4 anledningar till varför ditt barn inte ska spela GTA V

Läs om det senaste spelet från de som skapat GTA V: Red Dead Redemption 2

Många barn och ungdomar vill gärna spela GTA 5 eftersom det är ett utav årets mest omtalade spel. Det är även många som pratar om det både i skolan och på nätet. Det är dock viktigt att veta vad spelet går ut på och vad det innebär att spela GTA. Jag har valt ut fyra anledningar som jag hoppas leder till eftertanke kring om ditt barn ska spela GTA eller inte. Jag vill även påminna om att GTA har en 18-årsgräns.

1. Språket

GTA V är fullt av fula, nedsättande och diskriminerande ord. Det ”fula” språket är ett signum för GTA och nästan varenda mening som sägs i spelet har en eller två svordomar i sig. Även om spelet är på engelska och yngre kanske inte förstår vilka ord som är svordomar så återkommer vissa ord så frekvent att det är lätt att fånga upp dem. Svordomar dyker även upp när man går på gatan och stöter på folk i staden. De fula och diskriminerande orden fungerar i den kontext som spelet utspelar sig i och en vuxen kan förstå att det till exempel är ”ghettoslang”, medan en yngre ungdom kanske inte förstår tyngden och konsekvenserna av att använda de ord som förekommer i spelet.

2. Våldet

Våld är något som hela tiden förekommer i GTA. Man har tidigt tillgång till vapen och världen du existerar i är också våldsam. Du kan rycka ur folk ur deras bilar för att få tag i ett fordon. När du kör i en bil är chansen ganska stor att man tappar kontrollen någon gång och man kör på någon. Så även om man tänker att man inte ska göra någon illa eller inte utföra något våld är spelet nästan upplagt för att något våldsamt ska hända. Det finns även aktiviteter som sker i världen utanför din kontroll som till exempel poliser som jagar brottslingar, vilket leder till skottlossning och någon dör utan att du ens varit aktiv i själva situationen. GTA har väldigt verkliga animationer vilket innebär att skjuter du någon i magen så kan de stupa, men inte dö utan istället förblöda till döds sittandes vid en vägg eller liggandes lidande på marken.

3. Miljön

Vissa spel har en viss overklighetskänsla över dem eftersom de utspelar sig i en miljö som man inte känner igen. Spel kan till exempel utspelas i en dystopisk framtid, en tecknad värld eller kanske i ett rymdskepp i yttre rymden. GTA utspelar sig dock i en realistiskt levande värld. Det utspelar sig bland annat i staden Los Santos som är ett fiktivt Los Angeles med levande invånare som rör sig i staden. Eftersom miljön är så pass verklig och realistisk blir allt man gör i den ännu verkligare än ett spel som utspelas i en ”overklig” miljö. Människor har en vardag och lever sina liv i staden och du som spelare kan göra nästan precis vad du vill i den öppna världen. Det kan vara kul att utforska för någon som vet exakt vad ett spel innebär och att allt är ”fantasi”. Men för yngre spelare kan det vara svårt att förstå konsekvenserna av de handlingar man gör i spelet. Spelet är även fyllt av användande och referenser till droger och alkohol. Det är något som genomsyrar världen och dess dekadens. Det gör att droger och alkohol känns som en helt normal del i spelets verklighets vardag. Det kan vara svårt för ett yngre barn att förstå konsekvenserna av ett osunt förhållande till droger och alkohol och de förstår inte alltid kopplingen mellan brottslighet och droger.

4. Sexualiseringen

GTA:s värld är väldigt manschauvinistisk och tyvärr är porträtterandet av kvinnor inte Rockstars främsta egenskap, förutom ett undantag i spelet Red Dead Redemption. Kvinnorna i GTA är antingen strippor, galna extremfeminister, ”jobbiga” naiva döttrar eller krävande flickvänner eller otrogna fruar och de betraktas av ofta av de manliga karaktärerna som ”slampor”, jobbiga, tjatiga eller som sexobjekt. Det verkar därför tyvärr inte finnas plats för några positiva kvinnliga förebilder i GTA:s värld än så länge i alla fall. Det skall dock tilläggas att männen inte är några förebilder heller. De är korrupta, egoistiska och våldsfixerade. Det är helt enkelt en dysfunktionell skara som existerar i GTAs verklighet. Något som en vuxen kan skratta åt eftersom de förstår ironin och satiren, men som kan vara svårt för en yngre ungdom att förstå.

