Super Mario Maker – Kreativitet i Marios värld

Super Mario fyller 30 år och det firar Nintendo genom att ge spelare verktyg som de aldrig fått tidigare. I spelet Super Mario Maker till Wii U får du som spelare nämligen skapa dina helt egna Super Mario banor. Spelet har ingen direkt åldersgräns och kan därför spelas av alla, så väl stora som små.

En helomvändning

Super Mario Maker är Nintendos sätt att säga att de vill vara med på den kreativa våg som sveper över spelvärlden. Spel som Minecraft och Terraria har visat att spelare vill vara en del av spelets skapandeprocess. Nintendo har dock alltid varit skeptisk till att låta spelaren ha för mycket att påverka när det kommer till sina spels upplägg. Man kan till exempel inte skapa sina egna racing-banor i ”Mario-kartspelen” eller skapa egna banor/”dungeons” i spelet Zelda. Det är både på gott och ont eftersom Nintendo är kända för en perfekt balans mellan spelbarhet och känsla i sina spel vilket spelen kanske inte hade haft om spelaren haft för mycket att säga till om. Men i Super Mario maker har Nintendo släppt tyglarna och du kommer att stöta på kreationer som du aldrig sett i tidigare Mario spel.

Spelaren skapar spelet

I Super Mario Maker har Nintendo helt lämnat över spelet i spelarnas händer. Det är spelarna som skapar banorna och laddar upp dem så att andra spelare kan försöka se om de lyckas klara just din bana. Men det handlar inte bara om att utmanas i att klara av att springa in i mål. Vissa banor är skapta så att du som spelare inte behöver röra Mario utan kan lägga ifrån dig kontrollen och bara njuta av den berg-och-dalbana som en annan spelare skapat för dig. Du skapar dina egna banor genom ett genomtänkt intuitivt verktygsfält och när du sätter ut block kommer underfundigt musik som matchar musiken som spelas i bakgrunden. Du ser även en stor hand som sätter ut blocken som du sätter ut på TV:n. Hela spelet är fyllt med små detaljer som dessa som gör att spelet känns väldigt mysigt och lustfyllt och man blir hela tiden förvånad över vad spelet hittar på och visar en härnäst. Eftersom Wii U har en kontroll med både styrspakar och pekskärm är det oerhört enkelt för vem som helst att sätta igång och skapa. Spelet låter dig även välja i vilken av Marios spelvärldar banan ska utspela sig i. Allt från första Mario till senaste Mario spelet går att använda. Det enda i Mariospelens katalog som inte finns med är Super Mario Bros 2.

Utmana en oftast snäll community

När du laddat upp din bana kommer du ständigt bli uppdaterad om hur många som provat och klarat din egna bana. Spelarna som provat din bana kan lämna meddelande till både dig och andra som provar banan. Eftersom Nintendo har en trogen skara som sällan skriver tråkigheter kan man få riktigt kul och intressant feedback som sporrar en till att fortsätta skapa. Man blir även sporrad av Informationen om hur många som spelat eftersom det skapar känslan av att det man skapar faktiskt används och prövas av andra. Det gör att du som spelare vill fortsätta skapa för att se hur många som prövar och uppskattar din nästa bana. Eller varför inte utmana familjen i att klara av varandras egenskapade banor.

För att få en översikt över hur spelet fungerar så kan ni titta på klippet nedan:

3 reaktioner på ”Super Mario Maker – Kreativitet i Marios värld

      1. Absolut! Jag satsar lite på att skapa en profil för verksamheten där mycket arbete planeras kring och med olika slags spel. We will see 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s