”Det är bara pojkar som spelar spel”

Enligt Statens mediaråds undersökning kring barn och ungdomars spelande kom man fram till att det är en stor skillnad mellan hur många pojkar respektive flickor det är som spelar. Statistiken i undersökningen visar på att det är hela 92% som spelar jämfört med 60% flickor. En fråga eller snarare konstaterande som ofta kommer från publiken när jag föreläser är att ”Det är väl bara pojkar som spelar?”. Men vad beror det på och kommer det alltid att vara så?

När man ser över statistiken av vad tjejer spelar ser man att spelserien ”The Sims” hamnar högt, men även spelet ”Super Mario” finns med. Det skapar frågan kring om spel kan vara fördelade utifrån kön och att vissa spel då tilltalar ett visst kön? The Sims som ofta definieras som ett ”interaktivt dockhus” kanske tilltalar med sitt fokus på familj och karriärliv? Jag vill dock vara tydlig med att det är kulturella normer som skapar denna definition och att det är extremt generaliserande att dra denna slutsats, men mer om detta senare. Internetspel är en utav de största posterna med hela 24% av andelen flickor som spelar. Dessa spel är till exempel Facebook-spel som ”Candy Crush Saga” eller fotomodellspel där man ska se till att sitt alterego i spelet ska bli en topp-modell, tjäna pengar och köpa saker.

Är det en konsekvens av spelens innehåll…

Om vi generaliserar vidare så är våldsspelen väldigt inriktade för att locka pojkar. Det är ofta manliga karaktärer som har huvudrollen och har spelet kvinnliga karaktärer så är de väldigt sexualiserade och en papperstunn personlighet. Det gör att pojkar lättare lockas till att köpa och vilja ha tv-spel eftersom de är skapade för att täcka den målgruppens behov och önskningar. The Sims däremot har en mycket mer vidare målgrupp i sina reklamkampanjer och fokuserar även på flickor vilket gör att när tjejer vill spela spel så blir det ofta ett spel som the Sims som föräldrarna köper. En annan aspekt är att majoriteten av spelutvecklare är män vilket gör att spelen blir skapade av män för män.

George Lucas (skaparen av Star Wars) gjorde ett vad jag skulle kalla för ett ”gubbigt” uttalande om att vi inte sett riktiga spel för tjejer än och att det snart kommer ske ett Titanic-moment i spelmediet där spel kommer att få omvärdera hur deras upplägg ser ut. Han menar på att vi kommer att se spel som är mer fokuserade på relationer och att du som spelare ska känslomässigt mer identifiera sig med sin spelkaraktär än fokus på dödande. (referens) Även om jag har väldigt svårt för termer som ”tjejspel” och ”pojkspel” så tror jag att det ligger något i det Lucas säger eftersom spelmediet kommer att behöva utveckla sig för att nå en större och mognare publik. Denna tanke och upplägg är inte på något sätt format utifrån vad tjejer vill ha utan jag tror även att det är något som många spelare vill ha eftersom det skapar en bättre inlevelse i spelet. Det har redan dykt upp spel som börjat använda sig av detta tänk som till exempel utvecklarna Telltales två spelserier ”The Walking Dead” och ”The Wolf Among Us” där hur du pratar med dina medmänniskor och de val du gör påverkar vart spelet är på väg.

… Eller är det samhällets normer?

Men föräldrar och vuxna har också ett ansvar. Det finns ett väldigt fokus på att spel är något som pojkar ägnar sig åt och köper man tv-spel och dataspel så gör man ofta det till söner och inte till döttrar. Har samhället cementerat könsrollerna vad gäller barn och ungdomars spelande? Kan det vara så att det är samhället i sig som bestämt att spel och dess kultur tillhör pojkar vilket gör att det inte kommer in så mycket kvinnor i spelbranschen eftersom de inte får möta och ta del av spel i samma stora utsträckning som pojkar och män. Många kvinnor i min ålder idag vittnar om att det var brodern eller bröderna i familjen som fick Nintendo eller någon annan spelkonsol vilket innebar att de alltid fick fråga sitt syskon för att kunna få vara med att spela. Min erfarenhet är att sätter man flickor vid dataspel som Minecraft så tycker de att det är minst lika roligt som pojkar. 

