Octodad – Ett annorlunda roligt spel att spela tillsammans

Ett annorlunda men väldigt roligt spel som släpptes nu i veckan är ”Octodad – Dadliest catch”. Du spelar som en bläckfisk som klätt ut sig till människa och spelet går ut på att inte bli avslöjad när du tar dig igenom vardagen. Som ”bläckfiskmänniska” har du både gift dig och fått två barn (mänskliga), där av spelets namn ”Octodad”. Spelet förklarar inte hur du fått två mänskliga barn eller varför ingen kommit på att du är en bläckfisk utan allt är del av spelets lite knasiga humor. Vad som gör spelet annorlunda är att du genom att styra Octodads armar och ben ska ta dig igenom olika vardagsscenarion, som till exempel grilla hamburgare i trädgården och handla matvaror i matbutiken. Du får specifika uppdrag som ”hämta den frysta pizzan” och ”klipp gräset” som du ska genomföra. Det innebär att du gör väldigt vardagliga sysslor med din karaktär vilket kan tyckas trivialt. Men det som gör vardagssituationerna speciella är att det inte är det lättaste att styra Octodads långa tentakler till armar och ben. Det blir sällan som man tänkt sig och det leder till hysteriska och humoristiska situationer eftersom du oundvikligen välter allt i rummet när du försöker klara av de triviala sysslorna. Det blir extra roligt eftersom människor i spelets vardag inte direkt verkar märka att du som bläckfisk försöker göra allt i din kraft för att passa in i människosamhället. Din familj är vana vid- och accepterar hjärtligt sin ”klumpiga” pappa och säger roliga kommenterar utifrån olika situationer man befinner sig i.

Roligt att spela tillsammans

Det är extra roligt när man spelar tillsammans i ett så kallat ”Co-op”-läge där den ena personen styr benen och den andra styr armarna. Det leder till många skratt och vill man som förälder spela ett spel tillsammans med sitt barn som inte är så tidskrävande där det är roligare att misslyckas än att klara spelets uppdrag är Octodad ett givet spel. Spelet finns till PC och Playstation 4 och ges bara ut digitalt så det går inte att köpa i spelbutiken utan måste laddas ner.

Pedagogisk ingång

Tove Bengtssons recension i SvD inspirerade till tanken kring ett tema i spelet som jag först inte tänkte på när jag spelade spelet men som blev väldigt tydligt när man väl väckt tanken. Temat är utanförskap. Bläckfiskpappan är hela tiden livrädd för att bli upptäckt och inte göra som alla andra ”normala” människor. Det väcker frågor kring normer , vad som egentligen är normalt och utanförskap som kan skapas för de människor som är annorlunda. Är vi alltid oss själva eller förställer vi oss för att inte sticka ut?

En reaktion på ”Octodad – Ett annorlunda roligt spel att spela tillsammans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s