Halo – Bara du kan rädda vår galax

Halo är en spelserie som började på första X-boxkonsolen år 2001. Spelet hette ”Halo: Combat Evolved”. Utvecklarna Bungie som tidigare gjort spel till mac-datorer beskrev spelet som det första FPS-spelet som skulle vara enkelt att styra. Tidigare hade en debatt rasat om att man aldrig kommer att kunna spela FPS spel på en konsol eftersom att styra med gamepad(konsolkontroll) aldrig skulle kunna slå mus och tangentbord. När det första Halo kom prisades spelet eftersom det var enkelt att styra och även för att det var väldigt snyggt för sin tid. Första spelet utspelar sig på en ring (halo) där insidan av ringen ser ut som jorden med berg, stränder, skogar och hav. Det är de spektakulära vyerna, stämningsfulla musik och den trendsättande grafiken som alltid varit ett signum för Halo-spelserien. Vad Halo-ringen är och har för betydelse är en del av spelseriens gåta och mysteriet förklaras under tiden man spelar spelen. Det är dock en riktigt invecklad Science-Fictionberättelse och det har släppts flera böcker som berättar om spelets värld för att kunna förklara spelets övergripande berättelse. Sen Halo kom har det släppts ytterligare fem spel och spelserien är ett utav Microsofts starkaste kort och ett flaggskepp för deras konsoler eftersom de senare Halo-spelen släpps exklusivt till X-boxkonsoler. Människor köar utanför affärerna när ett nytt spel ska släppas, så spelet har en stor grupp dedikerade fans.

Master Chief – en anonym protagonist

När du spelar spelet spelar du som Master Chief. Det är den gröna gubben som pryder de flesta av Halos omslag. Man vet inte hur han ser ut under hjälmen vilket gör honom mystisk men det gör även att spelaren enklare kan identifiera sig med protagonisten. Han är ett resultat av ett militärprojekt som kallas SPARTAN II. Han är helt enkelt skapad för att kriga mot spelets utomjordiska fiende ”the Covenant”. Master Chief har även en AI med sig som heter Cortana som berättar om till exempel vad hans uppdrag går ut på. Cortana är en kvinnlig digital figur i spelet som fått en allt större roll för varje spel som släppts eftersom deras relation utforskas och stärks under spelens gång.

Spela tillsammans

Halo-spelen har även ett väldigt uppskattat multiplayerläge där man kan spela mot andra spelare. I detta läge finns även fordon som man kan köra och skjuta med. Halo var ett utav de första konsolspelen där man kan sitta flera stycken i ett fordon (på den tiden var nämligen bara spelet Battlefield till datorn). En spelare kunde köra bilen medan någon annan sköt med det monterade maskingeväret bak på fordonet. Alla spel har även haft ett co-op läge, vilket betyder att du kan spela igenom kampanjen (spelets berättelse) med en kompis, vilket är väldigt uppskattat. Många spelare uppskattar möjligheten att kunna spela igenom spel tillsammans med sin vän eftersom det bokstavligen blir dubbelglädje.

Halo 4 & Åldersgräns

Det senaste Halo-spelet som släpptes är Halo 4 och kom till X-box 360 år 2012 och var inte utvecklat av Bungie eftersom de arbetar med sitt nya spel Destiny. Det var många som var oroliga att det skulle tappa den anda som de andra Halo-spelen byggt upp, men 343 studios som den nya utvecklaren heter visade på att de vet hur ett Halo spel ska se ut och Halo 4 blev väldigt kritikerrosat. Halo spelen har en åldersgräns på 16 år. De har alltså inte lika hög åldersgräns som spelserier som Call of Duty och Battlefield.

3 reaktioner på ”Halo – Bara du kan rädda vår galax

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s