Ett enkelt sätt att använda Minecraft i matematiken

Om du som pedagog gärna vill börja använda Minecraft som pedagogiskt verktyg så kan jag tipsa om ett enkelt lektionsupplägg för att komma igång. Låt eleverna skapa en ny värld som är ”super flat” (vilket betyder att världen är helt platt, utan till exempel byar, berg och hav).

Exempel 1 (area)

– Säg till eleverna att de ska bygga en vägg som är till exempel 2 block hög och 4 block bred.

– Förklara hur man räknar ut area (om de inte redan vet)

– Utgå från att varje block är en meter bred och räkna ut arean på väggen (2*4=8)

– Be eleverna att räkna blocken som bildar väggen. Eftersom väggen är så pass liten kan eleverna själva räkna antal block för att se att arean stämmer. Det skapar ett lätt och tydligt sätt för eleverna att förstå innebörden av area och hur man räknar ut den.

– Låt eleverna sen bygga större murar som de sen ska räkna ut arean på.

Elev bygger i Minecraft

Exempel 2 (area, volym)

– Vill man expandera idén och göra den lite mer spännande så kan man be dem att bygga ett fyrkantigt hus som de ska använda för att skydda sig mot minecrafts ”monster” och även bygga en mur runt byggnaden.

– När de har byggt huset och muren så kan man diskutera hur stort huset är utifrån både area och volym och även diskutera fördelar och nackdelar med husets och murens form och storlek.

– Eleverna får räkna ut area på husets sidor och tak/golv, gården innanför muren och murens fyra sidor och annat om de byggt något mer som passar bra till area-uträkningar.

– Ett exempel på volym är att de kan prova att fylla hela huset med vattenkuber för att se hur många som får plats och jämföra det talet med om man räknar ut volymen på huset på ett vanligt matematiskt sätt (sida*sida*höjden).

Dessa exempel utvecklar elevernas kunskaper kring geometri och problemlösning  och det utvecklar även den metakognitiva förmågan (om man använder sig av exempel 2).

2 reaktioner på ”Ett enkelt sätt att använda Minecraft i matematiken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s