Minecraft är ett svenskutvecklat spel. Spelet har många dedikerade anhängare som följt det och spelat det redan innan det var färdigt. Svenskarna som utvecklade spelet, lett av Markus Persson, lade ut spelet innan de ens var klara med det för att se vilka kreativa skapelser spelarna kunde skapa. Kreativitet är nämligen ledordet i Minecraft. Spelet är helt uppbyggt i fyrkantiga block eller kuber och har därför ett väldigt unikt utseende och identitet. Man skulle kunna jämföra Minecraft med LEGO eftersom hela världen är uppbyggd av fyrkantiga bitar. Allt är uppbyggt av fyrkantiga block som till exempel buskar, träd, mark och grisar (se bild till höger), till och med solen är ett gult glödande fyrkantigt block. Du kan skapa vilka former du vill i världen genom att stapla spelets fyrkantiga block på varandra som hela spelets värld är uppbyggt av. Spelet är helt öppet för kreativt skapande och eftersom många har lagt ut sina skapade kreationer på nätet så har det skapat ett stort följe av kreatörer och fans. Det finns ständigt en skapande process i Minecraft då man måste skapa allt man behöver. Är man till exempel i en gruva så blir den inte automatiskt ljus utan du måste utifrån material skapa en fackla för att få ljus i gruvan.
Minecraftvärldens fyrkantiga design har gjort att Minecraft står ut bland dagens spel eftersom många spel aspirerar till att vara så snygga och verklighetstrogna som möjligt, men det har Minecraft tagit avstånd från och har därför skapat en egen norm för hur spels ”grafik” (spelets utseende) ska se ut.
Hur spelar man?
Det finns tre sätt att spela Minecraft på: Creative mode, Survival mode och Hardcore mode.
Creative mode (kreativt läge) är som jag nämnt innan ett läge där man helt obehindrat kan bygga och skapa olika kreationer i spelvärlden. Sätter man på ”peaceful” så slipper man oroa sig för monster och andra faror. Då kan man istället fokusera på att bygga saker eller utforska världen i lugn och ro. Creative mode är det bästa läget ur ett pedagogiskt perspektiv eftersom eleverna helt och hållet kan fokusera på skapande och de uppgifter de har.
Survival mode (överlevnadsläge) innebär att du skall överleva så länge du kan. På nätterna kommer det nämligen ”monster” som försöker komma åt dig och det är upp till dig att hitta sätt att överleva på. Monstren som kommer på natten är självklart också gjorda av olika delar av fyrkantiga block. (se bild nedan) Världen du börjar i genereras slumpmässigt. Det vill säga att den ser annorlunda ut varje gång du startar, med olika mängder träd, olika öar och höjder etc. När du börjar har du bara dina händer att gräva med och genom att ”gräva” i olika kuber material (exempelvis berg, träd, jord) så får du tillgång till material som du kan samla på dig i form av fyrkantiga block. När du gräver upp en kub jord ur marken så blir det ett kubhål i marken. När du samlat på dig material kan du börja med crafting (skapande) som är ett redskap för att skapa allt från facklor och verktyg till skyltar. Du ”skapar” genom att använda materialet (kuberna) du samlat på. När man placerar materialet i olika kombinationer skapas olika saker som t. ex genom att använda trä och bomull(som du får genom att raka fåren) kan du skapa en säng. (se bilden till höger) På bilden av crafting kan man se hur spelaren har samlat ihop kuber av järn och trä för att skapa en hacka som gör det enklare att samla ihop nytt material eftersom en hacka fungerar bättre att gräva med än händer. Du kan även skapa vapen och rustning som till exempel svärd för att skydda dig mot de monster som finns i minecraftvärlden.
I världen kan du använda dina kuber av material för att bygga till exempel ett hus för att skydda dig mot de monster som kommer på natten. Precis som i sagan ”de tre små grisarna” så gäller principen ju starkare material du använder dig av desto bättre håller huset mot monster. Om du lyckas överleva natten så har du hela nästa dag på dig att skapa nytt skydd och vapen mot monstren. Du kan även använda tiden till att dekorera ditt hem eller gräva fyrkantiga gruvor i berget för att leta efter diamanter eller andra dyrbara material.
