Kan ett spel skapa en uppfattning om hur det är att leva i en diktatur? (Papers Please)

papers please
Har du någonsin undrat hur det är att leva i en diktatur? Varför diktaturens invånare inte gör uppror och varför man fortsätter att godta den låga levnadsstandard som man har? Skaparen av spelet Papers Please, Lucas Pope, ville berätta om en arbetare på en passkontrollstation i ett fiktivt land. Han ville vända på perspektivet eftersom många har gått igenom en pass- och säkerhetskontroll och upplevt känslan av att man förmodligen kommer att bli stannad fastän man egentligen inte har gjort något eller har något att deklarera. Därför ville han ge spelaren möjligheten att vara själva passkontrollanten och där med kontrollera människor som ska ta sig in i landet.

Papers Please är ett spel som verkligen osar av öststatsestetik. Allt från färger till musik går i gråa mörka toner med inslag av stark röd färg. Detta estetiska grepp gör att spelet skapar känslan av att man tillhör en väldigt stel och grå institution som bara vill kontrollera människor i en dystopisk värld där misär har förstört all glädje som kanske en gång varit.

Spelet tar upp flera moraliska aspekter även om spelets skapare själv inte hade de intentionerna. Personer som kommer till gränskontrollen berättar ibland kort om vad de varit med om och varför de vill lämna sitt forna land. Det gör att spelet skapar personligheter till de som kommer till passkontrollen. Vissa är väldigt trevliga, medan andra är otrevliga. Ett exempel från spelet är till exempel att du precis släppt in en person med korrekta papper vars fru är näst i kön. Det visar sig dock att frun inte har de rätta papperna och hon vädjar till dig om att hon ska få följa med sin make in i landet. Det hade varit enkelt att tänka att man släpper in alla personer som verkar ”ok” även om de inte har de rätta papperna, men eftersom spelet ger dig information om din familj och deras välmående är du beroende av att prestera på arbetet för att de ska må bra. Det gör att du hamnar i dilemmat att antingen hjälpa andra eller hjälpa dig själv och din familj. Släpper du in människor som egentligen inte har rätt papper så kommer det efter dagens slut resultera i att du får sämre betalt och därför inte kan köpa medicin till din sjuka familjemedlem som kan dö om du presterar för ”dåligt” på arbetet.

Dilemmat mellan att behöva tänka på sig själv och det bästa för sin egna familj kontra andras välmående och kanske till och med landets välstånd är ett intressant sätt att sätta perspektiv på hur det är att leva i en diktatur. Du måste prestera bra på ditt arbete på en diktatorisk institution även om det går emot din egen moraliska och etiska känsla eftersom det annars påverkar din familj. Det är denna rävsax som spelet Papers Please så bra framhåller och visar på, även om spelet i sig inte är så skrivande på näsan om det. Spelet är trots allt bara ett slags deckarspel där du ska försöka luska ut om personen som vill komma in i landet har de rätta papperna, men under ytan finns så mycket fler samhällskritiska tankar som för tankarna till nya terrorlagar och diktatoriska stater.  Som spelare får du även tillgång till upplevelsen hur det är att ta emot flyktingar och neka dem även om de har väldigt starka historier, som gör att man tvekar på att neka dem.

För dig som lärare som vill att eleverna ska uppleva hur det är att tillhöra en stenhård struktur där ”frihet” som elever ofta är vanan vid luckras upp, så skapar Papers Please ett väldigt intressant sätt att ge en enkel men ändå känslostark inblick i hur det kan vara att leva i en diktatur. Prova spelet med en 7-9 klass eller låt de spela en halv lektion själva och diskutera spelet efter det.

Om du är intresserad av att pröva Papers Please så hittar du det här: http://papersplea.se/

En reaktion på ”Kan ett spel skapa en uppfattning om hur det är att leva i en diktatur? (Papers Please)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s