Scribblenauts Unlimited – Engelska, kreativitet och ordförståelse

Vad skulle hända om Gud, en Zombie, en rosa elefant och en hipster hamnade i samma rum?

Scribblenauts Unlimited är ett spel till PC, 3ds och Wii U där man som huvudpersonen Maxwell ska ta sig igenom banor med olika uppdrag. Men för att klara uppdragen måste man skriva ned objekt i spelet för att trolla fram dem i spelet för att lösa uppdragen. Ett uppdrag kan till exempel vara att man ska rädda en katt som tagit sig upp i ett träd och genom att skriva ”ladder” får du tillgång till en stege för att klättra upp och rädda katten, men du kan även skriva vingar vilket gör att din karaktär får vingar som kan hjälpa dig upp till katten. Spelet har nämligen en enorm orddatabas som utvecklarna spenderat 6 månader för att utveckla. Det innebär att när du skriver ett ord kommer du med största sannolikhet få fram objektet i spelet. Många spelare spelar inte ens igenom de vanliga banorna eftersom de tycker att det är roligare att experimentera med alla objekt man kan skriva för att se vad som händer när objekten hamnar i samma rum, som exemplet ovan. Ett annat exempel på uppdrag kan vara att någon behöver hjälp med att starta ett band och då är det upp till dig som spelare att ”trolla fram” bandet genom att skriva allt från musiker till instrument som behövs för att skapa ett band med tillhörande förstärkare och högtalarsystem. Spelet har en barnvänlig och tecknad design och är rekommenderat från 10 år, men jag anser att om man som förälder sitter bredvid sitt barn när de spelar kan även en 8-9 åring spela spelet.

I spelet kan man skriva in adjektiv (beskrivande ord/egenskaper) som förändrar objektet som man skapat. Det gör att du kan förändra objektet du har skapat så att det får den egenskap som du önskar eller som behövs för att klara uppdraget. Du kan skriva ”flying” och ”big” framför ditt objekt vilket gör att objektet blir stort och kan flyga. Eftersom spelet är så kreativt och öppet så vet man aldrig vad som händer när man försöker lösa spelets olika pussel. En idé som verkade väldigt bra från början kan urarta på ett sätt som man inte tänkt från början, men det blir oftast väldigt roligt i slutändan. Ibland förundras man även över vilka kombinationer av ord man kan skriva och hur vilka objektkombinationer som man inte trodde skulle lösa uppdraget faktiskt kunde vara ett sätt att lösa det på. Spelet är många gånger väldigt förlåtande och det finns ofta fler än en lösning för att klara uppdragen.

Pedagogiskt

Spelet är pedagogiskt eftersom det gör att barn och ungdomar måste tänka utanför boxen för att lösa uppdragen och man måste även hålla reda på ordklasser som substantiv och adjektiv när man ska konstruera sina objekt. Spelet är dock bara på engelska vilket inte behöver vara negativt eftersom barnet lär sig engelska ord när det sitter och försöker lista ut hur de ska lösa uppdragen. Det kan vara bra att man som förälder hjälpa sitt barn genom att sitta bredvid och diskutera orden till en början så att barnet kommer igång. Ett annat alternativ som kanske inte är lika givande är att barnet sitter med Google translate i bakgrunden och försöker hitta lösningar genom att översätta svenska ord. Eftersom spelaren vill komma längre fram i spelet utan större hinder lär man sig de engelska orden automatiskt så att man kan använda sig av dem igen senare in i spelet utan att behöva fråga föräldern eller google translate. Barnet tränar där med engelska, att skriva på datorn, kreativa lösningar, stavning och ordförståelse bara genom att spela ett spel.

 

En reaktion på ”Scribblenauts Unlimited – Engelska, kreativitet och ordförståelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s