Till sist vill jag bara tillägga att jag anser att 18 år är en diskutabel åldersgräns då vi har 15 årsgräns på våldsfilmer. Var förälder känner sitt barn bäst och vet vad han eller hon klarar av att uppleva. Föräldern har även det yttersta ansvaret och bör ta det på största allvar för sitt eget barns bästa.

För mer information om åldersgränser och att ha en dialog med sitt barn vad gäller deras spelande, kan ni läsa min intervju med Helsingborgs Dagblad:

https://www.hd.se/2013-09-08/satt-dig-bredvid-ditt-barn

För mer information om våldsspel och deras popularitet läs inlägget om ”Varför är våldsamma spel så populära?”:

https://spellararen.wordpress.com/2013/11/08/varfor-ar-valdsamma-spel-sa-populara/

Undrar du som förälder vilka våldsfria bilspel barn kan spela som kan konkurrera med GTA‘s öppna värld?

https://spellararen.wordpress.com/2017/10/14/bilspel-i-oppna-varldar-som-kan-konkurrera-med-gta/

 

Se även ”Spelläraren medverkar i SVTs Aktuellt och diskuterar minderåriga och våldsspel”:

https://spellararen.wordpress.com/2013/11/26/spellararen-medverkar-i-svts-aktuellt-och-diskuterar-minderariga-och-valdsspel/

59 reaktioner på ”4 anledningar till varför ditt barn inte ska spela GTA V

 1. 1 ANLEDNING TILL VARFÖR DITT BARN INTE SKA SPELA GTA V

  1. Ditt barn har inte fyllt 18 än.

  1. Tyvärr ser inte verkligheten ut så att ingen under 18 år spelar GTA. Därför skrev jag detta inlägget av två anledningar:

   Första anledning är för att föräldrar ska kunna skapa en dialog med sina barn om de ifrågasätter varför de inte får spela GTA V. Genom att argumentera och förklara för barnet om spelet så visar man för barnet att man har satt sig in i det som barnet tycker är roligt och där med bekräftar barnets intresse, men även visar på att det är viktigt med vissa gränser. Barnet kan uppleva sig ”kränkt” eller inte sedd om man bara ger ett blankt ”nej” som svar. Det kan istället sluta med att barnet går hem till kompisen och spelar GTA eftersom han/hon aldrig fick någon förklaring till varför de inte fick spela spelet.

   Den andra anledningen till varför jag skrev inlägget är för att informera föräldrar som kanske inte hinner sätta sig in i spel och vet kanske inte vet vilka spel de köper till sina barn. Det blir ett enkelt sätt för dem att få en snabb översikt om varför spelet har en 18 års gräns vilket gör att de kanske väljer bort att köpa detta spelet till sin 11-åring.

   För mer information om åldersgränser och att ha en dialog med sitt barn vad gäller deras spelande, hänvisar jag till min intervju med Helsingborgs Dagblad:

   https://spellararen.wordpress.com/2013/09/09/intervju-med-helsingborgs-dagblad-om-barn-spel-och-aldersgranser/

   1. Håller med Spelläraren till fullo. Tycker att man som förälder bör bilda sig en egen åsikt och kunna förklara den för sitt barn. Ett nej utan förklaring är lättare att strunta i än ett välgrundat nej där barnet (förhoppningsvis) kan förstå förälderns inställning.

   2. men gta är ju ett helt vanligt spel som alla får spela, jag förstår inte varför alla är så emot att barn spelar gta. Det är oansvarigt och taskigt att inte låta sitt barn spela gta!

   3. Gta är verklihetsbaserat men fortfarande överdrivet men när tex när man tappar kontrollen på bilen är oftast samma orsak som det är i verkligheten. Och din uppfattning om hur kvinnorna är i spelet är helt fel det finns vanliga kvinnor i gta som beter sig som vilken kvinna som helst i verkligheten

  2. NEJ JAG TYCKER BARN INTE SKA BLI NER TRYCKTA AV VAD VUXNA TYCKER JAG VILL INTE ATT DET HÄR SKA HÄNDA GÅNG PÅ GÅNG PÅ VAR TYST OM GTA V OCH SLUTA BRÅKA OKEJ.
   JAG TAR FAN SJÄLVMORD OM DET HÄR INTE SLUTAR.

 2. Det är inte för intet som det är åldersgräns på spelet.

  Men jag tror inte det är stor skillnad på att spela Kung Fu Master på Commodore 64 som att slåss i GTA.

