Hur kan man använda Fortnite i undervisningen?

Man kan arbeta på flera olika sätt med Fortnite i undervisningen. Det handlar mycket om att vara kreativ och nyfiken som pedagog och hitta nycklar och se sambanden mellan spelet och undervisningen.

Exempel på när man utgår från Fortnites kontext 

Svenska

I svenskan kan man skriva en berättelse som handlar om Fortnite, recensera spelet, eller skriva en argumenterande text där man ska förklara varför spelet är så bra jämfört med andra spel.

Man kan använda Göteborgsregionens gratisverktyg www.textaventyr.se där man kan skapa egna textspel med olika val. Det gör att det blir roligare eftersom man skapar ett spel samtidigt som man skriver om spelet.

Matematik

Hela spelet är byggt på siffror. Så fundera över hur dessa siffror kan användas i matematiken. I spelet är de 100 stycken som hoppar från en buss och ska besegra varandra tills det bara är en kvar. Det innebär att man kan använda spelet till procent- och bråkforms-frågor. Hur många procent har försvunnit om det är ¾ kvar exempelvis? Utefter dessa principer kan man göra det mer och mer avancerat.

Man kan diskutera addition och subtraktion eftersom spelet är uppbyggt på att varje vapen tar X antal poäng i skada på någons hälsa. Då kan man exempelvis diskutera hur många skott med vapnet ”pump shotgun” det tar innan en motståndare är besegrad om motståndaren har ¼ av sin kraft kvar och en pump shotgun tar X poäng av hälsan vid varje skott. Eller helt enkelt om någon har 75 i hälsa och ett skott tar 32 i skada, hur mycket är det kvar av spelarens hälsa? Det går att göra på många olika sätt och svårighetsgrader.

Som motivator (gamification)

Ett annat sätt är att man skapar uppdrag genom skoluppgifter men att man som elev går upp i level precis som i Fortnite. Genom att använda sig av Fortnites retorik som seasons (säsonger som spelas under en tid innan det kommer en ny) inspirerar man eleverna till att vilja klara fler uppgifter. Man kan bestämma exempelvis att en vecka är en säsong där man ska klara ett antal uppgifter för att klara säsongens alla mål. Man kan diskutera med eleverna och skapa en dialog kring om hur de skulle vilja lägga upp undervisningen och uppgifterna och även vad man låser upp när man klarat en uppgift. Se exemplet nedan som jag gjort tidigare:

Exempel på när man använder själva spelet i undervisningen

Det andra sättet att använda Fortnite på är att spela det. Man kan exempel hämta information till uppgifterna som nämnts ovan genom att spela spelet tillsammans med eleverna eller titta på medan de förklarar och spelar. Hur mycket skada gör ett vapen exempelvis, eller vad ser du som pedagog för andra ingångar medan de spelar? Det viktigaste här är att visa att man som pedagog är intresserad av elevernas intresse och ställa nyfikna frågor. De gör att man skapar en bättre samtalsgrund och bara det kan ibland leda till att eleverna blir mer öppna till de uppgifter man ger dem.

Man kan använda Fortnites creative mode där spelarna kan bygga saker och byggnader fritt i spelet utan fokus på våld. Då kan man skapa uppgifter som att de ska beskriva/bygga något man läser om i samhällskunskapen eller exempelvis historia genom att de ska visualisera det i Fortnite. Det skulle exempelvis kunna vara en historisk stad eller en hållbar stad i framtiden.

Det skulle kunna vara religiösa byggnader eller något som man läser om i naturgeografi att göra genom att de exempelvis får förklara hur en flod kommer till och förändras över tid. Det viktigaste är att en lärare är med och lyssnar och ställer frågor om vad de bygger så de kan uttrycka hur de tänker och visar sina kunskaper. Det behöver inte bli perfekt i Fortnite utan det viktigaste är att eleverna kan visa sina kunskaper genom dialog. Eleverna kommer säkerligen märka rätt snabbt att de inte har all information för att skapa och visualisera exemplen som pedagogen ber om vilket gör att de måsta söka information för att veta vad och hur de ska bygga. En alternativ ingång till ett ämne är att ha en dialog med eleverna kring ”hur vi skulle kunna ta oss an det här ämnet i Fortnite?” Vad skulle man kunna bygga?

I min bok ”Minecraft som pedagogiskt verktyg” så skriver jag om hur man kan använda spel generellt men också utifrån samma byggprinciper som finns i Fortnite.

Om du inte vet vad Fortnite är kan ni titta på videon här som jag skapat för att förklara vad spelet går ut på:

Lämna en kommentar