Om mig

unnamed

För kontakt maila:  spellararen@gmail.com

Mitt namn är Felix Gyllenstig Serrao. Jag bloggar och föreläser om spel för att skapa en förståelse för spel för föräldrar och pedagoger. Men även skapa en informationsplats för lärare och föräldrar att hitta sätt att utveckla sin kunskap och förståelse kring spel och där med ge lärare nya pedagogiska verktyg och föräldrar nya förhållningssätt.
Till vardags arbetar jag som projektledare på Göteborgsregionen med skolutveckling inom bland annat digitalisering, spelifiering och spelbaserat lärande, men även inom flera andra områden. Jag har 11 års erfarenhet som pedagog med bland annat 4 år i specialundervisning för elever med NPF-diagnoser och socioemotionella problem. Jag har föreläst i nästan hela Sverige, från Piteå till Malmö, om hur man kan använda spel och dess mekaniker för att skapa ett motiverat och engagerat klassrumsklimat utifrån konkreta verktyg och nya förhållningssätt. Allt för att skapa ett klassrum där alla elever får känslan av att kunna lyckas. Mitt arbete har belysts flertalet gånger i media i allt från TV, radio och tidningar. Från SVT, Tv4, SR, SVD till Le Parisien. Jag har nominerats till Guldäpplet tre år på rad (2016-2018).
Flera av mina elever spelar väldigt mycket dator- och tv-spel. För att nå ut till dem använder jag mig av spel och dess mekaniker (spelifiering/gamification) som ett pedagogiskt verktyg. Genom att utgå från deras intressen skapar jag strukturerade, tydliga lektioner och planeringar som gör att eleverna tycker att det är roligt att gå till skolan. Eleverna uppskattar att jag pratar om och bekräftar deras intressen och att jag intresserar mig för det de tycker är roligt eftersom jag implementerar det i undervisningen. Det skapar en ömsesidig respekt som i längden skapar ett starkt förtroende för mig som pedagog och det bygger även upp förtroendet för skolan eftersom jag hjälper eleverna att lyckas och i längden få betyg.
Tanken med min undervisning är att möta eleverna så som spelen möter spelaren. Genom att skapa känslan av att lyckas genom att till exempel klara olika nivåer utifrån olika svårighetsgrader och skapa känslan av ”flow” känner eleven samma flyt som de känner när de spelar. Men även genom digitala spel ge eleverna verktyg så att de lättare kan ta till sig summativa kunskaper och begrepp vilket gör att jag som lärare kan fokusera på det formativa kunskapandet.
Tanken med bloggen är även att skapa ett forum för alla föräldrar som undrar och är nyfikna men som också kan vara oroliga för vad det är för spel deras barn spelar. Jag föreläser därför för föräldrar om vad och varför barn spelar och hur man som förälder kan ha ett givande förhållningssätt gentemot sitt barn och hans eller hennes spelande.

Mailadress: spellararen@gmail.com

 

69 reaktioner på ”Om mig

  1. Hejsan. Kommer du ha någon mer föreläsning om minecraft??
    Vi jobbar med det på förskolan, och kommer ha en utställning på vårat bibliotek nästa vecka.Vet du någon mer förskola som jobbar med det i Göteborg.

  2. För närvarande finns det inga planerade föreläsningar innan sommaren.

    Jag vet tyvärr inga skolor i Göteborgsområdet som aktivt arbetar med Minecraft i undervisningen, men det finns ett stort intresse och jag har ett par diskussioner med intresserade pedagoger och skolledare om hur man skulle kunna lägga upp en undervisning som är baserad på Minecraft. Allting är fortfarande på ”brainstorming-stadiet” dock.

    Om ni har några tankar eller frågor angående er förskola och Minecraft så får du gärna maila mig.