  Språket och karaktärerna tycker jag är skaparens konstnärliga frihet. Det ska vara ok att porträttera en bov som röker i film och spel… trots att rökning inte är politiskt korrekt.

  1. Skillnaden mellan Kung fu master och GTA för mig är att när jag slog gubbarna som 7-åring i kung fu master så föll de bara ur bild och jag tänkte inte så mycket på det eftersom det var uppenbart att de var fiender och ett hinder för att ta sig vidare i spelet. Men när jag spelade GTA 1 som 17-åring så fick jag en helt annan känsla i magen när jag helt plötsligt kunde köra över helt vanliga människor på gatan. När jag spelade GTA 3 som 21-åring reagerade jag på att jag kunde slå vanliga människor på gatan med basebollträ som varken var ett hot eller ett motstånd i spelet. Jag reagerade ännu starkare på att jag kunde fortsätta slå på människan när den låg på marken och var helt försvarslös. Jag personligen är glad att jag upplevde GTA först som 17 åring och inte som 7-åring eftersom den magkänslan hade varit oerhört mycket tyngre och jobbigare för mig som barn än som ungdom.

   Anledningen till att jag skrev inlägget var för att jag fick höra både från vänner, media och kollegor att barn så unga som 6-åringar spelade GTA 5. Därför ville jag beskriva medvetandegöra föräldrar vad det är för handlingar och miljö som barnen utför och vistas i när de spelar spelet.

   Jag personligen har inga problem med hur spelet är utformat eftersom jag som vuxen förstår vad Rockstar vill visa och förmedla med sitt spel. Rockstar är väldigt tydliga med att barn inte ska spela spelet eftersom de efter varje GTA som kommer möter våldskritiken med att säga att det är ett vuxenspel för vuxna och bara för vuxna. Jag som vuxen kan förstå att Franklin gör allt för att uppfylla sina drömmar om att komma ut från ghettot, Trevors rena och skära galenskap och Michaels I-landsproblem att ha allt men ändå känna sig miserabel vilket gör att han ständigt söker nya kickar, som gör att de utför de extrema handlingar som de gör i spelet. Så att de röker och tar droger går bara i linje med deras problematik och karaktärsdrag. Men återigen så förstår jag det som vuxen, men ett barn kan inte sätta sig in i och förstå sig på den värld och våld som dessa karaktärer lever i och utför.

   1. Men Hallå!!

    Vilken j-la förälder är dum nog att låta en 6 åring spela GTA V ?
    Inte spelets fel, ej heller handlingen utan föräldrarnas fel. Sen kan jag tycka att man kan låta en 12 eller 15 åring spela det beroende på dialogen man har med sitr barn om spelet och om man anser att sitt barn klarar av att se skillnaden mellan spelet och verkligheten. Precis som med filmer. Dagen teckade filmer är inte mycket bättre. Men man har ett ansvar som förälder att förklara för sina barn att spel är samma sak som film, alltså ej verkligt!

 3. Jag vill bara påpeka and under ”MIljön” så står det om droger och alkohol, och det har absolut inget med miljön att göra, och om man nu ska köpa det här till sitt barn så är 18-års gräns bara en rekommendation, om du anser att ditt barn är moget nog för att spela detta spel så spelar det ingen roll hur gammal barnet är, och säg till ditt barn ”det här är bara ett spel, man säger inte och gör inte såna här saker i verkligheten” osv.

  1. Miljön jag syftar på är bland annat den sociala ”miljön” som karaktärerna lever i. Det innebär att karaktärerna lever i en miljö där droger och alkohol är ytterst närvarande. Miljö kan vara ett mycket vidare begrepp än bara ”natur” till exempel, om det var det ni tänkte på.
   Om du undrar vart jag står i hur man ska förhålla sig till sitt barns spelande och hur man ska prata med barn angående spel, så hittar du flera inlägg om just dessa ämnen här på bloggen.

  1. Verkligen! Bra tips till nyfikna. Har läst blogginlägget innan. Oskar Skog visar på hur man kan uppleva GTA V:s levande värld utan att det behöver leda till att man skjuter eller kör över folk (även om det verkar hända då och då ändå). Oskar Skog är speljournalist. Jag har läst flera av hans texter i olika tidningar under åren. Han är även en väldigt aktiv förälder vad gäller spela med sitt barn vilket är väldigt positivt. Han pratar och diskuterar med sitt barn medans de spelar och är inte rädd för de frågor som dyker upp. Inlägget som jag har skrivit är dock för föräldrar som kanske inte satt sig in i spelet, eller har tid att eller vilja att spela med sitt barn eller som inte vet vad GTA är för att de inte spelar själva.

