Far Cry Primal – Ett FPS från stenåldern

farcry primarFar Cry är en spelserie som man förknippar med automatvapen och explosiva medel som granater och liknande. Men utvecklarna av serien har valt att utgå från en helt ny vinkel genom att låta det senaste Far Cry spelet utspela sig 10 000 år f. kr.

Stenåldern

Genom att spela som en grottmänniska som tillhör stammen Wenja får du upptäcka en vacker värld och natur som är fylld av faror. Spelet börjar med att du är på mammutjakt som går fel när din grupp blir attackerade av en sabeltandad tiger. Utvecklarna har bockat av de flesta av generaliseringarna man har kring grottmänniskor, men de har även utfört viss forskning kring hur det var på den tiden. De har till exempel pratat med forskare om hur man kommunicerade och målade, hur naturen såg ut och även byggt ett språk i spelet baserat på hur forskare tror att man pratade på den tiden. 2996294-fcp_screen_pet_wolf_beastmaster_reveal_151204_5am_cet_1449234333Det gör dock spelet rätt ytligt eftersom det inte finns någon direkt djupare berättelse att ta del av. Du får mest utbyte av att upptäcka naturen, jaga och tämja djur. Du får nämligen övernaturliga krafter av en häxdoktor som ger dig kraften att kunna tämja flera olika djur som hjälper dig och som är vid din sida. Spelet består även av rivaliserande stammar som man ska antingen skydda sig mot eller attackera.

Blodigt och rått

Man skulle kunna tro att spelet kanske inte är så farligt då det inte längre har riktiga moderna vapen och granater. Men till förfogande har du istället klubbor, spjut och pilbåge vilket gör spelet råare än tidigare spel. Spelet blir väldigt mycket mer fysiskt och det innehåller en hel del blod. Det har därför en given 18 årsgräns.

Pedagogiska ingångar

SO

  • Hur har människans förutsättningar förändrats genom tiderna? Referera gärna till Assassins Creed-spelen som tar upp flera tidsåldrar i sin spelserie och diskutera vad skiljer sig.
  • Hur har människans levnadssätt på den tiden med jägare och samlare färgat oss som människor idag?
  • Inlandsisen gör ett litet gästspel i Far cry Primal i bland annat kulisserna vilket ger en uppfattning om hur stor den faktiskt var. Det kan skapa en ingång till att prata om inlandsisen och dess påverkan.

NO

  • Evolutionen och det mänskliga arvet. Vad har vi kvar från vårt arv 12 000 år tillbaka i tiden? Hur väl stämmer spelets version av stenåldern med den egentliga stenåldern?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s