  3. Härligt att se den här bloggen, jag har precis startat en egen blogg med syftet att förmedla och sprida de många sidorna hos hos den interaktiva underhållningsformen. Jag kommer säkerligen finna inspiration hos dig, förutsatt att det finns uppdaterat material då dvs. 😉
    Fråga: Har du själv barn?
    (Såg inget om det på info-sidan)

    Med vänlig hälsning, Aaron

    1. Hej Aaron!

      Jag var inne och tittade lite på din blogg och den ser spännande ut och tar upp många punkter som jag själv tycker är spännande vad gäller spelmediet. Det behövs fler svenska bloggar som diskuterar spel som kultur och fenomen. 🙂

      Som svar på din fråga så har jag en 9-årig bonus-son (som jag haft sen han var 4 år) och jag har två nästan 6 månaders tvillingar (en dotter och en son).

      Mvh
      Felix

      1. Ja vi får se hur det går med bloggen :), jag är väldigt ovan med aktiviteten i sig, men jag undrar också en till sak.
        Jag tittade på den slide du har laddat upp på youtue som du höll för ett gäng lärare i fjol. Åker du runt med presentationen eller var det ett engångstillfälle?

      2. Föreläsningen på youtube är min första föreläsning, som Spelläraren, som jag gjorde för 1½ år sedan. Sen dess har jag utvecklat flera olika föreläsningar för olika ändamål och målgrupper.

        Vissa föreläsningar är för lärare och hur de kan utforska elevernas spelintresse ur ett kunskapssyfte.

        Andra är mer fokuserade på ett visst spel som till exempel Minecraft som är väldigt populärt just nu bland elever. Fokuset är då på hur man kan använda Minecraft för att nå målen som finns i skolans styrdokument.

        Andra målgrupper är föräldrar där jag har föreläsningar om vad barn och ungdomar spelar nu och varför. De innehåller till exempel vetenskapliga förklaringar till varför vi som människor tycker om att spela. Dessa föreläsningar innehåller även tankar kring hur man som förälder kan förhålla sig till sitt barn spelande och hur man kan se på till exempel problematiken kring åldersgränser, men även tankar kring andra ”orosmoment”.

        Nästa föreläsning som jag håller i kommer att äga rum i Hallsberg där jag kommer att föreläsa för föräldrar om vad barn och ungdomar spelar.

  4. Hej Felix!
    Mycket intressant och lärorik blogg för en spelokunnig mamma. Jag undrar om du kan tipsa om ett FPSspel som passar till en snart 11årig kille? Han vill helst ha Battlefield 4 men jag känner mig lite tveksam till det har dock inte bestämt mig än. VI har precis sagt nej till GTA5 så om vi säger nej till Battlefield vill jag gärna ha ett alternativ som kan kännas ok/spännande för honom. Intressant också hur du använder spel i undervisningen har du några tips för svenska/skriva och spel?
    Hälsningar Malin

    1. Hej Malin!

      Kul att du gillar bloggen. FPS-spel är svåra att hitta till yngre eftersom de ofta är våldsamma och har hög åldersgräns. Till en 11 årig kille så skulle jag annars rekommendera Battlefield heroes (inte FPS, men tredje persons shooter för yngre). Det är gratis och hittas på denna adressen:

      http://www.battlefieldheroes.com/

      Om multiplayer(flerspelar)-delen inte är viktig så finns det andra ickevåldsamma FPSer som Portal 1 och 2, som är mer fokuserade på pussel.

      http://www.thinkwithportals.com/

      Som du nämner själv är det svårt att hitta spel som är ”spännande” eftersom det just är de våldsamma spelen som de andra kompisarna spelar. Ett mellanting är Team Fortress 2 som är lite mer tecknat, men det har fortfarande blod och våld i spelet men som sagt på ett tecknat sätt. Det är dock för 15 år (inte 18 som Battlefield och GTA) och vill man hålla en strikt linje att inte spela våldsspel är tyvärr inte Team Fortress 2 något alternativ. Man kan ta bort de lite mer våldsamma elementen genom att trixa lite med spelet (se länk nedan), men det är lite avancerat om man inte är van vid datorer. Spelet finns gratis på ”Steam”.