   Det jag undrar när jag läser inlägget är, hur gammalt är barnet? Hur stoppar de tjuvar utan att det blir våldsamt, för vad jag vet så är enda sättet att antingen köra på dom eller skjuta dom? Och hur råkade de hamna på en strippklubb?

 4. Jag håller verkligen med om detta…tycker att det är självklart att barn inte ska spela GTA och anledningarna du har angett är klockrena…så enkelt är det.

 5. Mänskligheten måste få en större insikt i spel, som här till exempel. Du/ni har uppenbarligen bara påpekat alla dåliga sidor ur ett fantastiskt uppbyggt spel..

  1. Hej Simon!

   Håller helt klart med om att gemene man bör få större insikt och förståelse kring spel som kulturform och fritidsaktivitet. Det var därför jag startade denna blogg. Inlägget handlar endast om varför barn inte bör spela GTA. Om jag skulle berätta att förskolebarn har spelat GTA V och leker lekar från spelet på förskolan med tillhörande retorik hade nog även du höjt ett ögonbryn. Därför tycker jag det är viktigt att informera om spelet så att man förstår att det krävs en viss mognad för att uppleva det som GTA V förmedlar.

   När jag skrev det här inlägget var tanken att vara så konkret som möjligt och inte landa i någon slags moralpanik som det lätt blir runt spel som GTA. Man kan läsa i inlägget att jag menar på att man som vuxen kan uppskatta många aspekter av spelet som till exempel den satiriska humorn och den verklighetstrogna världen, men det är inte enligt mig något som en 6-åring bör uppleva. Om du läser mitt tidigare inlägg om själva GTA-serien kan du läsa mer om varför jag tror att GTAspelen är så populära.

   https://spellararen.wordpress.com/2013/09/09/gta-v-uppfoljaren-till-varldens-mest-kontroversiella-spelserie/

  2. Håller faktiskt med Simon, det är ett fantastiskt spel och hur det påverkar barn beror på vad de får göra i spelet samt hur vi vuxna agerar när vi spelar det.
   Jag menar hur farligt kan det vara att flyga flygplan, köra bilar i en fantastisk miljö.
   Händer det något är det ju bara att låta det vara eller sticka från händelsen.
   Barnen får ju tex inte göra olika uppdrag så det går faktiskt att få det hyfsat barnvänligt.
   Skulle dock vilja ha ett sådant mode så att även yngre kunde få köra och uppleva detta grymma spel.
   Men oavsett vilket spel man låter sina barn spela skall man ALLTID vara med som vuxen och se vad de spelar och ge dem olika direktiv om vad som är ok att göra.
   Så prata med era barn och var intresserade av vad de gör så kommer det att gå jättebra.

 6. Jag tycker inte att GTA spelen är lämpliga för barn under 15 år. Så jag försvarar inte spelet på något sätt.

  Oavsett spelets innehåll. Bör man ha i minne att åldersgränser för spel inte är dom samma som åldersgränser på film.

  Detta ser jag ett problem i diskussionen om åldersgränser och spel.

  Problemet skulle kunna kalla det svenska och det amerikanska perspektivet.
  Något som försvåras av att vi har fram till 2011 filmcensur på biofilmer. video/DVD filmer som inte visats på bio har haft en generell åldersgräns på 15år om inte distributören valde att granska filmen. Granskningen gjordes av Statens biografbyrå.

  Det finns en svensk undersökning. Att barn i större utsträckning kan hantera skillnaden på fantasi och verklighet när det gäller spel än film. Undersökning är publicerad av ungdomsstyrelsen. Kommer tyvärr inte ihåg namnet på den men den finns där och är gratis. Den största fördelen med den är att det är en svensk studie som inte är baserad på någon amerikansk.

  För dig/er kanske det inte spelar någon roll men för mig gör det det. Många av dom ”åldersgränser” som sitter på spel (även vissa filmer) är amerikanska.

  Jag stör mig något fruktansvärt på det. För dom ”åldersgränserna” är satta utifrån ett amerikanskt kristet/etiskt perspektiv.

  För dig/er som inte hänger med:
  Dom amerikanska åldersgränserna (färglada runda symboler som oftast sitter på själva skivan till spelet/filmen) är inte satta utifrån samma kriterier som till exempel dom åldersgränser vi är vana med från till exempel filmer (inte dom direktimporterade).

