Battlefield 1

maxresdefault

Trenden de senaste åren har varit att porträttera ett modernt fiktivt krig och även fortsätta in i framtidens krigsföring som de senare Call of Duty-spelen. Svenska spelutvecklarna DICE har däremot valt att vända helt om och gå 100 år tillbaka i tiden. Deras senaste spel utspelar sig under Första Världskriget, där av namnet Battlefield 1. Men hur omvandlar man ett utav världshistoriens hemskaste krig till ett underhållande skjutarspel?

Actionfylld kampanj…

Spelet har både en kampanj som man kan spela igenom på egen hand och ett flerspelarläge där man kan spela med upp till 64 andra spelare. Spelets kampanj utspelar sig på flera ställen i Europa  och delar av Mellanöstern. Du får följa flera olika människor och deras upplevelser under kriget. Du får uppleva väldigt vackra och ibland hemska scenarion där kriget visar sina fulaste sidor. Du har soldatkollegor som inte överlever och du skjuter flertalet fiender på din väg mot seger. Du får prova på att köra olika tidsenliga fordon som flyg och pansarvagnar, vara med vid slaget vid Gallipoli, träffa Laurence av Arabien och krypa genom ingenmansland mellan skyttegravar under dina äventyr.

…som saknar realism

Fbattlefield_1_e3_gameplay_reveal_trailer_screenshot_6ör min del anser jag att spelet tappar mycket av känslan av hur fruktansvärt kriget var eftersom det ofta förväntas att du som ensam soldat ska röja vågor av fiender. DICE har haft svårt att marknadsföra spelet eftersom de inte vill glorifiera ett så hemskt krig. Första Världskriget borde enligt mig handla om kamratskapen och det delade människoödet i skyttegravarna, ”men hur underhållande blir det?” hade nog spelutvecklarna ställt som följdfråga. Spelet Valiant Hearts har porträtterat människoöden under Första Världskriget bättre än vad Battlefield 1 gör även om det är ett helt annat sorts spel. DICE tangerar dessa mer tänkvärda delar ibland, men man blir för ofta påmind om att det är ett spel. Det kan låta konstigt eftersom det är ett spel, men mina förväntningar var att de skulle porträttera ett soldatliv mer än en overklig actionfilm. Det är i slutändan  ett underhållande spel som inte når fram till att visa det gestalta Första Världs-kriget på ett respektfullt sätt.

Kaosartat och underhållande flerspelarlägescreen_shot_2016-06-12_at_5-02-41_pm-0

Battlefield-serien är väldigt känt för sitt flerspelarläge. Det är ett fantastiskt kaos när 64 spelare (32 i varje lag) strider mot varandra och har olika flertalet pansarvagnar, hästar, flyg, tåg och zeppelinare till sitt förfogande. Ironiskt nog så skapar flerspelarläget en bättre känsla av hur det är att vara i en kaosartad strid än vad kampanjen gör. Men det uppstår även många komiska och absurda situationer som när en spelare rider på en häst med ännu en spelare som hoppat på hästen med en eldspruta. Dessa situationer har till och med fått sitt egna namn och kännetecken; ”Battlefield moments”. Spelutvecklarna har tagit vara på mycket av det de lärde sig av sitt ett år gamla spel Star Wars Battlefront. Det är snabbare än någonsin att komma in i striderna och det är lätt att få tag i ett fordon för att snabbt ta sig in i hetelden. Spelet är fruktansvärt snyggt och att se en stor brinnande zeppelinare störta mot marken medan man ”kämpar för sitt liv” ger en väldigt stark närvarokänsla.

Inget spel för yngre barnbattlefield_1_2

Battlefield 1 har en 18 årsgräns och ser väldigt verklighetstroget ut och innehåller mycket våldsamheter och blod. Du kan till exempel hugga ner dina fiender med en spade och du kryper bland annat genom ingenmansland fyllda med döda kroppar i kampanjen. Kropparna ser ut som dockor, men kan ändå uppfattas som skrämmande. Så är ditt barn under 15 skulle jag inte rekommendera att de spelar Battlefield 1.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s