      https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=5889-TIOV-0207

      När det kommer till skrivspel och svenska så är det tyvärr en bristvara. Jag brukar göra uppgifter för mina elever som är knutna till olika spels kontext. Till exempel, ”skriv om hur ett uppdrag skulle kunna utspela sig i Battlefield om du själv fick bestämma hur det skulle se ut” och ge dem lite grundstolpar att hålla sig efter så att de får struktur i sin berättelse. I en hemmamiljö dock så kan det kanske vara svårt att motivera sitt barn till att sätta sig och skriva berättelser. Men ett sätt att utveckla barnets skrivspråk är att man förespråkar att man istället för att ringa kompisarna över till exempel skype, skriver till dem istället. Man skulle kunna ta kontakt med andra föräldrar och komma överens om att barnen ska skriva till varandra istället för att ringa upp varandra eftersom det annars blir lätt att de andra kompisarna bara vill ringa istället för att skriva. Även om chat-språk inte alltid liknar skrivspråk så är det ändå ett sätt att träna på och utveckla sitt skrivande i en hemmamiljö.

      Hoppas du har fått lite svar på dina frågor, även om det är dåligt med ickevålds-FPS:er och skrivspel.

      Mvh
      Felix Gyllenstig Serrao
      Spelläraren

  5. Har inte använt mincraft i undervisning men är jätte sugen att starta ett projekt med detta. Arbetar också med elever med diagnoser så tror att mincraft kan vara ett bra och roligt arbetssätt! Från vilken ålder rekommenderar ni? Är det ngt för lågstadiet? Samt har du föreläsningar/ work shops under våren? Tack för alla bra tips kring detta, håller på att sätta mig in i detta och lära mig! Med vänlig hälsning, Mikaela Castillo

    1. Hej Mikaela!

      Spännande att du ska prova Minecraft i undervisningen! Lågstadiet går alldeles utmärkt. Jag skulle säga att man kan använda minecraft till alla åldrar. Huvudsaken är att man som pedagog har klara pedagogiska mål när man använder spelet så eleverna förstår syftet och vad man vill uppnå utifrån specifika mål och kunskapskrav.

      Hoppas du får bra användning av tipsen här i bloggen så att du kan komma igång med minecraft i undervisningen.

      1. Tack! Jag ska läsa mer på bloggen och se hur jag kan utveckla detta, kul! Det är som sagt helt nytt för mig så har många frågor! Rekommenderar du minecraft education eller någon minecraft app till IPad? Föreläser du kring minecraft i skolan? Om ja, har du någon inplanerad föreläsning i vår? /Mikaela

      2. Det beror på hur du ska arbeta med Minecraft. Om du ska göra mindre uppgifter i spelet fungerar iPads, men om du vill göra något större temaarbete så anser jag att du bör använda datorer. Det är nämligen stor skillnad mellan Minecraft på datorn och på iPaden. Man har till exempel mycket fler material att välja mellan i datorversionen och du får även bättre översyn på vad man gör.

        Jag föreläser om Minecraft i skolan och jag kommer att ha en föreläsning i Göteborg om Minecraft för GR-utbildning den 13 mars kl. 15.00 – 17.00. Den är gratis och öppen för alla pedagoger, man behöver bara anmäla sig innan. Jag kommer lägga upp mer information här på bloggen lite längre fram i tiden.

  6. Hej Felix!

    Läser din blogg med spänning och som förälder i 40 års ålder och tillhörande 1:a generationens spelare som hade bland annat en Vic 20 och Amiga så är det spännande hur spelen har utvecklat sig. De spel som vi drömde om är idag verklighet.

    Jag har två söner, 7 och 11 år, och stimulerar dem genom att de får spela olika typer av spel. Minecraft är ett mycket bra spel för att utveckla 3D tänkande, byggande och hur olika material skapas. Även om det är på låg nivå så ger det en intressant inblick i logiskt tänkande.

    Till mina barn använder jag King of Math och Dragonbox för att stimulera matematiskt tänkande och spela.se:s PLUS!PLUS! för att automatisera addition.

