Föräldrars inställning till spel kan skapa utanförskap

Kan föräldrars inställning till spel påverka deras barns socialisering och status umgängeskretsen?

Den nya sociala plattformen för barn 

Spel blir mer och mer sociala och barnen umgås allt mer i digitala världar. Många föräldrar uttrycker därför en oro över att deras regler och bestämmelser kring spel inte stämmer överens med andras. Till exempel låter vissa föräldrar sina barn att spela 18-årsspel och de har inte några direkt bestämda speltider vilket betyder att deras barn har ständig tillgång till den digitala och sociala sfären. Det gör att de föräldrar som har regler för vilka spel som deras barn får spela och speltid som bestämmer hur mycket barnet får spela kan få konsekvenser för deras barn och deras kontakt med vänner. Då barnet inte får spela samma spel som kompisarna blir det svårt för barnet att vara med och prata på rasterna eftersom de inte får spela spelet. De kan inte heller prata med kompisarna genom spelet eftersom de inte får spela det.

Har föräldrarna bestämt att barnet har speltid har barnet mindre tillgång de kommunikationsmedel som vännerna använder eftersom de ofta sitter över Skype och chattar eller pratar. Dessa faktorer gör att det skapas ett utanförskap för vissa barn eftersom föräldrarnas bestämmelser hindrar barnen från att kunna umgås med sina vänner på lika premisser. Har inte barnen tillgång till den sociala plattform som spel har blivit tappar de i status och hamnar utanför.

Kommunikation kan vara lösningen

Vi som vuxna och föräldrar måste syna detta utanförskap och kommunicera så att barnen kan spela på lika villkor. Vi måste skapa dialog så att inte våra barn hamnar i det utanförskap som annars hägrar. Om man som föräldrar har en dialog kring speltid så kan det till exempel leda till att barnen kan leka IRL (i verkligheten) och spela tillsammans på samma tider. Barnen kan då socialisera både genom digitala verktyg och i verkligheten vilket underlättar för många föräldrar som ofta känner sig uppgivna när barnen bara vill spela eftersom deras vänner är där och inte ute på gården. Det är även viktigt att diskutera vilka spel barnen spelar och argumentera kring om 18-årsspel är så bra att spela tillsammans eller om man istället kan hitta mer barnvänliga spel som barnen kan spela tillsammans istället. Barn ska inte behöva spela 18 årsspel bara för att kunna umgås med vännerna eftersom alla andra spelar det. Men om många föräldrar är överens om att ett spel med en högre åldersgräns är ok för barnen att spela så är även det ett sätt att kommunicera på och motverka utanförskap.

Socioekonomiska faktorer kan skapa utanförskap

utanförskapIbland är det inte föräldrarna som bestämmer eller främjar utanförskapet. Det kan även vara familjens ekonomi som styr. Alla har inte råd med en speldator eller en konsol vilket innebär att barnen inte får tillgång till de sociala plattformar som många andra barn använder. Denna faktor är dock svårare att påverka, men den är väldigt viktig att beakta när man diskuterar varför vissa barn hamnar i utanförskap. När skolor dock satsar på ”en till en”-lösningar kan dessa gränser påverkas och det gör att många barn som inte tidigare haft tillgång till en dator eller läsplatta nu kan få kontakt med den digitala sociala miljön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s