Vi bygger en svensk 1600-tals stad i Minecraft

En klass i årskurs 6 på Frölundaskolan bygger en svensk 1600-tals stad. Klassen är indelad i de fyra olika stånden och rollspelar som Adel, Präster, Borgare och Bönder. De får sedan bygga de byggnader som deras samhällsgrupp är kopplade till och skriva logg-/dagböcker om deras liv i staden och på landsbygden. Vi bygger under två lektioner i veckan och har en teorilektion i veckan där eleverna skriver, läser och söker information. I rollspelet är det jag som lärare som är kung eftersom det är jag som styr vad och ibland hur de ska bygga. Det gör att jag både är en del av rollspelet och att min roll fyller en funktion i form av både styrande ”diktator” och lärare. Eleverna får uppleva olikheterna och orättvisor genom att till exempel när de ska söka information så får adeln iPads, prästerna en lap-top, borgarna den stationära datorn i klassrummet och bönderna får leta i böcker och häften. Eleverna reagerar men förstår också att det är en del av rollspelet. Efter en stund låter jag dock bönderna få tillgång till sina mobiler så de kan söka information eftersom min tanke är att kritiskt sökande på nätet efter historiska källor ska vara en del av projektets mål.

Under uppbyggnad

Som ni ser på bilden längre ned håller prästerna på att bygga en kyrka(stora vita byggnaden), borgarna bygger hus innanför stadsmuren (mitten av bilden), bönderna bygger bondgårdar utanför staden och Adeln bygger grunden till ett slott (till höger i bilden). Vi är i full gång så staden är inte klar. Under teorilektionerna har vi tittat på hur Göteborg och Malmö såg ut förr tiden och hur städerna är uppbyggda för att hålla borta fienden. Jag visar även Göteborg genom digitala kartor där vi går ner i 3d och satellitbilder för att titta på gamla rester från gamla Göteborg, som Bastioner och vallgravar och jämför nutidens karta med dåtiden. Det ger även elever idéer om vad de ska bygga härnäst. De kom till exempel på att de vill bygga utkiksbefästningar som Skansen kronan och Skansen Lejonet på höga platser runt staden efter att de sett dem på kartan.

Staden förändras med historian

Jag har även kopplat in andra historiska element allt eftersom tiden går. I veckan berättade jag om att jag som kung hade hört rykten om att det fanns dyrbarheter i Asien som jag vill komma åt genom handel. Klassen bestämde att vi skulle bygga en båt (se bilden nedan) eftersom det var det vanligaste transportsättet. Under teorilektionen dagen läste vi och pratade om Ostindiska Kompaniet och deras handelsresor för att koppla den virtuella kontexten till en kunskapskontext. Min tanke är även att längre fram koppla staden till de förändringar som skedde i Sverige på 1800-talet. Då kan vi diskutera hur de tror att till exempel den industriella revolutionen och emigrationen till Amerika påverkar just deras stad och kanske bygga något som symboliserar dessa historiska händelser.

Pedagogiska tanken

Tanken är att koppla kunskapen till en kontext och en produkt som de själva skapat. Det gör att eleverna enklare kan ta till sig kunskapen eftersom de lär sig den utifrån något de själva skapat. Eleverna har även något att ta på (även om det är virtuellt) när de ska förstå sig på historia och vad som hände. De kan relatera till sin karaktär i rollspelet eller en annan elevs karaktär när vi diskuterar människorna och deras levnadsförhållanden förr i tiden vilket gör att det blir mer personligt och mer lätt tillgängligt än att bara läsa i boken. Plötsligt handlar det inte om vad är feodalism utan istället utövar vi det.

2015-10-13_22.06.14

2015-10-13_22.06.29
En vy från bönderna och bondgårdarnas(till höger i bild) perspektiv.

En reaktion på ”Vi bygger en svensk 1600-tals stad i Minecraft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s