Terrorister, matematik och ekvationer (Counter-Strike)

Elever jag har haft genom åren har varit väldigt intresserade av spelet Counter-Strike (ofta kallat CS). Spelet har funnits i över ett decennium, men har fortfarande en trogen skara som spelar det. Spelet är ett first person shooter (FPS) som man spelar med andra spelare. Man delas upp i två lag. Antingen blir du terrorist eller polis (counter-terrorist-styrka).  Det finns olika spellägen med olika mål. Ett mål kan vara att ena laget ska desarmera bomber för att vinna medan det andra laget har som mål att skydda bomberna eftersom de vinner om de sprängs. Ett annat spelläge går ut på att det ena laget ska rädda gisslan som terroristerna har tagit.

Genom att använda kontexten (spelets sammanhang) att man ska rädda en gissla skapade jag ett pedagogiskt verktyg för elever så att de skulle kunna lösa enkla ekvationer. Ekvationerna blev för svåra för mina elever med diagnoser och inlärningssvårigheter eftersom lösningen kräver flera steg. Frågor som ”vad gör jag först?” eller ”hur gör jag” dök upp efter varje matematik-tal. De hade helt enkelt inte verktyg själva att skapa struktur för att lösa talen. Så genom att skapa ”Gisslan situationen” (pinsam särskrivning, jag vet…) skapade jag ett verktyg som elever kunde använda sig av för att få struktur för att lösa enkla ekvationer. Jag upptäckte att det blev enklare för eleverna att lösa talet när det inte längre handlade om matematik, utan istället om spelet Counter-Strike som de spelade på fritiden.

Nedan ser ni själva mallen som eleverna skulle följa och under följer en förklaring. Jag är medveten om det etiska dilemmat att ”döda” för att lära sig matematik, men jag kom fram till att det är bättre att eleverna lär sig grunderna för ekvationer på detta sättet än att de inte lär sig någon matematik alls.

Ekvation-Counter strike

Det pedagogiska verktyget utgår från att X är gisslan och det är upp till dig att rädda den. Alla andra tal som står till vänster om lika-med-tecknet är terrorister som man måste få bort från gisslan. Det är viktigt att börja med terroristen som står längst bort från gisslan ”X” eftersom man annars kan skada gisslan. På andra sidan lika-med-tecknet finns polischefen och du måste hela tiden rapportera till honom om du tar bort någon terrorist. Det innebär att tar du bort en terrorist, som i exemplet ovan terrorist ”5” genom att ta minus fem på ena sidan, så betyder det att du måste rapportera det till polischefen genom att att räkna ut 17 minus 5 på andra sidan lika-med-tecknet. Så att informera polischefen innebär att man gör samma uträkning på ena sidan som på den andra. Uppdraget är klart när du frigjort X och man har ”informerat” polischefen om att alla terrorister är borta. Det innebär att man i slutändan har kvar X=”svaret”.

3 reaktioner på ”Terrorister, matematik och ekvationer (Counter-Strike)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s