    Min äldsta son läser så fort och mycket att vi inte hinner att gå till biblioteket tillräckligt ofta. Det har gjort att han nu mer i skolan får läsa från sin mobiltelefon. Vi lånar böcker på biblioteket och så får han läsa på lektionerna från telefonen. Det vore spännande med böcker som kontrollerar läsförståelsen och mäter läshastigheten. Dvs känner av hur ofta man bläddrar sida och där med kan ge läshastighet och ställer frågor i slutet av varje kapitel om händelserna. Känner du till några sådana plattformar? Det går ju utforma som spel också.

    Finns det några spel för ordförståelse eller för att lära sig engelska ord som du känner till och kan rekommendera. Datorspelandet har bara börjat att revolutionera utbildningen. Lycka till!

    1. Hej Tobias!

      Kul att du gillar bloggen! Det är som du skriver, allt som vi drömde och fantiserade om när vi spelade spel på commodore 64 och Amiga 500 har nu blivit verklighet. Världarna är vackra och detaljrika och spelmekaniken har utvecklats till att bli den perfekta balansen mellan nöje och utmaning och det är fantastiskt att få uppleva det med och genom sina barn. Man undrar vad som kommer härnäst.

      Jag har haft funderingar på att skriva om matteappar som till exempel de du nämner, så nu kanske det blir av. De är verkligen ett bra komplement till matteboken och det gör att matematiken blir roligare och stimulerande.

      Att låna digitalt från biblioteket tycker jag är hur bra som helst. Det visar på att institutioner som bibliotek vill vara med i den digitala utvecklingen och det gör att barn, ungdomar och även vuxna får lättare tillgång till böcker och läsning. Jag vet tyvärr ingen app som har de funktionerna du söker. Men ett sätt att hålla sig uppdaterad vad gäller appar för olika ämnen i skolan är att använda sig av sidan http://www.skolappar.nu/. De har kategoriserat appar utefter skolämnen och har även recenserat dem.

      Vad gäller ordförståelse så brukar jag yrka på att man ska tänka lite utanför boxen eftersom ordförståelseprogram aldrig är riktigt roliga. Ta till exempel Minecraft. Ändra om språket i spelet från svenska till engelska så skapar det ett behov av att kunna översätta och förstå orden för att kunna ta sig vidare och ”crafta” de saker man behöver. Eller ta ett spel som ”scribblenauts unlimited” (finns att hitta på bland annat ”steam”). Det är ett roligt och mysigt spel där man ska skapa olika saker för att klara roliga uppdrag genom att skriva substantiv och ett adjektiv. Det är väldigt roligt på svenska (***Såg nu att det inte finns på svenska utan bara på engelska***), men blir en väldigt bra ordförståelselek på engelska om man ändrar språket till engelska. Man bör dock som förälder sitta med och prata om orden så att de inte bara flyger förbi. Men det blir ett bra sätt att lära sig engelska ord på eftersom man måste förstå vad karaktärerna i spelet säger och man måste skriva ord för att kunna ta sig vidare. (Borde skriva om detta spelet i bloggen märker jag)

      Hoppas att mitt svar ger dig lite nya idéer.

  7. Hej Felix!
    Är själv lärare i Helsingborg. Tillhör också första generationens spelare. Hade atari 520 st, dessförinnan commendore 64.

    Jag har framgångsrikt använt mig av minecraft i skolan. Detta var i en 4:a. De älskade det och lärde sig massor om stadsplanering, skala, Att skriva argumenterande texter, heliga byggnaders utseende, olika typer av demokrati samt Sveriges grundlagar. Jag kan absolut tänka mig att fortsätta med detta. Tittar just nu på möjligheterna med att även jobba i 7-9 med minecraft.

    Jag gillade framför allt din modell över hur man ska tänka i undervisningen kring spelandet. Symbiosen.

    1. Hej Erik!

      Kul med en kollega med liknande erfarenheter som en själv. Vi är inte så många vad jag vet.