Det kan dock ha skett ett paradigmskifte då spel numera inte är låst till konsoler eller datorer. De flesta elever har tillgång till antingen en läsplatta eller smartphone vilket skapar en mer naturlig koppling till spel. Både pojkar och flickor kan enkelt ladda ner gratisspel på sina paddor eller telefoner och det gör att flickor kan ta del av spelkulturen på ett helt annat sätt. Förhoppningsvis kan denna förändring leda till att spelmediet utvecklas och öppnar upp så att fler lockas till spela.

Till de som uttrycker att det bara är pojkar som spelar och därför ska man inte spela i skolan eftersom det utesluter flickorna brukar jag svara genom att berätta att flickor och pojkar tycker det är lika roligt att spela. Det handlar bara om vilket spel man spelar och att det är på lika villkor och än så länge har jag aldrig träffat en elev vare sig det är en pojke eller flicka som valt en katederundervisningsgenomgång framför en genomgång i Minecraft.

4 reaktioner på ””Det är bara pojkar som spelar spel”

 1. Hej!
  Jag går en masterutbildning inom lärande kommunikation och IT och vi håller just nu på att titta på sk. ecogames och bland annat speldesignern Jane McGonigals som anser att spelande kan bidra till kreativt tänkande och problemlösning i den verkliga världen, vad det gäller till exempel miljö, hållbarhet etc.. Tror du att sådana här spel skulle locka fler tjejer?

  1. Jag tror att tjejer gillar många och olika spel. De blir bara inte introducerade till spelvärlden eftersom det är vanligare att man till exempel ger pojkar spel i julklapp eller present. Många kvinnor och tjejer som idag spelar mer än andra har ofta blivit introducerade till spelens värld genom en bror eller någon annan manlig figur i deras liv. (Lyssna på Effie Karabudas krönika i P3 spel 50 min och 30 sek in i programmet som exempel) http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/427404?programid=4090

   Det betyder att samhällets normer och strukturer utifrån kön gör att tjejer ofta inte blir introducerade till spelens värld om de inte har en man eller pojke i sin omgivning som introducerar dem. Tjejer blir matade med att spel är för killar och inte för tjejer och det är något som fortfarande är väldigt starkt i dagens samhälle.

   Det finns dock starka krafter i ”gamer-världen” som vill motverka tjejer och kvinnors inflytande i spelvärlden. Se bara på den senaste Gamergate diskussionen som blossat upp och som blivit ett globalt fenomen. Som tur är ger dessa reaktioner starka motreaktioner som med stor sannolikhet kommer att forma spelvärldens framtid. https://feministisktperspektiv.se/2014/11/01/hur-gamergate-har-paverkat-den-svenska-spelbranschen/

   Det många inte tänker på är att oerhört många tjejer spelar eftersom de ofta tar ner spel på sina mobiler och liknande. Så även om du ”bara” spelar till exempel Candy crush (ett populärt pusselspel på smartphones) så tycker du faktiskt om att spela. Det är därför viktigt att vi försöker skapa mer könsneutrala normer vad gäller spelandet så att även tjejer känner att spel är för dem. Det kan till exempel vara genom sådana här initiativ:
   http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article19858611.ab

   För att ge ett kort svar på din fråga så tror jag definitivt att tjejer kommer att tycka om att spela spel om de väl får prova Minecraft, Jane McGonigals ecogames, det viktigaste är bara att de får testa och introduceras till spel och spelvärldar.

   Hoppas att du fått lite kött på benen angående spel och kön.

   Det blev ett långt svar så det får bli ett nytt inlägg på bloggen. 🙂

 2. Tack för ett intressant och givande svar!
  Jag tänker också att om man börjar med brädspel och ‘vanliga’ sällskapsspel tidigt så kanske steget till video och dataspel inte blir så stort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s