HoloLens – Framtiden genom två små fönster

På Microsofts presskonferens inför årets E3-mässa visade Microsoft deras nya Augmented Reality headset, deras så kallade HoloLens. Augmented Reality innebär att man kan se så väl verkligheten som projicerade bilder och objekt som målas upp av HoloLens i verkligheten. Du kan till exempel genom att använda HoloLens när du lagar mat ha receptet uppsatt digitalt på köksskåpet och en ruta som visar TV på väggen som bara existerar i HoloLens digitala ”verklighet”. Varför inte ta fram en 3d instruktion bredvid dig för att hjälpa dig när du meckar med till exempel bilen eller datorn. Det som gör HoloLens speciell är att den innehåller en egen dator, vilket innebär att man behöver inte koppla några sladdar eller vara nära någon dator för att den ska fungera. HoloLens kan enkelt tas med överallt utan att man behöver dra med en bökig datorlåda eller liknande. Titta gärna på filmen nedan för att få en förståelse om hur HoloLens fungerar.

Framtidens pedagogiska verktyg

Headsets som HoloLens öppnar upp helt nya möjligheter för lärande. Helt plötsligt kan elever och lärare få information och upplevelser rakt in i klassrummet. Se det som att klassrummet hela tiden vara föränderligt eftersom HoloLensen kan bygga upp olika rum runt omkring dig även om du och eleverna fysiskt sett är kvar i en och samma verklighet. I bildsalen fylls väggar och rummet av virtuella skulpturer och målningar som skapar inspiration. Historieläraren visar en tredimensionell karta med virtuella truppers rörelser vid slaget vid Stalingrad på en öppen yta i mitten av klassrummet. Biologiläraren tar fram kroppens anatomi i en virtuell form och visar olika organ och dess funktioner i 3d och eleverna kan gå nära och titta på i detalj hur syret fyller lungorna.  Det skapar en inlevelse som gör att eleverna enklare kan ta till sig kunskaperna eftersom de blir så levande i det virtuella klassrummet.

HoloLens skapar ett helt nytt Minecraft

Under presskonferensen visade man hur man kan använda ett spel som Minecraft genom Hololens. Man visade hur man till exempel genom ett röstkommando kan få upp Minecraft i en ruta på väggen. Men det blir inte bara en projicerad platt bild som en TV, utan tänk dig mer som ett fönster på väggen. Du kan gå fram till det virtuella fönstret och titta ut i din Minecraftvärld. Har du vänner eller elever som spelar på din Minecraftserver så kan du genom ett röstkommando få upp världen på ett bord i hemmet till exempel. Världen byggs upp framför dina ögon och du kan se hur dina elever eller vänner tar sig runt i världen och allt sker på till exempel katedern eller vardagsrumsbordet. Det skapar helt nya möjligheter att använda Minecraft på, speciellt i ett pedagogiskt syfte. För att lättare förstå hur det kan se ut har jag lagt in videon från presskonferensen nedan.

Har dock sina begränsningar

HoloLens verkar verkligen bjuda på en unik upplevelse och de som fått prova den säger att den gör allt som den lovar, men med en viss begränsning. Det är nämligen så att allt du ser genom Hololens ser du genom två mindre rutor i headsetet. Så när du projicerar något så ser du det genom rutorna, men om du går för nära så försvinner delar av det du tittar på eftersom rutorna inte är så stora. Det gör att illusionen ofta bryts och man blir ofta påmind om att det som digitalt finns där inte egentligen existerar. Men kritikerna säger ändå att när illusionen fungerar så är det en fantastisk upplevelse.  I den senaste informationsfilmen om HoloLens visar man tydligare hur och vad användaren ser. Detta är säkert något som kommer att åtgärdas i framtida versioner av HoloLens, men det är ingen tvekan om att det här är framtiden.

En reaktion på ”HoloLens – Framtiden genom två små fönster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s