      Toppen med positiv feedback på den pedagogiska modellen. Tanken med den är att vi som använder spel i pedagogiken ska på ett mer visuellt och utifrån vetenskapliga teorier visa på hur vi arbetar med spel, mål och pedagogik så att andra ser att det inte bara handlar om spel för nöjes skull. Den visar även på den ”synergieffekt” spel kan ge om det används på rätt sätt i klassrummet. Hoppas du kan ha användning för den om någon undrar hur du arbetar.

      Maila mig gärna, så kan vi skapa kontakt och diskutera kring hur man kan arbeta mer med spel i klassrummet.

      1. Hej Felix.

        Kan inte hitta din mail på bloggen. Kan du skicka ett mail till mig?

        /Erik

  8. har inte din mail. Tänkte skicka en Lpp som jag använde när jag körde Minecraft i undervisningen. Kan du skicka din mail?

  9. Ville bara ge tummen upp och säga att det borde finnas fler lärare som du! Önskar dig all lycka och framgång! Mvh jennifer

  10. Hej!
    Jag jobbar som elevassistent och har jobbat nu i 14 år, har märkt att elever med diagnoser kommer mer och mer.
    Jag läste på din sidan angående eleven som inte tyckte om att gå i skola,( han gick i åk 3)
    Fick en idee när jag läste om din elev och spelet. Jag undrar om jag får låna spel idéen och pröva den på elever som jag jobbar med.

    VH AGGE.

  11. Hej!

    Tack för en bra och lärorik site!
    Vår 10-åringe son vill nu efter 1 års Minecraft spelande vill börja spela något mer spännande spel som då automatiskt verkar bli väldigt våldsamma…
    Jag har sagt nej till GTA efter att ha läst på lite men det verkar som alla spel han nämner har 15 årsgräns. Kan du rekommendera något spännande spel till en 10-åring, utan för mycket våld? Spelet ska gå att ladda ner på pc alt Mac. Han själv önskar få spela Blitz Brigade, Team fortress 2, Halo….

    Vänliga hälsningar
    Helena

    1. Hej Helena!

      Det blir oftast så att de mest spännande spelen är de våldsamma. Jag skulle rekommendera portal och portal 2 som är ett första persons-pusselspel. Det är inte särskilt våldsamt och du skjuter inte på andra.Läs mer här:
      https://spellararen.wordpress.com/2014/02/22/portal-2-ett-alternativt-fps/

      Team fortress 2 och Blitz Brigade är typsiska spel som elever i 10 årsåldern vill spela. Spelet League of Legends är också väldigt populärt. Hearthstone är ett digitalt kortspel som är baserat på World of warcraft och det är många som tycker det är väldigt roligt att spela även om det inte är våldsamt. Terraria är ett spel som påminner om Minecraft men det är i 2d och det är många som spelat Minecraft som tycker det är väldigt roligt komplement.

      Ett tips är att söka på de spel som er son vill prova och de jag tipsat om ovan och titta hur de ser ut när de spelas på till exempel Youtube. Då kan du skapa dig en egen åsikt kring om spelet är lämpligt eller inte för just ditt barn.

      Mvh
      Felix
      Spelläraren

  12. Helt suveränt! Jag har sökt länge efter något som det här! Min fundering är dock om Mindcraft som utbildningsmedel går att använda på svenska. (Inte för att engelskan är ett problem för oss, men skolan kan vara lite kinkig på den fronten.)
    tack!

  13. felix tycker du att jag får spela team fortress 2 för jag är 13 år nu och det står att det är 12+ men vad tycker du mvh benjamin

    1. Hej Benjamin!
      TF2 har en åldersgräns runt 15 år och uppåt. Spelet innehåller blod och man skjuter på varandra vilket höjer åldersgränsen. Jag tycker att du ska visa spelet för dina föräldrar genom youtube och förklara varför du vill spela det och varför det är roligt. Då kan du och dina föräldrar ha en diskussion kring om du ska spelet eller inte.
      Med vänlig hälsning,
      Felix Gyllenstig Serrao

      1. Hej felix,jag har spelat tf2 i ett år men nu vill it mina föreldra att jag ska spela det mera alla mina väner spelar det så det är inte direkt kul att jag it får spela mera vad tycker du?

