Vart börjar man som förälder med barn och spel?

Är du förälder och har småbarn, men vet inte vart du ska börja när det kommer till spel?

Titt-ut och tryck-spel

En bra början för de allra minsta (under 1 år) kan vara att pröva tittut-spel på till exempel iPaden. Det finns ofta provversioner som är gratis. Tittutspelen kan spelas under en kortare period och kan vara roligt att spela och uppleva tillsammans. Det finns appar som jag skulle vilja kalla för ”tryck-spel”. Det är spel där man ser ett till exempel ett landskap framför sig som är fullt av liv och händelser. När du som spelare trycker på händelserna händer det något som att till exempel en bil tutar eller en anka kvackar. Det finns ofta tillhörande animationer till händelserna vilket gör att barnen stimuleras av att trycka. Dessa speltyper är ett enkelt sätt för barnen att prova sig fram och få en upplevelse med familjens läsplatta. Jag anser dock att man ska spela i kortare perioder eftersom för mycket stimulans kan skapa oro i barnet. Som förälder bör man alltid sitta med och prata om vad som händer så att barnet även stimuleras av förälderns röst och närvaro. Det gör även att man som förälder kan se hur barnet mår under sin upplevelse med läsplattan och man har möjlighet att avbryta om det blir för mycket stimulans som kan skapa oro.

Tips, ”Guidad Åtkomst”

baby-and-ipadÄr ni oroliga att barnen ska komma åt ”köpa-knappen” kan ni med några enkla medel se till att läsplattan är låst till en viss barn-app och man kan även se till att det bara går att trycka på vissa ställen på skärmen. Det skyddar även från att barnet kommer in i andra delar av läsplattan, så att inte bilder eller dokument raderas av misstag av flinka barnfingrar. För att skapa så kallad Guidad åtkomst kan ni följa denna guide:

http://support.apple.com/kb/HT5509?viewlocale=sv_SE&locale=sv_SE

”Säkra” barnspel för nybörjare

När barnen är lite äldre vill de ofta spela spel där det händer mer och man kan till exempel följa en historia. Mitt tips är att börja med Sveriges radio:s Radioapan och SVT:s Barnkanalens spelsajt. Där hittar ni spel som är pedagogiska och anpassade till barn. Det kostar inget, de är reklamfria och det är enkelt att komma igång. Andra sajter kan ha flera olika sorters spel på en och samma sida, vilket kan leda till att barnen kanske klickar på ett spel som inte är anpassat för barn. Tänk på att som förälder sitta med när barnen provar nya spel så att man både kan hjälpa, närvara och bekräfta barnet.

Länkar till sidorna:

https://sverigesradio.se/radioapan/

http://www.svt.se/barnkanalen/spel/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s