Digitala spel är mer socialt än du tror

co-opMånga ser på dator- och tv-spelande som något man gör för sig själv och det likställs ofta med ett asocialt beteende. Men de många inte tänker på är att det för spelare ofta är spelandet tillsammans med andra som är det roligaste med att spela tv- och dataspel.

Tänk dig att du och dina vänner under ert samtal kring vad som hänt under dagen samtidigt har fullt upp med att rädda världen. Spel ger möjligheten att uppleva helt andra världar och äventyr tillsammans med vänner, men är även ett sätt att socialisera och upprätthålla kontakten med vänner. Många har barndomsminnen från när man satt med kompisar och lät kontrollen gå från person till person och det var lika spännande att se på när andra spela som när man själv spelade. Numera spelar man tillsammans genom olika online-spel (nätspel) som World of Warcraft eller skjutarspel som Call of Duty-serien, men även icke-gamers har hittat spel som fungerar som verktyg till att socialisera med nära och kära.

Ett nytt sätt att socialisera på för även icke-gamers

Dagens kommunikation har förändrats eftersom vi lättare och lättare kan kommunicera digitalt. Digitala sällskapsspel som ”Wordfeud” (digitalt alfabet), ”Quizkampen” (digital frågesport) eller andra spel som till exempel spel på Facebook har gjort att även de som inte spelat innan har börjat spela på digitala plattformar. Spelen har ofta chatfunktioner vilket betyder att man kan skriva meddelande till varandra. Det skapar nya sociala plattformar och nya sätt att kommunicera på. Idag passar många människor på att samtala över till exempel Skype eller genom att chatta när de spelar tillsammans eftersom det förhöjer känslan socialisering medan pratar allmänt om livet. Eftersom vi lever i en allt mer globaliserad värld blir även dessa sätt att kommunicera oumbärliga eftersom spelet man spelar blir en anledning till att hålla kontakten. Många föräldrar till vuxna barn som flyttat till en annan stad eller ett annat land berättar om att de har stor glädje av dessa spelen eftersom spelen blir ett enkelt sätt att hålla kontakten med sina barn. (McGonigal, 2011)

Nache – en aspekt av det sociala spelandet

Även forskare har fascinerats av fenomenet kring att spela spel tillsammans. Många spelare uttrycker nämligen att det är lika roligt att titta på när någon annan spelar och hjälpa dem att lyckas, som att spela själv. Det är även många spelare som berättar att när de spelat igenom ett riktigt bra spel vill de uppleva det genom att sitta med när andra spelar samma spel. Man vill som spelare vara med när kompisen upplever det man själv upplevt eftersom det skapar känslan av att uppleva spelet på nytt fast med nya ögon. Att man som spelare vill uppleva ett spel igen genom att titta på när en kompis spelar igenom det kallar forskarna för ”nache”. Spelandet är alltså inte enbart en upplevelse för endast en person. Utan det kan i sig vara en form av glädje som man vill dela med sig av för att uppleva tillsammans med andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s