  14. Hej Felix
    Sonen som går i klass 5 vill gärna köpa spelet Farcry. Flera i hans klass har det redan. Jag spelar själv inte dataspel och är dåligt insatt. Han spelar ibland Halo 5, Destiny med sin pappa samt Minecraft. Tycker du att Farcry är ok?
    MVH
    Ulrika

    1. Hej Ulrika!

      Far cry är ett 18 årsspel för äldre och det är blodigt och våldsamt. Jag har skrivit ett inlägg om Far cry 4 som du hittar nedan. Har även tänkt att skriva om Far Cry Primal, men har inte kommit till skott än. Men jämför man Halo och destiny med Far Cry så är det rätt stor skillnad i våldsnivå. Titta på filmerna som kommer med i Far cry 4 inlägget så kan ni nog få en liten insikt i hur våldsamt det är. (speciellt den nedersta filmen)

      https://spellararen.wordpress.com/2014/12/06/far-cry-4-en-levande-actionspackad-varld/

      1. Tack för ditt snabba svar!
        Far Cry 4 kommer inte att bli aktuellt!
        Sonen säger att det är Far Cry Primal han vill spela. Vad säger du om det?
        Tack för en bra sida. Jag skall ta mig tid att läsa dina inlägg för att sätta mig in i denna aktuella värld.
        Vilka spel kan du rekommendera för en 12 åring som vill spela häftiga spel som kompisarna gör? Han vill inte spela `barn`spel eller `bil`spel.
        Ulrika

      2. Härligt att du gillar sidan. 🙂 Far cry Primal är också för 18 år och väldigt våldsamt. Det utspelar sig under stenåldern, så man slåss med klubbor, spjut och pilbåge. Titta gärna på videon som jag bifogar nedan så kan ni bedöma om ni anser att det är lämpligt.

  15. Tusen tack. Efter att vi alla tittat på din Far cry primal länk kunde vi alla enas om att det inte var något bra spel. Tack för detta! Din sida gör att det blir lättare att diskutera olika spel med bakgrund.
    Det är svårt att hitta ett spel som är coolt för en 12 åring och samtidigt Ok för oss föräldrar. Har du några tips? Han vill inte spela Portal eller Battlefield Heroes.
    Vad säger du om Fallout 4?
    Ulrika

    1. Fallout 4 ligger även det i gränslandet. Väldigt vuxet i en blek ”framtidsdystopi”. Jag skulle tipsa om team fortress 2 som är lite mer tecknat även om det finns blod, star wars battlefront, league of legends(eller liknande), star craft 2 om han vill prova på strategi, terraria, Destiny (finns dock inte till PC). Det kommer även ett spel som heter overwatch nu i april som är väldigt populärt redan. De flesta spelen jag nämnt har inte ett storymode, men de är multiplayer vilket betyder att han kan spela med sina kompisar.
      Sök på spelen och titta på Youtube-klipp för att få en uppfattning.

  16. Mycket nya spel ute nu. Mirror´s Edge Catalyst är aktuellt. Vi har sagt Nej utan att prova. Är det något du har spelat och kan kommentera?

    1. Spelar det nu och ska skriva om det. Kommer även skriva om Doom och uncharted 4.

      Uppskattar att ni berättar om vilka spel barnen pratar om så jag vet vad jag ska skriva om. Så kom gärna med fler önskemål och tips. 🙂

      1. Ark är enkelt förklarat som ett mycket mer realistiskt ”Minecraft-spel” som utspelar sig i en värld där människor och dinosaurier lever och slåss med och mot varandra. Spelet är våldsamt och man kör mest online tillsammans med många andra spelare. Det förekommer blod och våld och jag skulle föreslå att du gör en youtube-sökning på spelet för att skapa din egen uppfattning. Det har en 18 årsgräns till konsolerna. Här är en trailer: https://youtu.be/kroxFit6W1Y

