditt samhälle. Spelet har en dag och natt-cykel och det är under dagen som människor kan arbeta för under natten sjunker temperaturen och du vet att du är illa ute när människor börjar dö under nätterna. Det gör att du snabbt måste ändra din strategi och tänka om för att vara så effektiv som möjligt under nästa dag.

Pedagogiska ingångar

Utifrån Frostpunk kan man genom de globala målen diskutera hur vi ska husera med våra resurser för att vi ska behålla vår jord och leva hållbart. Det skapar plats för diskussioner kring dilemman och val och hur olika förutsättningar skapar olika dilemman. Vilka dilemman och resursfördelningar har vi i dagens samhälle utifrån olika förutsättningar som klimat, samhällsform och styre. Hur har dessa dilemman förändrats över tid för mänskligheten på både lokal och global nivå?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s