Hur kan man som förälder hålla reda på åldersgränser på spel

Två system
Det finns två system som sätter åldersgränser och åldersrekommendationer på dator- och tv-spel. Det ena systemet heter ESRB och det andra kallas för PEGI. Båda finns till för att hjälpa konsumenter och föräldrar att välja spel som passar den som ska spela.
Hur kan man som förälder ta reda på vad ett spel har för åldersgräns och varför spelet fick den åldersgränsen?
Som förälder kan man numera rätt enkelt ta reda på vad olika spel har för åldersgräns, men ännu viktigare varför. Det gör att man enklare kan prata med sitt barn om varför spelet inte är lämpligt att spela om man inte har åldern inne.
För att ta reda på vilken åldersgräns ett spel har söker man på spelets namn följt av antingen ESRB eller PEGI. Om jag till exempel vill veta vad spelet Overwatch har för åldersgräns så söker jag på antingen ”Overwatch ESRB” eller ”Overwatch PEGI”. Jag föredrar själv ESRB då man ofta får en summering om spelets olika inslag som påverkar åldersgränsen under ”Rating summary”.
Att tänka på som förälder
Man bör både titta på vad och varför spel har fått en viss åldersgräns, men även söka upp video på spelet på youtube för att få en egen uppfattning kring spelet. Då kan man enklare prata med barnet om spelet, men också visa att man engagerat sig i barnets intresse. Det blir även enklare för ett barn att ta ett ”nej” om föräldern har engagerat sig och tittat på spelet och kan förklara varför. Vad man dock kan tänka på är att spel är det enda medium i Sverige som har en 18-årsgräns och därför anser jag att 15 årsgränsen som våldsfilmer har är tillräckligt. Så har ett spel en 18-årsgräns som åldersrekommendation så anser jag att en 15-åring kan spela det.
Om ESRB
esrb ratings categories
ESRb har en bokstav som visar vilken ålder spelet passar för. Tittar man ovanför bokstaven så ser man vilken ålder det passar. Åldersgräns T står för tonåring (Teen) och har därför har det en ganska bred definition. Alla spel i Sverige går dock efter PEGI-gränserna och därför kan man enklare se vilken ålder spelet lämpar sig för eftersom man ser en exakt ålder.

Om PEGI

Texten nedanför är tagen direkt från PEGI’s hemsida: http://www.pegi.info/sv/index/id/972
Vad innebär märkningarna?
PEGI-märkningen visas på förpackningens fram- och baksida och anger en av följande åldersgrupper: 3, 7, 12, 16 eller 18. Märkningen ger en tillförlitlig indikation om spelets lämplighet med hänsyn till skydd av minderåriga. Åldersmärkningen anger inte svårighetsgraden eller hur skicklig man behöver vara för att spela spelet.
PEGI 3
Spel med denna åldersmärkning anses lämpliga för alla ådersgrupper. Lite våld i ett komiskt sammanhang (exemplevis den form av våld som förekommer i tecknade serier som Snurre Sprätt eller Tom & Jerry) är acceptabelt. Barnet ska inte kunna sätta figurer på skärmen i samband med varelser i verkliga livet, utan de ska vara helt fantasibetonade. Spelet får inte innehålla ljud eller bilder som kan vara skrämmande för små barn. Grovt språk får inte förekomma.
PEGI 7
Alla spel som normalt skulle märkas med 3 men som innehåller scener eller ljud som kan vara skrämmande kan vara lämpliga för denna kategori.
PEGI 12
I den här åldersgruppen exponeras spelaren för våld av en lite mer grafisk karaktär som är riktat mot fantasifigurer. Allt våld mot människoliknande figurer eller igenkännliga djur ska fortfarande vara icke-grafiskt. Nakenhet av en något mera grafisk karaktär får visas. Eventuellt grovt språk måste vara av milt slag och får inte innehålla några sexuella svordomar.
PEGI 16
Denna märkning används när en våldsskildring (eller sexuell handling) når en nivå som liknar den man kan vänta sig i verkliga livet. Grovt språk av mer extrem karaktär, användning av tobak eller droger och skildring av kriminella verksamheter kan förekomma i spel märkta med 16.
PEGI 18
Vuxenklassificeringen används när våldet når en nivå där det rör sig om grova våldsskildringar eller innehåller inslag av särskilda typer av våld. Grovt våld är det som är svårast att definiera eftersom det i många fall kan vara väldigt subjektivt, men i allmänna ordalag kan det klassificeras som våldsskildringar där tittaren känner avsmak.
Symboler visar vad spelet innehåller
Med beskrivande symboler på förpackningens baksida visas de huvudsakliga anledningarna till att ett spel har fått en viss åldersmärkning. Det finns åtta sådana beskrivande symboler: våld, grovt språk, skräck, droger, sex, diskriminering, hasardspel och onlinespel med andra.
Grovt språk
Spel som innehåller grovt språk som t.ex. svordomar
Diskriminering
Spel som innehåller skildringar av någon form av diskriminering eller som kan uppmuntra till diskriminering
Droger
Spel som refererar till eller skildrar droganvändning
Skräck
Spel som kan vara skrämmande för små barn
Spel om pengar
Spel som uppmuntrar eller lär ut spel om pengar
Sex
Spel som skildrar nakenhet och/eller sexuellt beteende eller sexuella anspelningar
Våld
Spel som innehåller skildringar av våld
Online 
Spel kan spelas online

En reaktion på ”Hur kan man som förälder hålla reda på åldersgränser på spel

  1. PEGI är avsedd för i princip hela Europa och ESRB är avsedd för Nordamerika. Värt att nämna är att man ibland på skivan kan se åldersmärkningar från Tyskland och Australien som använder sina egna nationella ålderssystem. Storbritannien har tidigare använt sitt egna BBFC(British Board of Film Classification) som de än idag använder till film/tv-serier, men använder sig sedan 2012 av PEGI till spel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s