Konsten att möta förväntningar – Projekt Minecraftklasser

Projekt minecraftklasser

Hur möter man de förväntningar som eleverna har när man ska börja använda Minecraft i skolan? Ett spel som många elever älskar och spelar så gott som dagligen. Hur kan vi lärare skapa något som uppfyller alla de krav och förväntningar som eleverna har på att använda ett spel i pedagogiken? Det enkla svaret är att det kommer vi inte göra.

Vad menar jag med det?

Vi lärare måste vara väldigt tydliga när vi använder spel i pedagogiken. Tydliga med vilka mål vi siktar mot och vilka förmågor som vi arbetar med. Det är extra viktigt eftersom spel fortfarande inte riktigt är accepterat som pedagogiskt verktyg och är man inte tydlig med målen kan ens metoder ifrågasättas. Dessa ramar gör även att vi behöver vara tydliga med eleverna om hur vi ska arbeta med Minecraft och utifrån vilka ramar. Det gör att den frihet som eleven har när den spelar hemma blir omöjlig att uppnå. Vissa elever kommer därför bli besvikna eftersom vi inte använder Minecraft på just det sättet som de hade tänkt sig.

Viktigt med dialog

För att skapa realistiska förväntningar har vi i Projekt Minecraftklasser diskuterat mycket kring att ha en dialog med eleverna så att de vet inom vilka ramar vi använder Minecraft. Men det är även viktigt att eleverna får vara med och skapa ramarna genom dialogen med lärarna. Eleverna har många idéer om hur man kan använda verktyget. Tar man tillvara på dem känner eleverna att de får vara med och skapa vilket skapar ett öppet och demokratiskt klimat där vi som lärare kan moderera idéerna så att de fungerar i en pedagogisk kontext. Genom dialog kan vi skapa rimliga förväntningar som gör att användandet av Minecraft i skolan inte blir ett antiklimax för eleverna utan ett verktyg som främjar kunskapsintagandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s