  17. Hej! Jag har läst artikeln/brevet om varför barn inte ska spela gta och sa nej direkt till min son som är 12 år. Han vill så gärna ha den och flera av hans kompisar har den. Har visat det som har stått om den men han ger inte upp. Han säger att han vill ”bara köra stunt race och gå omkring i stan, att man kan ha passive mode”. Vad tror du? Finns det nån möjlighet att undvika våld, svordomar och.. strippklubbar?
    Tack på förhand
    /Jane

    1. Hej Jane!
      Det är många som undrar om just det. Men tyvärr går det inte att spela spelet på ett sådant sätt. Det finns inget passive mode eller filter som tar bort våldsamheter och svordomar utan spelet har en 18-årsgräns av en anledning. Det blir ofta våldsamma inslag och svordomar även om man själv inte har de intentionerna. Så mitt förslag är att fråga de andra föräldrarna vad de vet om spelet och hitta andra spel som barnen kan spela tillsammans som till exempel populära Overwatch.

      1. Tack för ditt svar, jag hittade det nu här på bloggen. Ja, jag får fråga de andra föräldrarna. Overwatch, ska kolla upp det. Tack än en gång för ditt svar och det är så skönt att det finns en SpelLärare man kan rådfråga!

  18. Vill bara säga STORT TACK! Orkar/hinner inte sätta mig in i ”allt” mellan jobb, läxhjälp, kidsens (och mina egna för den delen:-)) träningar etc etc, jag kan säkert hitta tusen dåliga ursäkter för att jag inte har koll:-). Fick lite panik idag när jag av en annan förälder fick info om ett spel som min 9-åring tydligen börjat spela..att det skulle innehålla grymt våld, kvinnoförnedring och annat hemskt. Tack och lov så började han visa intresse för spel för ett par dagar sedan, så förhoppningsvis är pojken ”oskadd” :-). Nu till poängen, det tog två minuter för mig att känna mig mer lugn, jag googlade spelets namn och barnvänligt, så dök din sida dök upp…jag läste de första raderna…fick den info/feedback jag behövde för och kan agera efter den… och nu känner jag mig lugnare, vilken räkmacka, behöver inte tänka själv 🙂 Skämt o sido, jag kände bara att jag ville tacka dig!
    Mvh Mamman

    1. Terraria påminner en hel del om Minecraft. Man ska bygga, gräva efter olika resurser och slåss för att överleva. Den största skillnaden är att det är i 2d vilket betyder att man ser allt från sidan (i profil). Spelet kan ha lite ”skrämmande” bossar (extra svåra fiender). Jag skulle säga att 10 år är en lagom ålder även om det står 12 men mitt tips är att söka och titta på filmer från spelet på youtube för att ni ska få en uppfattning och göra er egen bedömning.

  19. Jag håller inte med. Ni glorifierar indirekt våld genom att rekommendera Minecraft som faktiskt är väldigt våldsamt. Samtidigt som ni klankar ner på spel som Doom. Hyckleri säger jag!

      1. Detaljrikedomens påverkan på individnivå kan man ju diskutera, men min poäng är att barn lär sig att det lönar sig att ta livet ur levande varelser för att uppnå fördelar i Minecraft. Tycker du att det är en bra inställning en 7-åring ska lära sig?

      2. Jag förstår vad du säger, men människor har alltid lekt liv och död genom lekar för att processa sin existens och tillvaro. Ta till exempel cowboys och indianer eller genom att leka med riktiga legofigurer som slåss i rustningar eller ninjakostymer.
        Jag är mer nyfiken på din inställning till spel överlag. Vad är din inställning till åldersgränser på spel till exempel? Låter som att du kanske anser att ingen bör spela våldsspel?

