FPS (Första Persons Skjutare / First Person Shooter)

Vad är ett FPS?

En utav de mest kontroversiella genrerna i spel är FPS eller First Person Shooter /FörstaPersonsSkjutare. Det som är specifikt för ett fps är att du ser perspektivet utifrån huvudkaraktärens syn, det vill säga att du ser det huvudkaraktären ser. Du ser vapnet framför dig med ett sikte så att du vet vart du skjuter. Första-persons-perspektivet skapar en inlevelse som många andra spelgenrer inte kan. Genren förknippas ofta med militärspel eftersom FPS-spelen ofta utspelar sig i dessa handlingar och miljöer. Det är inlevelsen, eftersom du ser det ur karaktärens ögon, och handlingarna som ofta innebär skjutande eller andra våldsamma handlingar som gör genren så kontroversiell.

FPS är en genre som har vuxit mycket på grund av den tekniska utveckling som skett. Utvecklingen från 2d (platt) till 3d (djup) har gjort att FPS blivit en allt mer populär genre att utveckla spel till.


Kända FörstaPersonsSkjutare: 

Wolfenstein

Wolfenstein 3d

Quake

Quake

Duke Nukem 3d

Call of duty (spelserie)

Battlefield (spelserie)

Halo

Counter Strike (CS)

7 reaktioner på ”FPS (Första Persons Skjutare / First Person Shooter)

    1. Ja, det är ett sätt. Ett annat sätt är att diskutera, i svenskaundervisningen, hur det påverkar en som betraktare att få skapa sin egen bild av protagonisten i en berättelse. Skapar det en annan känsla än när karaktären är fullt beskriven och lämnar inget åt fantasin.

      I bildämnet kan man diskutera om man ska vara betraktare till bilden man skapar eller om en person ska vara med i målningen eller skapelsen och vilken roll den personen i så fall har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s