Modern warfare 3 är ytterligare en del i en spelserie som från början hette Call of Duty. Spelet utspelar sig under ett fiktivt tredje världskrig där ryska terrorister och amerikanska ”förrädare” fått Ryssland att invadera USA. Du spelar som olika elitstyrke- och vanliga soldater som för storyn framåt genom deras upplevelser. Som spelare besöker man platser runt hela världen som till exempel Berlin, Paris, Prag, Sierra Leone och Indien.

Modern Warfare 3 (Call of duty)
Spelet är ett så kallat ”Första-Persons-skjutare” (se genrer). Det går ut på att ta dig från punkt A till punkt B och som spelare är du väldigt låst i dina val av tillvägagångssätt för att ta dig fram. Många som spelar Modern Warfare 3 spelar bara spelets multiplayer (flerspelar-läge). Flerspelarläget går ut på att få ihop så mycket ”XP” (experience points / erfarenhetspoäng) som möjligt. Ju mer XP desto högre rank får man och då låser man upp till exempel nya vapen eller tillbehör. Det finns flera olika spellägen, men vanligast är att man kör så kallad ”Team deathmatch” vilket är två lag som spelar mot varandra. Man tjänar XP genom att skjuta andra spelare eller genom att hjälpa andra i sitt lag.
”Call of Duty: Modern Warfare” som spelserie är en utav de populäraste någonsin och har sålts i flera miljoner exemplar.
Genre: Första-Persons-Skjutare
Åldersgräns: 18 år
Pedagogiska ingångar:
”Är ett tredje världskrig möjligt?”
”När blir ett spel om krig för verkligt?”
”Ska man som barn få spela spel som har 18 år som åldersgräns?”
”Varför har spel åldersgränser?”
Tänker även på den senaste debatten: Leder krigsspel till våldsamt beteende?
Ja det är en väldigt intressant och infekterad debatt och definitivt något som kommer att tas i upp i denna blogg. Dock vill jag att alla ska få vara med och uttala sig så att det inte bara är mitt ord som står för normen så att det i slutändan leder till en öppen och konstruktiv debatt här på sidan.
Om det skadar eller om barn som spelar blir avtrubbade vet jag inte. Vet inte heller om det finns forskning på det.
Däremot kan jag tycka att det kännas olustigt att våra barn spelar krigsspel när det pågår verkliga krig runt om i världen där barn lider på riktigt. Så det blir mer en moralisk fråga.
Det finns ingen gedigen forskning på att man blir avtrubbad av spel. Den forskning som finns är ofta kopplad till empirisk forskning som inte går att se om det har någon koppling till själva spelandet eller inte. Om något har spelande lett till att alkoholkonsumtionen och misshandeln i tonårsgrupper minskat enligt den senaste statistiken. Det fanns till och med en debattartikel i DN där en yngre person klagade på att hennes generation var för tråkig.
För att veta mer om forskningen om våld och spel kan jag verkligen rekommendera det här poddavsnittet: https://overcast.fm/+Tv3jmQM00
En bit in i avsnittet intervjuar de forskaren Dunlap som berättar vad man kommit fram till inom ämnet.