  Som exempel: Ett spel där man är en soldat som skjuter Tyskar/Ryssar/Asiater/Araber kan ha en lägre ”åldersgräns” trots att det kan vara mycket blodigt.
  Men ett bilspel där man inte kör bil på en bana avsätt för att köra motortävlingar på utan tävlar i ”vanlig” trafik. Kan ha en högre ”åldersgräns”. Trots att det inte förekommer blod eller andar våldsamheter än våldsam bilkörning.

  Grovt och ovårdat språk verkar ha större betydelse för åldersgränser är våld och blod. En del skateboard spel har en rekommenderad åldersgräns på 15år medan till exempel Red Alert. Ett krigs/strategi-spel (visserligen ut fågel perspektiv och utan blod) inte har någon rekommenderad åldersgräns alls.

  Men det kan ju ha att göra med vem som är den amerikanska fienden. Är man amerikansk soldat så ska man döda.

 7. Tjacka tält och campa med barnen. Gå ut och lek med de. Hitta skog och mark snö och prakt. Lär ut hur man överlever i skogen. Jaha, du har inte tid? Ok scouterna, sjöscouterna, skogsmulle ad infin….
  Sluta skyll på spelen, dina barn är ditt ansvar, ta det, ryck ut kabeln.

 8. vilket fåneri gta är något som visar vår verklighet för vad det verkligen är det är en värld full av våld sex droger och racism det är med stort ansvar för att skydda mig och mina bröder(spelarna) så säger jag att låt det bara va och sitt lugnt och drick din kopp kaffe och läs det svenska dagbladet för att om du tycker något så va svensk och va tyst. med kära hälsningar en spelare.om du har barn låt de inte spela det men låt det inte gå ut för andra barn.

  1. Kritisera inte det som frigör endorfiner och håller kroppen frisk och få då för dig att de flyr vardagen, verkligheten och kalla dem soffpotatisar. Och förresten, arbetet är viktigare än ett sjukt sadistiskt våldsspel, för tänk om alla sjukskrev sig för att varva datorspel hela dagarna, då hade inget i samhället fungerat. Och när man är arbetslös, då ska man vara aktiv och söka jobb, samtidigt som man håller motivationen inne genom att hålla sig ute och få frisk luft. Annars är man lat och passiv när arbetet kommer. Spelar man då och då är en sak, men hela livet kretsar faktiskt inte kring det. Och ska man verkligen ha tid med att vareviga dag komma för sent och knappt kontaktbar och gå mumlande omkring när det finns så många måsten här i livet.

   Och ett sätt att få ner arbetslösheten på är att starta ett bemanningsföretag som städar många av de ensamma spelarnas lägenheter, för tror mig det tar flera veckor.

   Samtidigt så springer det folk runt på stan och har spydigheter hur alla andra lever sina liv och snackar med folk som om de vore helt dumma i huvudet, småbarn mm, men själva låter de som en påtänd knarkare.

   Och nej, det är inte välmenande läkare som är inkompetenta, utan specialintresseflummare som tror att Volvofabriken, där man måste trycka på en knapp för att få gå på toaletten accepterar att på grund av denna värld så kommer folk vareviga dag för sent. Även livsmedelsindustrin som knappast vill se sovande arbetare stå och somna i livsfarliga maskiner som hanterar mat som folk faktiskt ska äta. Och normalt sätt vill inte folk äta livsmedelsarbetare, utan själva livsmedlet.

   Och sitta och spy galla över vilka fjollor alla som var på Iron Maiden är och bli fullständigt psykotisk när man träffar på folk som inte spelar dessa evighetsspel och gapar och skriker. Då kan man inte vara i så kallad bra balans.

   Och jämföra nyttig idrott, som att spela fotboll och socialt schackspelande, ansikte mot ansikte med en person i verkliga livet med att misshandla och råna stackars försvarslösa pensionärer, då är man inte lite störd. För de flesta som är vid sina sinnes fulla bruk anser nog att misshandla en äldre är något av det fegaste man kan göra. Djur och tjejer likaså.

   Och verkligheten, forskning och läkare plus mängder av företag vill att folk ska hålla sig fysiskt aktiva, inte göra sig onödigt sjuk kring fixerade specialiintressen, bara för att aspergerflummarna ska mumla en massa skit. De som kan skapa ett botemedel mot cancer och rädda världen.

