The Sims

The Sims är en livssimulation med glimten i ögat. Spelet är väldigt populärt bland yngre ”låg- och mellanstadie” elever. En stark kritik mot The Sims är dess starka västerländska prägel vilket vissa ser som en fördel eftersom många med annan kulturell bakgrund kan spela spelet och få en inblick i en generaliserad västerländsk vardag.

Hur spelar man?

Du börjar med att skapa din egen Sim(människa) genom att ”designa” allt från frisyr till storlek på näsryggen. Du ska välja positiva personlighetsdrag till din Sim som att han/hon till exempel är social eller glad men även en negativ som att man till exempel är klumpig eller ond. Man kan ändra så gott som allt på sin Sims kropp och ansikte för att kunna göra den så lik eller så olik sig själv som man vill.

Du kan även skapa en hel familj, med föräldrar, barn och till och med mor- och farföräldrar. När du har designat klart och valt kläder till din Sim bestämmer du vart din Sim eller familjen ska bo. Du kan antingen välja ett hus som är färdigbyggt eller så kan du börja en gräsplätt där du kan bygga ditt hus från grunden genom ett användarvänligt gränssnitt. När du är nöjd med ditt hus kan din Sim eller Sim-familj flytta in.

När man väl har flyttat in i ett nytt grannskap kan du som  i verkligheten bekanta dig med grannar, ta dig an en karriär (musiker, tjuv, forskare etc.), dejta, skapa familj, gå på toaletten, laga mat, diska och sova. Mätare visar hur din Sim mår och vad den behöver som t. ex. mat, sömn, nödighet och nöje. Det gäller att utveckla din Sims egenskaper som till exempel styrka och matlagning eftersom din Sim annars i brist på matlagningskunskap tänder eld på hela spisen och där med själv brinner upp. För att utöka din kunskap om matlagning måste du läsa böcker om matlagning. Du kan antingen låta din Sim bestämma själv vad den ska göra (vilket brukar leda till en förtvivlad Sim som kissat på sig och som är allmänt besviken på sin tillvaro) eller så kan du styra din Sim i detalj vilket oftast leder till bästa resultat och livskvalitet för din Sim. ”Simarna” kommunicerar genom språket ”simlish” som är ett påhittat språk. Man kan se genom ikoner i pratbubblor om vad eller vem de pratar om. Efter en konversation brukar det komma upp ett eller flera plus- eller minustecken beroende på om simarna som pratar med varandra tyckte det var ett trevligt samtal eller inte. Dessa plus eller minus räknas ihop för att se om simarna tycker om varandra eller inte som personer. Om två simar passar väldigt bra ihop kan de bli ihop och gifta sig och även få barn. När de får barn räknar datorn ut hur barnet ska se ut utifrån föräldrarnas utseende.

Det som är fascinerande med ”The Sims” är att det ger dig förutsättningar att prova dig fram i ”livet”. Du väljer själv vem du vill bekanta dig med eller negligera. Du kan ingå i såväl heterosexuella förhållanden som homosexuella förhållanden. Det finns även de som spelar det som ett socialt experiment för att se hur olika personlighetstyper passar ihop enligt spelet. Vissa väljer att bara använda ”bygga hus-verktyget” eftersom det är så pass gediget att man kan skapa sitt dröm hem. Andra har mer sadistiska tendenser som att låta sin Sim går ner i poolen för att sen genom ”bygg-verktyget” ta bort stegen till poolen vilket gör att Simen inte kan ta sig upp igen vilket leder till att simen inser sitt tragiska öde.

Det har kommit flertalet expansioner till The Sims som till exempel ”husdjur” och ”nattliv”.


Genre: Livssimulation

Åldersgräns: 12 år

Pedagogiska ingångar:

”Skulle The Sims se likadant ut om det var utvecklat av ett företag från Saudiarabien eller Kina?”

”Precis som i The Sims behöver vi människor kunskaper och erfarenhet för att bli bättre på till exempel ett visst ämne och kan därför användas som argument för att läsa och lära sig i skolan.”

”Använd The Sims som en social simulator och diskutera med eleven om hur man ska föra sig socialt och hur man ska vara mot vänner och familj för att skapa positiva relationer.”

2 reaktioner på ”The Sims

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s