God of War

God of War

Kratos

Har du någonsin undrat vad Homeros och andra antikens författares berättelser skulle se ut om de skrevs om av fläskiga Hollywoodregissörer med hormonstinna tonåringar som målgrupp, då skulle God of War vara resultatet. Grekisk mytologi i ett actionspäckat äventyrspaket med en oerhört arg, spartansk (det vill säga från staden Sparta, han är i och för sig väldigt spartanskt klädd) general vid namnet Kratos i centrum. Allt är lite större och lite mer i God of War och det är känt för sina fantastiskt hisnande upplevelser som du som spelare får uppleva.

Det finns sju olika spel till olika Sony Playstation-konsoler som till exempel Playstation 2, Playstation 3, PSP och även något spel till Sonys mobiltelefoner. Alla cirkulerar kring Kratos och hans äventyr. Kratos är en general från staden Sparta som vill vinna alla kamper till varje pris. Det går så långt att han bestämmer sig för att ingå i en pakt med krigsguden Ares som garanterar honom segrar bara Kratos är hans undersåte. Men som i de flesta grekiska mytologier har gudarna andra högst personliga agendor för människorna de styr över. Ares gör Kratos ”blind” av raseri under en strid vilket gör att Kratos utan att veta om det dödar sin egen familj i sin hemby. Kratos blir helt förkrossad av hans handling och som en extra förbannelse sätter sig askan av hans familj som ett permanent minne på hans hud. Han blir därför gråtonad i huden och får smeknamnet ”Ghost of Sparta”. Denna handling får Kratos att söka hämnd på Ares. Han tar sig igenom olika mer eller mindre kända platser ur grekisk mytologi för att slutligen ta sig ända fram till en konfrontation med krigets gud själv. Kratos står som segrare och intar själv tronen som krigets gud på Olympens topp.

God of WarHur spelar man?

Spelet går ut på att slå sig igenom grupper av fiender för att nå en större fiende mot slutet av varje bana. Dessa större fiender kallas ”bossar”. Något som God of War utmärkte sig med när det första spelet kom var att man direkt i början av spelet sattes i en väldigt actionspäckad situation då Kratos vaknar upp på ett skepp på ett stormigt hav som attackeras av en stor sjöhydra (ormliknande varelse med tre huvuden). Att sättas i en situation där man direkt konfronteras av en stor boss var något helt unikt för spelvärlden och det satte God of War direkt på kartan. God of War 2 ville inte vara sämre vilket under första banan satte dig på Rhodos mot dess mytomspunna staty ”kolossen på Rhodos” som jagar dig genom staden på ett väldigt, vågar jag säga det, ”episkt” sätt. (Se youtube-klipp nedanför)

Man ser Kratos från en bestämd kameravinkel, vilket betyder att man inte kan styra över kameran. Det är dock till spelets fördel då kameran ofta väljer spektakulära vyer och vinklar som är till spelets fördel. Spelet är ett så kallat ”hack and slash” vilket betyder att man slåss väldigt mycket med olika vapen och magier. Vapen och magier låses upp allteftersom man kommer längre i spelet. Fiender består ofta av kända grekiska mytologiska figurer som sirener, medusor, cykloper etc.

Pedagogiska ingångar:

God-of-War

Svenska/Historia:

Använd God of War som en ingång till antikens grekland och dess litteratur. Vart kommer myterna ifrån och vilka platser har funnits i verkligheten. Har Homeros historier inspirerat God of War på några sätt? Vad och vilka figurer känner man igen från spelet i litteraturen.

Religion:

Diskutera gudarna som är med i God of War och i grekisk mytologi. Hur skiljer sig de grekiska gudarnas sätt att vara på jämfört med den gud som muslimer och kristna tror på.

En reaktion på ”God of War

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s