Nintendo Switch och vad du bör tänka på som förälder

Återigen är det dags för en ny spelkonsol att inta marknaden. Varje ny konsol (spelmaskin) brukar ha speciella egenskaper som ska revolutionera spelandet. Microsoft och Sony släppte förra året nya och bättre versioner av deras konsoler genom”Playstation 4 PRO” och ”X-box ONE S”. Nu är det dags för Nintendo att släppa en helt ny konsol och den heter Nintendo Switch.

En bärbar hemkonsol

170203-switch-240-cmNintendos tanke med ”Switchen” är att revolutionera hur vi tänker oss att man bara kan spela vissa spel i hemmet. De vill blanda hur vi spelar på läsplattor, bärbara konsoler och hemkonsoler till en och samma maskin. Du kan nämligen när som helst ta ur konsolen ur sin ”docka” som är kopplad till TV:n för att fortsätta spela exakt samma spel som du spelade på TV:n men nu helt bärbart. Switchen har nämligen en helt egen skärm på konsolen som man kan spela på. Det innebär att du nu kan ta med spel som annars bara varit möjligt att spela i hemmet och spela var som helst. Eftersom all teknik sitter i skärmen så behöver du inte vara i närheten av dockan för att kunna spela. Det betyder att du till exempel kan montera Switchen i baksätet på bilen så att medpassagerarna kan spela under bilresan. Du kan ta med dig konsolen till vänner eller ut på landet. Många, även jag själv, har upptäckt att man spelar Switchen mer i bärbart läge än kopplad till TV. Det är så himla enkelt att ta fram den när TV:n är upptagen och man gärna vill spela i soffan, i sängen eller på resande fot.

Delad glädje

En annan unik funktion som Switchen har är att man lätt och snabbt kan spela flera på den. Det har man löst genom att de två kontrollerna som sitter på sidan av konsolen lätt kan tas av så att de kan användas av två personer (se bilden). Det innebär att du redan från start har två kontroller så att du och en kompis eller familjemedlem kan spela tillsammans med någon annan. Lmoreoneustiga spel som Snipperclips skapar roliga spelstunder tillsammans, men även spel som retro-flörtande Shovel Knight, Mario kart och många andra spel fungerar utmärkt som co-op(spela tillsammans)-spel. Men vill du köpa till ytterligare kontroller så att du till exempel kan spela upp till fyra spelare så är det rätt dyrt för tillfället.

Få spel
Ett problem som jagat tidigare Nintendo-konsoler (Nintendo 64, Gamecube, Wii och Wii U) är avsaknaden av spel. Det är något som oroar många även när det gäller Switchen. När Switch släpptes i början av mars 2017 var det inte många spel tillgängliga och även om Nintendo sagt att de ska se till att de kommer ut fler spel än vanligt till Switchen så saknas det en gedigen release-kalender. ajq6yui0cwpsclt4nqeslvslsq7hescsDet vill säga att det inte är så många spel som verkar komma till konsolen inom den närmsta framtiden. Nintendo brukar kompensera avsaknaden av mängd spel genom att utveckla och släppa fenomenala spel själva som till exempel Mario, Zelda, Metroid, Pokemon, StarFox, Donkey Kong osv. Lagom till att Switchen släpptes kom även Zelda: Breath of the Wild som fått väldigt bra kritik och under året kommer spel som Mario Kart, Splatoon 2 och Mario Odyssey, men kommer det att räcka? Under tiden så ser Nintendo till att kompensera genom att släppa ”indie-spel” (spel som är utvecklade av mindre grupper) som ofta redan släppts till andra konsoler och PC. En annan taktik som Nintendo skulle kunna använda sig av är att släppa sina äldre titlar till sina tidigare konsoler till Switchen. De skulle kunna släppa tidigare spel med de ovannämnda Mario, Zelda och Metroid för att hålla spelarna glada sysselsatta.

Uppdatering 2018

Så här ett och ett halvt år senare får jag nog äta upp Marios hatt. Switch och Nintendo har visat att de verkligen kan leverera. Switch har fått många och varierade spel och konsolen säljer väldigt bra även om den är dyrare än sina konkurrenter Playstation 4 och X-box One S. Den största nyckelfaktorn till framgång är att många mindre utvecklare har kunnat utveckla spel till Switch och de större företagen har tagit lite äldre spel och gjort om dem till Switchen, som exempelvis Diablo 3. Det har gjort att Switchen nu är full med roliga titlar för stora och små.

Vad bör du tänka på som förälder

Många tonåringar väljer hellre ett X-box eller Playstation framför en Nintendo-konsol. Det är mycket på grund av att när det kommer till Nintendos konsoler så har de alltid varit bra och populära för barn i de yngre åldrarna. Wii U och Wii med sina barnvänliga titlar som Mario och liknande var toppen för de som ville ha en konsol som inte fokuserade på våld- och actionsspelspel som till exempel Battlefield och GTA. Men än så länge så finns det inte så många titlar på Switchen att rekommendera för yngre barn och för en prislapp på runt 3 600 kr så kan det vara svårt att berättiga ett köp till barnen. Mitt tips skulle vara att vänta ett halvår och se om priset har sjunkit och om det har kommit fler spel till konsolen.

zelda-breath-of-the-wild

Oviss framtid 

Switchen har sålts i över 1,5 miljoner exemplar vilket är väldigt bra, men avsaknaden av spel gör det svårt att förutspå om Nintendos nya konsol kommer att kunna stå sig mot konkurrensen. Själva konsolen kan inte konkurrera med hårdvarustyrka jämfört med X-box och Playstation, men det har aldrig varit Nintendos trumfkort. Utan det är upp till Nintendo att släppa riktigt bra spel, gamla som nya, som gör att konsolen är värd att äga, vilket man kan fundera kring om den är just nu.

En reaktion på ”Nintendo Switch och vad du bör tänka på som förälder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s