Mirrors Edge Catalyst

maxresdefault-3.jpg

DICE är en utav Sveriges största spelutvecklare. De ligger bakom den stora spelsuccén Battlefield och nu senast Star Wars Battlefront. Mirrors Edge Catalyst är en uppföljare till första spelet ”Mirrors Edge” som släpptes 2008, men det är ingen fortsättning utan Catalyst är en återberättande av historien om huvudkaraktären Faith.

Parkour i en ”Big Brother”-stad

Spelet utspelar sig en stilren framtidsstad där extrem övervakning tillhör vardagen. Alla väljer dock inte att tillhöra detta övervakningssamhälle utan vissa tillhör mindre motståndsrörelser som livnär sig på att springa ärenden med bland annat hemliga meddelanden. För att ta sig runt i staden så använder sig budbärarna av parkour. Det som skiljer Mirrors edge spelen från andra parkour spel som Assassins Creed är att du utför klättrandet, springande och hoppandet i första person. Det betyder att du ser allt genom huvudkaraktärens ögon vilket kan vara lite desorienterande till en början. Men det blir väldigt effektfullt, så effektfullt att hoppen ibland kan skapa ett sug i magen. Spelet är som roligast när man snabbt, lätt och smidigt tar sig över taken i ett enda felfrit graciöst flow.Special-Mirrors-Edge-Catalyst-Wallpaper.jpg

Nytt för det här spelet är att Faith har tillgång till en änterhake som gör att hon kan ta sig högre snabbare och enklare. Huvudkaraktären Faith är en stark, kraftfull och bestämd kvinna vilket skapar en intressant dynamik i en annars mansdominerad spelvärld. Men spelet har fått kritik för att det inte lever upp till det föregående spelets nivå av innovation och stil. Kritikerna anser att spelet saknar djup och att det använder sig av för mycket vanliga spelkonventioner än att försöka bryta ny mark så som det första spelet gjorde.

Faith använder aldrig vapen

För att stoppa budbärarna har staden och megaföretagen som styr staden säkerhetspolis som patrullerar både byggnader och tak. Ett uppdagande av en konspiration och helt plötsligt blir spelets huvudkaraktär Faith högsta prioritet för stadens säkerhetspolis. Det som gör Mirrors Edge Catalyst unikt är att huvudkaraktären aldrig använder vapen.  Även om vissa säkerhetspoliser har det så tar aldrig Faith själv upp ett vapen för att använda det mot dem. Istället så använder hon sig av kampsportsmanövrar som är kopplad till hennes parkour för att överkomma det motstånd hon möter. n5ypnxp8iyihjq9zpescSpelet har en 16 årsgräns eftersom det förekommer ”realistiskt våld” och det är något att tänka på som förälder att eftersom allt sker i första person så kan våldet kännas lite extra våldsamt. Men spelet är inte blodigt och det är inget övervåld som i spel som senaste Doom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s