Watch Dogs – Du är Storebror

Watch Dogs är ett spel från spelföretaget Ubisoft, samma företag som ligger bakom spelserien Assassins Creed. Spelet utspelar sig i en nära framtid i staden Chicago. Hela staden är uppkopplad till ett och samma operativsystem som kallas CtOS. Allt som till exempel transportsystem, broöppningssystem, mobiltelefoner och kameror är kopplade till detta operativsystem. Spelet ställer frågan; ”Vad skulle hända om en människa hade kontroll över ett sådant system?”

Du spelar som Aiden Pearce en ganska grå huvudkaraktär med ingen vidare klädsmak som är ute efter hämnd på de som mördade hans syskons dotter. En hyfsat klassisk premiss, men till hans hjälp har han intressanta medhjälpare och sin mobiltelefon. Aiden kan nämligen hacka sig in i de mesta i staden med hjälp av sin mobil. Han får även upp information om varenda människa som han passerar i staden genom sin mobil. Det betyder att varje människa är som en öppen bok eftersom all information finns i CtOS-systemet. Det öppnar upp för tankar kring hur mycket information lägger vi ut om oss själva på nätet och hur lätt det kan vara för andra att få tag i den informationen. Du kan i spelet genom en knapptryckning lyssna på andras mobilsamtal, se deras sms, vad de har för böjelser, yrke etc. Det är hackandet som skiljer Watch Dogs från andra spel eftersom du kan använda dig av hackandet för att klara dig undan i biljakter genom att till exempel styra trafikljusen, öppna låsta dörrar genom att hoppa från kamera till kamera till du hittar datorn som styr dörren och även hitta nyckelpersoner och tjuvlyssna på deras samtal.

Spelet är ett så kallat open-worldspel vilket innebär att du kan ta dig runt i staden utan några större begränsningar. Staden är vackert uppbyggt med trovärdiga invånare även om ”verklighetsillusionen” bryts oftare än i till exempel GTA 5:s Los Santos. Watch Dogs har en multiplayer-del som är integrerat i spelet vilket betyder att du till exempel kan bli ”hackad” av andra spelare så att du måste använda spelets hackingmekanik för att söka upp andra spelare och likvidera dem. Spelet har en 18-årsgräns eftersom det är en hel del våld, starkt språk och en del naket.

 

 

 


Pedagogiska ingångar:

Samhällskunskap

Spelet öppnar upp för frågor kring hur ett samhälle skulle kunna se ut och vart vi skulle kunna vara på väg när sociala medier får allt större plats i våra liv. Man kan diskutera utifrån spelet vad vi som privatpersoner lägger upp på nätet och vilka nackdelar och fördelar det finns med all teknik vi har. Vad skulle hända om en människa hade tillgång till all den information som man har i spelet. Vad finns det för fördelar och nackdelar med att alla människors information syns öppet? Hur skulle en diktatur med dessa informationsverktyg kunna se ut? Vad innebär det att leva i ett ”Big brother”-samhälle?

Trailer för Watch Dogs

Watch Dogs i verkligheten – En reklamfilm för Watch Dogs där de ger vanliga människor illusionen av att de kan styra all teknik genom sin mobil.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s