Portal 2 – ett alternativt FPS

portal

Verkar det som alla FPS (First Person Shooter)-spel är våldsamma och går ut på att skjuta på varandra? Då har du inte spelat Portal 2.

Portal 2 är ett pussel-FPS där du som spelare skall klara av olika kluriga tester genom att använda ett portalvapen. Portalvapnet kan skapa två ringar/portaler på väggar och golv och när du går in genom den ena portalen så kommer du ut genom den andra. Det gör att du kan med hjälp av portalerna lista ut hur du ska ta dig igenom olika banor i spelet. Banorna är helt och hållet byggda för att man ska klura ut lösningar genom att använda portalerna. Vissa banor kan vara riktigt kluriga och spelet skapar en väldigt stark känsla av en stor bedrift när man klarat en bana eftersom de kan vara riktigt kluriga. Du tränar både din spatiala kompetens och din förmåga att kreativt lösa problem och hinder. Spelet är starkt fysikbaserat vilket innebär att allt i spelet har en ”realistisk” tyngd. Det gör även att man måste ta fysik och tyngdlagen i beaktning när man försöker lösa spelets pussel. Ett exempel är bilden till höger som visar på att hoppar du från en hög höjd in i en portal får du mer fart framåt för att ta dig upp på nästa platå. Spelet har även en kvinnlig huvudrollsinnehavare som inte är sexualiserad vilket jag anser är väldigt positivt eftersom det annars kan vara en bristvara i spelvärldar.

Inte fokuserat på våld

Det som är positivt med Portal 2 är att det inte fokuserat på våld och blod utan mer fokuserat på tänkande och pussellösning. Vissa banor har dock utsatt turrets (små kanontorn) som skjuter på en. De är till för att göra banorna svårare, men det kommer inget blod eller liknande när du blir skjuten. I Portal 1 fanns det lite blod, men spelutvecklarna tyckte att det inte hörde hemma i spelet eftersom det inte vill fokusera på våld och tog därför bort det i Portal 2. Spelet har en 12-årsgräns, men kan enligt mig spelas med en vuxens sällskap från och med 9.

Spela tillsammans

Spela och pussla tillsammans

Man kan även spela sidouppdrag i så kallat ”co-op mode” vilket innebär att man kan spela tillsammans och försöka lösa banor genom fyra portaler (två per man) istället för två. Det kan vara ett väldigt trevligt och roligt sätt att spendera tid med sitt barn och det bjuder ofta på många skratt.

Mycket humor

Spelet har en övergripande berättelse som handlar om en dator som utsätter människor för dessa test för att se hur ”smarta” de är. Datorn som heter ”Glados” (på bilden nedan) är ständigt närvarande med sin röst och berättar om hur hon ser på ens prestation. Hennes kommentarer är väldigt humoristiska och fyllda med sarkasm och ironi, men det är förmodligen bara äldre ungdomar och vuxna som förstår innebörden och humorn i vad hon säger. Det Glados säger är inte på något sätt ”farligt”, provocerande eller nedvärderande utan bara humoristiskt. I Portal 2 har även komikern Stephen Merchant (kollega med Ricky Gervais) fått göra en större roll som en testrobot vilket skapar en väldigt humoristisk ton i spelet. Så om du saknar FPS spel till dina barn som inte är fokuserat på våld och blod kan Portal 2 vara ett alternativ.

Glados

Pedagogiska ingångar

Spelet är väldigt fysikdrivet och man kan diskutera olika delar inom fysiken som man använder sig av för att klara av spelets pussel. Fysiken och momentum blir väldigt visuellt och tydligt för eleverna när de slungar sig genom portalerna. Det ska tilläggas att karaktären i spelet har speciella elektroniska skor/skydd vilket gör att hon inte skadas när hon landar.

En reaktion på ”Portal 2 – ett alternativt FPS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s