E3-Mässan

E3-mässan

I Los Angeles i juni hålls årligen den största spelmässan i världen. Mässan heter E3 (Electronic Entertainment Expo). Mässan är en plats där de stora aktörerna inom spelbranschen som Sony (Playstation), Microsoft (X-box), Electronic Arts, Ubisoft, Nintendo (Wii U) med flera visar upp de senaste inom spelmediet. Det är ett sätt att informera om varför just deras konsol eller spel är intressanta och ska konsumeras. Det är helt enkelt en stor reklamshow för både stora och mindre aktörer. Mässgolvet är bara öppet för journalister och branschmänniskor vilket betyder att vem som helst inte kommer in. Det är dock väldigt många spelsidor på nätet som till exempel Gametrailers (Spike TV), Gamespot och IGN som ständigt sänder från mässgolvet under mässan. De visar upp spel för allmänheten genom shower som strömmas på video på deras hemsidor på nätet.

Konferenser

Innan själva mässan börjar har företag stora presskonferenser där de visar upp den senaste hårdvaran och mjukvaran. I år (2013) var det extra spännande år då både Sony och Microsoft visat upp sina nya konsoler. Det är alltid en extra krydda de år då nya konsoler ska lanseras eftersom det är så mycket som står på spel och de enda vinnarna är spelkonsumenterna.

Pedagogiska ingångar

SO

Diskutera hur man samlas på en plats och ”dyrkar” något. Ironiskt nog heter det mässa och det är ett namn i historien och nu som har andra religiösa definitioner. På E3 samlas man på en plats och tar del av information precis som man gjorde förr i tiden när hela byn träffades utanför kyrkan inför söndagens högmässan för att ta del av det senaste som hänt.

Diskutera uteslutandet av allmänheten eftersom E3-mässan endast är till för utvecklare och branschfolk. Jämför och diskutera ur ett demokratiskt perspektiv hur det till exempel är i EU:s korridorer i Bryssel där människor hela tiden knyter nya kontakter och påverkar beslut genom så kallad lobbyism och där allmänheten inte har samma chans att påverka eftersom de inte har tillgång till det ”rummet” precis som på E3.

Hur påverkas mässgolvet av att det bara är folk med samma intresse och samma professionella bakgrund som är på en och samma plats. Jämför det med kluster (geografi) och utveckling när samma intressen och kunskap möts på en och samma plats.

En reaktion på ”E3-Mässan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s