Ordlista

Aggro: Kommer från MMORPGs som till exempel World of Warcraft och innebär att en spelare tar på sig rollen att få alla fienders uppmärksamhet så att andra kan utföra sina roller utan att fienden slår på dem. Aggro har utvecklats till att användas i andra sammanhang som till exempel en definition av ilska och humör genom till exempel ”han fick aggro”.

PWNed: Uttalas ”powned”. Kommer från ordet owned vilket betyder ägd. Används när någon vill förmedla att man utklassar någon, ”dödar” någon eller helt enkelt leder. Det är därifrån barnen och ungdomarna har fått ordet ”ägd” och ”jag äger dig” som ofta används idag. Anledningen till att det sattes på ett ”P” på ”owned” är enligt vissa på grund av att P:et och O:et är så nära varandra på tangentbordet så när spelare snabbt mitt i spelandet skulle skriva ”own” (att äga) så blev det ”pwn” istället.

IRL: Förkortning för ”in real life” och är ofta definitionen för när man refererar till verkligheten.

FAIL: betyder att man misslyckas. Det är något man säger om någon gör ett misstag eller gör något klumpigt. Det används även i ”verkligheten” som ett sätt att säga att någon gjort något pinsamt eller dåligt. Något som kan tyckas är tragiskt är att det nya betygsystemet har ”F” som betyget för underkänt vilket betyder att Fail kommer att bli ett allt mer vanligare ord i skolvärlden.

LOL: Förkortning av Laughing Out Loud, vilket betyder skrattar högt. Det kan även vara förkortningen på spelet League of Legends.

Noob: Kommer från ordet newbies och betyder nybörjare. Kan användas som nedvärderande mot andra som inte är så bra på ett spel.

Camping: När en spelare befinner sig på ett ställe väldigt länge och inte rör på sig. Det är ofta förknippat med att man gömmer sig på ett svåråtkomligt ställe och skjuter på andra. Det skapar ett irritationsmoment för andra spelare eftersom de inte kommer åt ”campern” och därför är ordet förknippat med något negativt.

Frag: När man skjuter någon eller tar ”död” på någon vilket innebär att man får poäng.

Grinda (Grajnda): Det innebär att man spelar samma banor eller gör samma uppgifter om och om igen för att få bättre saker eller XP i ett spel så att ens spelkaraktär som man spelar blir bättre i spelet.

Loot: Den utrustning man finner hos fallna motståndare eller i skattkistor eller andra förråd i till exempel RPG (rollspel) och MMORPG (massivt online rollspel)

Rage Quit: Rage quit innebär att någon slutar spela (hoppar ur spelet) eftersom de anser att det går fruktansvärt dåligt. Det sker oftast i samband med att spelet börjar och en spelare blir ”fraggad” (se ovan) flera gånger utan att lyckas ”fragga” andra. Rage quit kan även förkortas till RQ.

Random: Random betyder slumpmässigt och används ofta när något oväntat händer i spelet eller i verkligheten. En vanlig mening är: ”Det var helt random, liksom.”

FPS: First Person Shooter

FPS: Frames Per Second (Ruta Per Sekund), vilket är en mätenhet som visar på hur snabbt och smidigt spelet visas på skärmen. Ju högre siffra desto smidigare känns spelet ju lägre siffra desto hackigare (laggigt) känns spelet. 60 FPS är en magisk siffra som många spelutvecklare försöker uppnå eftersom det betyder att spelet då visas väldigt smidigt.

FTW: Förkortning på For The Win, vilket betyder att man är på väg att vinna eller att man hejar på någon eller någonting. Till exempel ”Sverige FTW” betyder att man hejar på Sverige.

Epic: Betyder att något är episkt. När något händer eller någon gör något storslaget så följs det ofta av uttrycket ”epic”.

Epic Win: Betyder att något stort har hänt när man spelar och det är ofta i anslutning till att det inte är en självklar händelse som sker. När man till exempel otippat slår den svåraste fienden i spelet kan definieras som Epic Win.

Epic Fail: Är motsatsen till Epic win och betyder att man gjort något väldigt dåligt eller fel.

Gear: Utrustning, den utrustning som din spelkaraktär har eller hittar.

Guild: En grupp i ett MMORPG (Massivt Online Spel)

ROFL: Förkortning av Rolling On the Floor Laughing, vilket kan översättas till skrattar så mycket att man rullar på golvet.

GG: Förkortning av Good Game vilket oftast skrivs efter en spelomgång som man tycker har gått bra eller varit spännande.

BG: Förkortning av Bad Game som tillskillnad från GG skrivs om man anser att spelomgången gick dåligt.

HF och GL: Är förkortningar av Good Luck och Have Fun.

Lagg: Är vad man kallar när spelets bild hackar eller om spelet går trögt. Det är från början taget från när man spelar online mot andra och användes ofta i samband med att man klagade eller skyllde på ”lagg” om man förlorade eftersom det betydde att nätverket hade blivit segt eller tappat sin uppkoppling en stund.

Spoiler: Är när man avslöjar något speciellt i ett spel som till exempel en händelse som man som spelare egentligen skulle vilja uppleva själv. Ett annat exempel är när man avslöjar slutet på en film. För att förhindra att andra hör när man ”spoilar” något brukar man varna genom att säga ”Spoiler Alert” (spoiler varning).

6 reaktioner på ”Ordlista

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s