Varför är våldsamma spel så populära?

Många undrar varför spel måste vara så våldsamma. Varför kan man inte göra fler spel som inte har några våldselement, men som ändå är roliga att spela? Vad är det som gör att våldsamma spel blir så populära och hamnar högst upp på barnens önskelista?

Tabustämpeln attraherar

Spelmediet genomgår samma fas som många andra historiska företeelser, nämligen att det är tabu. Det går samma väg som till exempel jazzen, videovåldet och hårdrocken har gått innan. Spel har även blivit den medieform som man pekar på för att på ett enkelt och onyanserat sätt svara på varför det sker våldsdåd som till exempel skolskjutningar. Detta mediafokus skapar en stark tabustämpel på våldsspel vilket gör att de får en oerhörd attraktionskraft. Det gör att våldsspel säljer väldigt bra på spelmarknaden.

En konsekvensfri verklighetsflykt

Genom att utföra handlingar som i verkligheten hade gett enorma emotionella konsekvenser och hårda straff blir det väldigt tydligt att man gör en verklighetsflykt. Du blir medveten om att dina handlingar är konsekvensfria i spelets kontext. Det gör även att du känner att andra problem som kanske tynger dig i verkligheten känns långt borta eftersom du konsekvensfritt kan göra handlingar i spelet utan att behöva stå till svars för dem. Något som kanske kan vara skönt för ungdomar eller yngre som till exempel i skolan hela tiden jagas av att behöva prestera och hela tiden måste spela det ”sociala spelet” i skolans korridorer som kan vara svårt att förstå sig på ibland. Det kan även gälla unga vuxna som kanske är tyngda av problem som till exempel arbetslöshet och bostadsbrist. Eller att man som vuxen kanske har fullt upp både på arbetet och hemma vilket gör att man vill ”fly” alla måsten för en stund. Då blir den tydliga konsekvensfria verklighetsflykten som våldsspel målar upp ett ypperligt sätt att glömma av vardagen för en stund.

Våld säljer

Ur spelens synpunkt så har våld blivit ett väldigt enkelt sätt att sälja spel och tjäna in de pengar som man investerat för att utveckla spel. När man till exempel bestämde sig för att sätta klistermärken på rapskivor som hade texter som inte var lämpliga för yngre började helt plötsligt sälja mycket mer än tidigare. Likadant har det blivit med spelen som har 18 årsgräns. Våldsspelen är helt plötsligt mycket mer attraktiva när man har satt ett förbud. Det har även blivit ett väldigt tydligt sätt att visa för spelaren vad han/hon behöver göra för att ta sig vidare. Många spel handlar om att ta sig till en plats eller ett rum där man möter ett visst motstånd som man måste likvidera för att kunna ta sig vidare. Det behöver egentligen inte vara något 18 årsspel utan samma koncept gäller i till exempel Super Mario-spel. I Super Mario ska man hoppa på fienden som kommer emot en för att ta sig vidare. Dödandet blir helt enkelt ett tydligt hinder för att spelaren inte bara ska springa igenom banorna. Likaså är det med våldet och dödandet.

Inga alternativ

Ett annat problem för spelutvecklarna är att det inte finns några attraktiva alternativ. Än så länge har man inte hittat något annat som kan fungera som ”hinder” i spel som är lika tilltalande som våldsaktioner. Alternativ till våld kan till exempel vara pussel som i spelet portal där olika rum med pussel hindrar dig från att komma vidare och bara genom att lösa pusslet ökar utmaningen och du kan ta dig vidare. Dock finns det ingen tabustämpel på att lösa pussel vilket gör att ett pusselspel inte blir lika attraktivt som ett våldsspel.

Vi får se i framtiden om spelutvecklare hittar någon spelform som inte är så fokuserat på våld och som kan konkurrera med den starka dragningskraft som tabustämpeln har och där med utveckla spelmediet.

En reaktion på ”Varför är våldsamma spel så populära?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s