 9. Mycket bra artikel! Jag är lärare och förälder till barn i yngre skolåldern. Jag märker att barn, så små som sju år, spelar. Det gör mig orolig, speciellt när jag samtidigt noterar en hårdare attityd, både verbalt och fysiskt. Nu ska jag tipsa om denna hemsida till mina elevers föräldrar!

 10. Så föräldrar bör ta ansvar för sina barn?
  Bra sagt!

  Har spelat datorspel rollspel brädspel och lyssnat på hårdrock i 30år och har aldrig slagit en människa. Använder få svordomar. Respekterar alla människor och dom som bevisar att dom inte är värda det går jag iväg från.

  Det mesta imho handlar om människan som spelar. Är det redan på väg så kan det säkert förstärka men tror ändå den människan hamnar på samma ställe. Är ju knappast som om man använder spel I terapi vilket annars vore det bästa eller?

 11. Det är ett SPEL, en flykt från verkligheten, NHL 15 gör dig inte mer till hockeyproffs än vad GTA 5 Gör dig till mördare eller biltjuv. Mina barn får spela alla spel, de kan skilja mellan rätt o fel.

  1. Hej Matt!

   Var i texten hittar du det gamla dammiga och tråkiga argumentet om att man blir vad man spelar? Om du läst texten så handlar den om vad man som sjuåring möter och upplever när man spelar spelet. Säg gärna om det är något i texten som inte stämmer, men jag anser att den ger en hyfsat bra inblick i vad spelet vill förmedla med sin fantastiska levande värld.

   Det handlar i slutändan om att precis som många föräldrar inte sätter sin sjuåring framför en Tarantino-film så bör man tänka efter och vara medveten om vad man sätter sitt barn framför.

 12. Håller med. GTA är ett roligt spel när man är mer mogen och förstår ironin. Det är ju i barn-/utonåren ungdomarna formar värderingar och personligheter. jag menar.. det går till och med att våldta i spelet. Hur kan detta vara bra för en liten kille att spela? Tack för en bra text.

 13. Detta är inte sant. Dom flesta barn kan skilja på spel och verkligheten. Men det finns barn som inte kan spela spel som GTA. Men det är långt ifrån alla så sluta dra alla över en kam!

  1. Men frågan är om du anser att 7-8 åringar bör spela ett som GTA? Är en 7-8 åring mogen för att ta in GTA:s värld? Kan det påverka deras sätt att se på hur man för sig och agerar mot kompisar. Många fall visar att de inte förstår att jargongen i spelet är oerhört nedlåtande eftersom de använder språket mot vänner och lärare.

   1. Det handlar ju inte om åldern det handlar om hur man påverkas av spelet därför tycker jag att man borde få spela spelet om man klarar det inte för hur gammal men är. Därför tycker jag att du borde tänka efter bättre och inte bara skriva att alla som är under 18 inte ska spela det för jag tycker inte det är sant.

 14. Hej, jag har en son som är 10 år, många av hans klasskompisar har länge spelat GTA. Nu har han frågat om om det i julklapp… Det är emot mina principer att ge mitt barn det men det känns såklart när man får höra att alla andra har det och varför får inte jag. Vi har förklarat varför… Finns det något liknande spel vi kan erbjuda honom i stället som INTE har alkohol, droger, vapen, våld och sexism närvarande? Tack på förhand!

  1. Hej Johanna!
   Det är väldigt svårt att hitta substitut för GTA V eftersom det är ett rätt unikt spel. Det betyder att förslagen jag kommer att ge inte kommer att vara tillräckliga, men de kanske kan skapa en dialog kring vad man kan spela istället. Jag har skrivit om några spel som ni kan läsa om i inläggen nedan:
   https://spellararen.wordpress.com/2017/10/14/bilspel-i-oppna-varldar-som-kan-konkurrera-med-gta/
   https://spellararen.wordpress.com/2017/04/13/lego-city-undercover-ett-barnvanligt-gta-2/
   https://spellararen.wordpress.com/2016/06/07/overwatch-ett-alternativt-actionspel-for-de-flesta-aldrarna/

 15. Hej jag tycker att barn som är12+ kan spela spelet ( GTA V ) .För om man är en normal 12 åring då borde man veta att det här är bara ett spel som är aggressivt men så gör man inte. Men så kan man ju spela GTA Online där det inte handlar om droger och heller inte mycket sex och alkohol.

 16. Hej!
  Jag heter John Jendelid och vill att ni ändrar åldersgränsen för GTA till 7 år. Skriv till mig när ni har ändrat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s