      3. Det du säger om att människan alltid lekt liv och död osv förändrar ju inte någonting. Det jag försöker säga är att konceptet är detsamma i Minecraft som i många andra våldsamma FPS-spel, men ändå sågar spel som är mycket välgjorda men enligt din mening för våldsamma och du glorifierar spel som Minecraft som egentligen har samma koncept. Jag har inte personligen problem med våldsspel eller att folk spelar sådana spel. Våldsspel kommer inte göra en mer aggressiv och våldsam (såvida man inte redan har psykiska problem). Jag har inte heller problem med Minecraft, poängen var inte att våld i spel är dåligt. Åldersgränser tycker jag att speciellt föräldrar går lite för hårt på, jag tycker man ska bedöma själv som förälder även om jag inte tror att spelen kan påverka barnen på ett negativt sätt så länge de kan skilja på spelvärlden och verkligheten.

      4. Tror du fortfarande missar min poäng men om jag hade en 7-åring utan några allvarliga psykiska problem skulle jag nog låta denne spela dessa spel som du tog upp, men ändå försöka prata och få han eller hon att förstå att detta är ett spel och helt annorlunda från verkligheten.

  20. Du har en uppfattning om att mina texter handlar om att säga att spel är dåliga för att mindre barn inte får spela dem pga att de är våldsamma. Tvärtom så står det i mina inlägg om vad som gör spelen roliga och spännande. Men det står även att de har en åldersgräns och jag försöker beskriva varför. Det handlar inte om att spel gör barn våldsamma, för det skriver jag inte någonstans (det har jag varit väldigt noga med 😉 ), utan det handlar om vad man som förälder vill att ens barn ska uppleva. Det står till och med i Minecraft-inlägget att spelet kan upplevas skrämmande.

    Ta till exempel Doom. Ett väldigt välgjort, snyggt och fartfyllt spel. Men det är väldigt våldsamt eftersom en spelmekanik bland annat går ut på att avrätta sina motståndare. Det är en väldigt viktig spelmekanik eftersom du får till exempel liv genom att göra det. Doom har därför en rekommenderad åldersgräns på 18 år. Jag själv skriver på bloggen att man bör vara 15 år (precis som bio-åldersgränsen) för att spela det. Vilket betyder att jag inte håller med den rekommenderade åldersgränsen för att jag anser att en 15 åring kan lika väl spela det som att titta på våldsamma filmer på bio.

    Minecraft däremot kan spelas i till exempel kreativt läge där man inte möter motstånd, men även om man spelar i survival mode så behöver du inte slita av armarna på dina fiender för att överleva eftersom våldet inte är explicit. Därför är Minecraft tillåtet för alla åldrar. Det är inte jag som sätter åldersgränserna utan det är flera andra organisationer. Ta gärna en runda på bloggen en gång till och läs vad som egentligen står.

    1. Tror det är du som inte förstår min poäng genom mina kommentarer. Jag har läst igenom några av dina inlägg men jag kvarstår vid mina åsikter. Man märker även att du inte ens spelar igenom spelen på riktigt då du bara nämner vissa saker men struntar i många andra viktiga saker som vem som helst som spelar spelen skulle ta upp. Jag har iallafall framfört min poäng nu och det är upp till dig om du vill ta in det jag sagt. Tack för konversationen.

  21. Hej!
    Jag har en 10-åring, fyller 11 i höst, som tjatar om att han vill köpa Overwatch. Min fråga är är detta ett lämpligt spel för en 10-åring?
    Mvh Anna

    1. Hej Anna!
      Overwatch är ett spel med 12 år som åldersgräns. Det är tecknat våld och man skjuter på varandra. Men det är definitivt ett spel som jag tycker att man kan se mellan fingrarna med som förälder eftersom det inte är mer våld än i en tecknad långfilm som 10 åringar tittar på.
      Ni kan läsa mer om spelet och se hur det ser ut här:
      https://spellararen.wordpress.com/2016/06/07/overwatch-ett-alternativt-actionspel-for-de-flesta-aldrarna/

      1. Tack för svaret. Han fick köpa det men upptäckte att man måste ha x-box gold, och det här vi inte skaffat.
        Vet dock inte om spelet finns och går att spela utan gold.
        Mvh Anna

Lämna en kommentar