Hardcore mode är en svårare variant av survival mode.
Crafting Guide
För de som söker en guide om hur man craftar fram olika objekt kan jag rekommendera följande guide:
http://www.minecraftcrafting.info/
Genre: Kreativt Äventyr
Åldersgräns: Barntillåtet
Pedagogiska ingångar
Länkar till andra inlägg i Spellärarbloggen om Minecraft och hur man kan använda spelet i undervisningen:
ALLA MINA MINECRAFT-PROJEKT – KLICKA HÄR
1600-tals-BYN – ETT HISTORIEPROJEKT
FRAMTIDENS STAD ETT TEMA ARBETE
HUR JAG LÄRDE LÄRARE SOM ALDRIG SPELA MINECRAFT ATT ANVÄNDA DET I KLASSRUMMET
ETT ENKELT SÄTT ATT ANVÄNDA MINECRAFT I MATEMATIKEN
EN INTRODUKTION TILL TEMA-ARBETET ”BYN” I MINECRAFT
MINECRAFT-PREZIN – ÄMNESÖVERSKRIDANDE LEKTIONSPROJEKT
Ämnen:
Matematik: Minecraft kan användas på många sätt i matematiken. Då allt är uppbyggt i block kan man använda det i uträknandet av volym och även area. Det vill säga många former av geometri. Till exempel hur kan man räkna ut hur många block det är i en stor kub i Minecraft, utan att behöva räkna alla?
SO / Geografi: Diskutera om vad som händer med världen (jorden) när man gräver och utnyttjar dess resurser. Hur formas minecraftvärlden jämfört med när vi utnyttjar och formar vår egen värld, jorden, genom att borra efter olja och andra resurser och när vi bygger vägar och byggnader? Hur blir det om man bygger en damm eller skapar översvämning i Minecraftvärlden, hur påverkar det dig och byborna som bor i byn?
”Finns det oändligt med resurser i Minecraftvärlden jämfört med våran och hur ska vi husera med våra resurser för att skydda mot ”monster” som svält och fattigdom?”
Slöjd: Crafting-verktyget är i stort sett slöjdverktyg. Du använder dig av olika verktyg och material för att skapa nya verktyg och saker, som möbler. Som slöjdlärare kan man diskutera vad man använder för material och vad det har för likheter och skillnader med verkligheten.
Hemkunskap: I Minecraft tillagar man mat precis som i verkligheten. Du kan föda upp djur och plantera växter, som du sedan kan använda till att tillaga eller baka med eller liknande. Man blir även dålig om man äter gammal eller skämd mat. Diskutera vad det finns för likheter och skillnader med Minecrafts verklighet och våran verklighet.
Vår matte och fysiklärare på skolan kör mycket minecraft med eleverna för att räkna på funktioner och olika fysikexperiment. Spännande och användbara grejer indeed!
Minecraft äger ! ! !
Har inte använt mincraft i undervisning men är jätte sugen att starta ett projekt med detta. Från vilken ålder rekommenderar ni? Är det ngt för lågstadiet? Tack för alla bra tips kring detta, håller på att sätta mig in i detta och lära mig!
Hej Mikaela!
Spännande att du ska prova Minecraft i undervisningen! Lågstadiet går alldeles utmärkt. Jag skulle säga att man kan använda minecraft till alla åldrar. Huvudsaken är att man som pedagog har klara pedagogiska mål när man använder spelet så eleverna förstår syftet och vad man vill uppnå utifrån specifika mål och kunskapskrav.
Hoppas du får bra användning av tipsen här i bloggen så att du kan komma igång med minecraft i undervisningen.
Hur byter man till kreativ
Skulle behöva lite hjälp från ngn som är duktig på Minecraft. I skolan håller sonen på med projekt Staden och alla bygger varsin stad i Minecraft. Min son som går i 6an har hållt på i 3 veckor nu. Tror de jobbar i Creative mode och de har inget login. Idag var världen BORTA! Han vet med säkerhet att han inte raderat den. Går det att rädda situationen och hitta tillbaka till den försvunna världen?