Bioshock

Bioshock

Vad skulle hända om människor med stora utopiska visioner fick fria händer till att skapa de samhällen som de själva anser skulle vara bäst för mänskligheten? Bioshock är en spelserie som utforskar dessa möjligheter och visar även på konsekvenser av ett sådant utopiskt samhälle då det med tiden blir allt mer dystopiskt.

Utopiska samhället Rapture

Första Bioshock spelet tar dig till staden Rapture. Det är en stad som är belägen under havet. Stadens skapare, företags magnaten Andrew Ryan, bestämde sig för att slå sig fri från världens etik, moral och värderingar och skapa ett elitistiskt samhälle som inte sätter gränser för till exempel vetenskapen, konsten eller skönhet. Det utspelar sig på 1960-talet vilket är 20 år efter att de byggt staden.

Tidsåldern innebär att hela staden Rapture är inspirerat av 40-tals kulisser och musik, vilket utgör en riktigt intressant miljö, men även lite skrämmande att vistas i eftersom allt är förfallet, mörkt och unket. Mellan de olika byggnaderna i staden har man byggt gångar täckta av tjockt glas för att inte havet ska tränga sig in. Stadens invånare är förvridna människor som tappat förståndet. Många har utsatt sig för plastikkirurgi och andra ingrepp för att utveckla sina egna mänskliga förmågor. Staden har även mystiska beskyddare i form av ”big daddies” som är storvuxna människor som har på sig gamla dykardräkter med en borr till hand vilket skapar skrämmande skepnader som går runt i staden. Det finns även små flickor som skyddas av big daddies som kallas ”little sisters” som samlar på en magisk kraft, som kallas ADAM, som man funnit i havet.  Det är något speciellt med Raptures plats långt under vattnet och dess förvridna invånare som gör att spelet blir väldigt klaustrofobiskt och lite skrämmande. Bioshock blev väldigt populärt på grund av sitt starka estetiska intryck och även för att handlingen hade en utav spelhistoriens bästa ”twists”(när något oväntat händer) mot slutet av spelet.

En ny stad bland molnen

Bioshock Infinite som släpps 26/3-2013 utspelar sig 1912 och tar dig till staden Columbia.  Till skillnad från staden Rapture som ligger långt ner i ett djupt mörkt hav så är Columbia en ljus och färgrik stad belägen ovanför molnen. Eftersom spelet inte riktig har släppts än så är spelets berättelse inte avslöjad. Staden verkar ha flera falanger av utopiska ideologier och tankar som håller till i olika delar av staden. Återigen håller sig stadens arkitektur trogen tidsepoken både visuellt och ljudmässigt och man möts av till exempel barbershop-musik på gatorna och folket är klädda tidsenligt.

Hur spelar man?

I Bioshock-spelen spelar du som en person som kommer till dessa ”utopiska” samhällen precis när det börjat gå utför. Man får uppleva vad som kan hända om man inte sätter några gränser för kirurgiska ingrepp och om man inte upprätthåller mänskliga värden och rättigheter. Du spelar i förstapersons-perspektiv, vilket innebär att du ser det som din karaktär ser. Du har både vapen och tillgång till olika element som till exempel eld. Det är tack vare genmanipulationen som man experimenterat fram i både Rapture och Columbia som gör att man kan bemästra att använda de olika ”magiska” krafterna. Bioshockspelen är starkt storydrivna och kombinationen action, upptäckande och stämning blir en vinnande trio vilket leder till att man vill spela mer.

Pedagogiska ingångar:

Svenska och Samhällskunskap:

Låt eleven skriva om hans eller hennes utopiska samhälle. Hur skulle det se ut och vart skulle det vara? Vad skulle skilja sig mest från det samhället vi lever i nu? Skulle eleven kunna komma på några konsekvenser med sitt utopiska samhälle? Finns det utopiska samhällen, är det möjligt att skapa ett för alla människor?

Historia

Hur har diktaturer i historien sett på det utopiska samhället? Hur ville de att samhället skulle se ut? Diskutera att ett utopiskt samhälle inte alltid är utopiskt för alla.

Bild

Låt eleven teckna, måla eller rita sitt egna utopiska samhälle och för en diskussion kring de val eleven gör i sitt estetiska uttryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s