Pokemémon Go – Ett spel som får dig att vilja utforska verkligheten

169

Pokémon Go kommer att släppas i dagarna i Europa, men det har varit ute i snart en vecka i USA och ett par andra länder. Det har tagit dessa delar av världen med storm och det rapporteras om att spelet snart är större än Twitter vad gäller dagligt användande.

Måste fånga alla

Spelet går ut på att fånga in och samla monster precis som i de klassiska Pokémon-spelen till Nintendos olika spel-konsoler. Men det finns en väldigt stor skillnad. Du måste utforska och själv leta efter Pokémons i verkligheten. Det innebär att du som spelare måste fysiskt röra dig för att hitta nya Pokémons. Genom Pokémon Go appen i din mobil samlar du Pokémons genom att ta dig runt i verkligheten och söka upp dem. I appen har du en karta som stämmer överrens med verkligheten och när du hittar Pokémons så ser du dem ”i verkligheten” på din telefon. Med enkla ord kan man säga att du filmar verkligheten och där dyker Pokémon upp som du ska fånga. com2fwp-content2fuploads2f20162f032fnexus2cee_pokemongo2-728x573Det kallas för augmented reality. Alla som spelar vill hitta sällsynta Pokémons och eftersom Pokémonsen är på samma geografiska plats för alla spelare innebär det att många hjälps åt för att hitta dem. Det innebär också att många samlas på vissa specifika platser eftersom de vet att det finns en sällsynt Pokemon just där.

Många historier har dykt upp på internet om Pokemon Go appen, som till exempel en polisstation som fick massa besökare som hade spelet då spelet visade att polishuset var en viktig plats. Det slutade med att polisen fick gå ut med ett meddelande om att man som spelare inte behövde gå in på stationen för att ta del av spelets innehåll.

Spelare som lider av social fobi och depression tar sig ut, promenerar och socialiserar

Men det som jag anser har varit mest fascinerande med alla historier har varit de historier som handlar om spelare med sociala fobier som fastnat i sitt spelande. På imgur berättar en spelare om hans sociala fobi och hur spelet har hjälpt honom att komma ut och gå längre promenader än han gjort på länge. Hur spelet har fått honom att umgås med främlingar och socialisera, vilket han annars har väldigt svårt för. Spelet ger där med dessa spelare som lider av social fobi  och depression en chans att kunna utforska och få vänner i verkligheten.

Nya möjligheter i skolan

Många är väldigt oroliga över att barn idag inte rör på sig tillräckligt. Den här sortens spel kanske kan vara ett sätt att få elever att röra på sig mer överlag. Istället för att de sitter och spelar i korridorerna på sina iPads, datorer och mobiler kan de vara ute och jaga ”Pokémons” på rasterna vilket gör att de är aktiva och piggare när de kommer in från rasten. Kan dessa spel vara ett sätt att få elever att aktivera sig mer under gymnastiken? Eller varför inte skapa en aktivitet för de elever som glömt gymnastikkläderna, så att de genom sina mobiler kan gå runt, vara fysiskt aktiva och plocka erfarenhetspoäng vilket ger dem mer incitament till att röra på sig även om de inte deltar på gymnastiklektionen.

Klicka på de kursiva texterna för att läsa artiklarna jag hänvisar till.

En reaktion på ”Pokemémon Go – Ett spel som får dig att vilja utforska verkligheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s