Control

Vad skulle hända om David Lynch (Twin Peaks) och Chris Carter (Arkiv X) utvecklade ett spel tillsammans? Då skulle nog resultatet bli spelet Control. Spelet är gjort utav finska utvecklarna Remedy entertainment som har skapat riktigt stora spel som Max Payne (1 och 2), Alan Wake och det mindre lyckade Quantum Break.

En psykologisk thriller i en Science-fictionvärld

Du spelar spelet som den kvinnliga protagonisten Jesse Faden som söker svar på ett mysterium som hon haft med sig sen barnsben. Spelet utspelar sig i ett slags FBI-kontor som kallas för The old house. Där byrån FBC(Federal Bereau of Control) håller hus. De har i uppgift att undersöka paranormala aktiviteter för regeringens räkning. The old house är i spelet en mystisk och ofta skrämmande plats där något gått väldigt fel. Något som kallas för Hiss har tagit sig in i vår verklighet och de verkar vilja ta över sinnen och kroppar för att förgöra människan.

Relaterad bild

Man kan säga att spelet har många element av en psykologisk thriller som utspelar sig i en science-fictionvärld, med mystiska röster, människor som hänger mystiskt i luften vilket skapar en ogästvänlig atmosfär i ofta kala öppna platser. Men spelet är inte utan humor. När du springer runt i spelets miljöer hittar du dokumentation, inspelningar och filmer från undersökningsbyrån som flörtar mycket med vardagligt kontorsliv och byråkrati. I dokumentationen man hittar skriver de anställda om olika fenomen de varit med om som förklarar en del av omgivningen, men också om vardagliga ting som hur man fuskat inför bokklubbsträffen eftersom man inte läst klart de kapitel man bestämt.

Hur spelar man?

Spelet är helt och hållet ett singleplayer-spel vilket innebär att du aldrig spelar mot andra utan det är en story som driver dig framåt. Du spelar spelet i tredje person, vilket betyder att du ser din karaktär bakifrån när du spelar. Du har tillgång till ett vapen som kan förändras till olika vapen när du köper uppgraderingar. Du har även olika krafter på grund av något som händer tidigt i spelet och du låser upp nya krafter ju längre in i spelet du kommer. Du kan till exempel ta upp objekt i din omgivning och slunga mot fienden och du kan flyga snabbt för att undvika fiendens eld eller slag. Fienden kan bestå av människor men också förvridna varianter av människor som rör sig på ett olustigt sätt mot dig. Du tar dig igenom spelet genom att prata med karaktärer som du hittar. De ger dig ofta nycklar som gör att du kan låsa upp nya platser i det stora kontorshuset.

Bildresultat för control gameplay

Spelet har en åldersgräns på 16 år på grund av våld och grovt språk, men innehåller inte så mycket blod, men har ändå vissa sekvenser av kroppar med blod. Spelet är även psykologiskt relativt skrämmande med ofta en läskig ljudbild och fiender.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s