GTA V – Uppföljaren till världens mest kontroversiella spelserie

På tisdag 17/9 släpps uppföljaren till världens mest kontroversiella spelserie. Spelserien heter Grand theft auto, men är mer känt som GTA. Spelserien har blivit så kontroversiell eftersom spelaren ges en otrolig frihet. De flesta av spelen utspelar sig i en stad där man får full frihet till att brutalt råna bilar, skjuta människor, skapa kaos etc. Jag skulle humoristiskt kalla det för en ”aja baja”-simulator. Men under ytan finns så mycket mer än bara brott och våld.

GTA är skapat av spelutvecklarna Rockstar Games som är kända för att utveckla kontroversiella spel, men som har stort produktions- och underhållningsvärde. Rockstars spel osar alltid kvalité, men har även en väldigt vuxen framtoning genom våld, droger och stark sexualisering och spelen har alltid en välförtjänt 18 årsgräns. GTA har ofta hamnat i blåsväder vad det gäller dödsskjutningar i USA och det är ofta dessa spel som fingrarna pekar mot som syndabock till att dessa våldsdåd sker. Många har försökt att få GTAspelen bannlysta från affärerna men misslyckats. Ofta har det ”negativa” mediauppbådet lett till att spelet sålt i ännu fler exemplar och talesättet ”all publicitet är bra publicitet” kunde inte vara mer talande.

Det fascinerande med GTA är friheten i en oerhört detaljerad värld. Du får känslan av att du är i en levande värld där människor lever och agerar i. Det är en ”mäktig” känsla att existera och påverka en virtuell värld som känns så verklig. Du spelar som en specifik karaktär som träffar på både nya och gamla vänner och de flesta av karaktärerna i spelet har lånat röster av kända skådespelare. Din karaktär har i de senaste spelen ofta en brokig bakgrund vilket kan förklara de dåliga val som karaktären gör. Som till exempel Nico Bellic som var huvudkaraktären i GTA 4. Niko är en invandrare som precis tagit sig till Liberty City (som är Rockstars version av New York) för att börja ett nytt liv efter att ha upplevt krig och misär i ett okänt Balkan-land. Men hur han än försöker hamnar han alltid i dåligt sällskap och hans bakgrund gör honom exemplarisk för att utföra våldsamma uppgifter för stadens olika ”gangster”-gäng, men även politiker och rättsväsendet. Det är nämligen inte många som kommer undan rockstars satir och synande av USAs dubbelmoral. Allt från radio, tv, karaktärer, byggnader och reklam är präglade av stark satir. Ta till exempel Liberty citys version av frihetsgudinnan som med ett stort leende står och håller i en lattemugg istället för en fackla. Spelets syrliga satir och stil är något som ger spelet fler dimensioner och spelets samhällskritik gör att GTA känns både humoristisk och intelligent. Om man ser på trailern till GTA 5 (som finns nedan) tar Rockstar upp allt från bostadskrisen till den illegala invandringen från Sydamerika. Politiska frågor som sällan uppmärksammas i spel i vanliga fall.

Vad många inte tänker på när de spelar GTA är att man tekniskt sett skulle kunna spela spelet utan att göra något brottsligt alls. Du skulle till exempel kunna använda dig av din första taxi som du får som Niko i GTA 4 och bara köra runt kunder eller bara ta dig runt i staden som en turist genom till exempel taxi eller tunnelbana. Eller som man kan i GTA 5, spela golf, cykla eller spela tennis. Men ”hur kul hade det varit i längden” skulle nog många gta-fans säga.

Det som GTA gör väldigt spännande är att använda sig av referensramar som många känner igen. Ett exempel är filmen Heat som har en väldigt spännande bankrånsscen som många känner igen. Rockstar har slängt in en liknande scen i GTA som gör att man själv får kontrollera bankrånare vilket gör känslan av att man spelar något ”episkt” (som spelare säger) ännu starkare. Andra kända referenser är filmer som ”Boyz n the hood”, ”Gudfadern”, ”Maffiabröder” och ”Scarface”. De olika GTA-spelen skapar en känsla av hur det är att leva i en viss tidsålder. GTA Vice City utspelar sig alternativ version av Miami under 80-talet. Spelet sprudlar av 80-tals mode, musik, bilar och neon. GTA San Andreas utspelar sig i en stat i USA under 90-talet, fullt med referenser till det årtiondet. Den omsorg som läggs på att referera till de olika tidsåldrarna gör det väldigt roligt att spela spelen eftersom man får uppleva tidsåldrarna i en stor sandlåda som man kan leka i.

En annan utav de starka dragningskrafterna till GTAspelen är friheten att skapa kaos. Något som man absolut aldrig skulle gjort i verkligheten kan man göra i en virtuell värld utan verklighetens konsekvenser. En värld som man kan stänga av eller sätta på när man vill. Många vittnar om att det roligaste med GTA är att börja skjuta omkring sig för att se hur länge man kan klara sig utan att bli tagen eller dödad av polisen. Det anses av många gta spelare vara både sjukt och sjukt underhållande på en och samma (paradoxala) gång.

Nu när uppföljare. GTA V ska släppas har många svenska butiker nattöppet på premiärdagen eftersom det för spelvärlden är något stort och historiskt som sker. Vad media, föräldrar och politiker kommer tycka om detta nya GTA återstår att se. En sak är säker; det kommer att säljas i flera miljoner exemplar, precis som spelets föregångare.

2 reaktioner på ”GTA V – Uppföljaren till världens mest kontroversiella spelserie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s