Doom – Ett våldsamt helvete på Mars

maxresdefault

Doom som är det fjärde i serien är ett spel med långtgående anor. Första spelet kom ut 1993 och gjordes av bland annat två numera legender i spelvärlden John Romero och John Carmack. Spelet var ett utav det första fps (first person shooter) spelet och var en uppföljare till det banbrytande Wolfenstein 3d. Spelet var oerhört snyggt och många tog sig hem till de få vänner som hade datorer som klarade av spelet på den tiden. Men hur lyckas man fräscha upp ett koncept som hållit sig sen 90-talet?

Helvetet på Mars
Doom flörtar väldigt mycket med sina första föregångare genom ljudeffekter och musik som gjorts om och bakats in i denna nya väldigt snygga och polerade uppföljare. Spelet flyter smidigt och banorna är väldigt läckra. 227099444Spelet utspelar sig bland annat på Mars där forskare har öppnat en portal till helvetet och demoner, zombies och bestar tar sig in i vår värld för att förgöra allt i sin väg. Det är upp till dig som spelare att förgöra horderna från helvetet.

Övervåld skapar ett flow

För att hålla uppe ett underhållande flow och låta spelaren känna sig utmanad måste man utföra så kallade ”glory kills” för att få tillgång till hälsa och ammunition. Det innebär att man skadar sina motståndare till den grad att de börja lysa vilket betyder att du kan utföra en brutal animation där du dödar din motståndare på ett väldigt våldsamt sätt. Det finns flertalet sätt att utföra dessa våldsamma ”glory kills”. Allt beror på varifrån du slår till och vilken motståndare du gör det på. Du får även tillgång till en motorsåg som du kan använda dig av för att såga itu dina motståndare. Det kanske låter konstigt för de som inte är vana vid spel, men det är väldigt underhållande. Men detta övervåld är även en utav anledningarna till att spelet har fått en 18 årsgräns. Spelet är väldigt brutalt och är inte alls i samma liga som spel som Destiny och Halo där våldet inte är så explicit som i Doom. Så om du funderar över att köpa det här spelet till någon under 15 år (vilket är gränsen för våldsfilmer i Sverige) så tycker jag att du ska titta på filmen nedan och kanske fundera på om spel som Overwatch, Destiny eller Halo skulle var ett bättre alternativ.

Comments
One Response to “Doom – Ett våldsamt helvete på Mars”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] För att stoppa budbärarna har staden och megaföretagen som styr staden säkerhetspolis som patrullerar både byggnader och tak. Ett uppdagande av en konspiration och helt plötsligt blir spelets huvudkaraktär Faith högsta prioritet för stadens säkerhetspolis. Det som gör Mirrors Edge Catalyst unikt är att huvudkaraktären aldrig använder vapen.  Även om vissa säkerhetspoliser har det så tar aldrig Faith själv upp ett vapen för att använda det mot dem. Istället så använder hon sig av kampsportsmanövrar som är kopplad till hennes parkour för att överkomma det motstånd hon möter. Spelet har en 16 årsgräns eftersom det förekommer ”realistiskt våld” och det är något att tänka på som förälder att eftersom allt sker i första person så kan våldet kännas lite extra våldsamt. Men spelet är inte blodigt och det är inget övervåld som i spel som senaste Doom. […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: