Tomb Raider

Kan en 17 år gammal spelserie med en utav världens mest kända kvinnliga spelkaraktärer åter sätta kombinationen arkeologi och äventyr på kartan?

Tomb Raider är en spelserie som började 1996 då första spelet släpptes till Playstation (ett). Det kom flera uppföljare och spelen blev mest kända för sin kvinnliga huvudkaraktär, Lara Croft. Lara är en arkeolog som ger sig ut på äventyr för att hitta gamla civilisationer och föremål. Hon är en slags Indiana Jones som i jakten på arkeologiska fynd hamnar i knipa och äventyr. Det som har förföljt Lara ända sen hon såg dagens ljus är ”tyvärr” hennes bröststorlek. Historien som låter som en ”skröna” säger att när hennes kreatör Toby Gard satt en kväll och pillade med hennes 3D modell i spelet råkade han komma åt bystmåttsknappen vilket resulterade i större bröst än innan. Då bestämde sig resten av utvecklargänget att de skulle förbli större än vad som först var tänkt. Toby Gards tanke var att Lara skulle bli en förebild för kvinnor och att hon skulle visa att även tjejer kan svinga pistoler och klara sig ur knipor. Dock blev fokuset på Lara som ”sex”-symbol större än fokuset på hennes starka karaktärsdrag. Hon hamnade på flera framsidor, inte bara i speltidningar, i utmanande ställningar och flera kvinnliga modeller fick stå på spelmässor och porträttera Lara för fansen. Det gick så långt att grundaren Toby Gard, som ansåg att man förstört hans spelkaraktär, avgick. Laras popularitet avtog inte utan spelet fick flera uppföljare och det gjordes två filmer där Angelina Jolie spelade huvudrollen som Lara Croft själv.

Tomb Raider 2013

Efter att det åttonde Tomb Raider spelet släpptes bestämde man sig för att göra en så kallad ”re-boot” av spelet, vilket innebar att man ville börja om från början med en ny Lara som helt enkelt skulle heta ”Tomb Raider”. Spelet uppmärksammades under sin utvecklingstid väldigt mycket på grund av en riktigt tafflig PR-kampanj där man sålde in Lara som ett offer som spelaren skulle vilja ta hand om och hjälpa, något som är helt emot det som Lara stått för innan. Hon var en hjältinna som kunde stå på sina egna, kanske överdrivet nakna, ben. Vad man som utvecklare egentligen ville belysa var att man som spelare skulle få uppleva hur Lara blev den hon blev. Vad var det för äventyr som startade hennes karriär och gjorde att hon blev så stark och modig som hon alltid framställts som, var frågor som man ville svara på genom det nya spelet. Spelet som släpptes nu i mars 2013 ger Lara lite mer upprättelse som stark kvinnlig huvudkaraktär och Toby Gard skulle nog vara stoltare över sin skapalse i dagens form än vad som blev 1996. Och för de som undrar så har Lara genomgått en bröstförminskning och har hellre långbyxor på sig än kort-korta shorts. De kanske kom på att det skulle vara oerhört otympligt att hoppa runt med två stora polygonbröst, då arkeologarbetet för Lara innebär mycket akrobatik och klättrande och det kan även innebära att hon slipper framtida ryggproblem, för att inte nämna att gamla Laras modell helt enkelt kändes sexistisk (se bild ovan till höger för referens). Nya Lara blir även mer tillämpbar som förebild för de tjejer som spelar spelet, även om både utstyrsel och modell har en bit till att gå innan karaktären känns riktigt ”verklig”.

Hur spelar man?

Spelet utspelar sig i Asien. Lara är med på en expedition som letar efter en mytomspunnen ö. Expeditionsskeppet förliser i någon slags asiatisk motsvarighet till Bermuda triangeln, The Dragons Triangle och Lara vaknar upp på en mystisk ö. Ön visar sig, surprise, surprise, vara den ö de letat efter, men efter att hela expeditionen havererat måste Lara lära sig att överleva för att rädda sina vänner. Ön är full av mysterier och man kan inte låta bli att tänka på att utvecklingsteamet blivit väldigt inspirerade av serien ”Lost”. Spelet är ett tredjepersons äventyrsspel och ens uppgift är att rädda sina vänner och ta reda på vilka mystiska krafter som håller dess invånare kvar på ön eftersom ingen kan lämna den. Lara har tillgång till diverse vapen i sin arsenal, som hon får använda flitigt mot de horder av motståndare hon möter. Spelet lider lite av samma problem som många andra spel gör där man spelar en karismatisk och sympatisk karaktär men som under spelets gång borde bli klassad som världens värsta massmördare då man tagit livet av flera hundra motståndare. Det blir en paradox då man måste berättiga ett ”massmördande” för att spelaren ska uppleva motstånd och att spelet går framåt, men man gör det genom en karaktär som framställs som varm och omtänksam. Det är en nöt som spelvärlden inte lyckats knäcka än. Spelet är dock väldigt underhållande och har en genomarbetad spelmekanik och berättelse. Spelet är dock väldigt brutalt på sina håll och bör helst bara spelas av spelare över 15 år.

Lara Croft genom åren

Pedagogiska ingångar:

Samhällskunskap:

Diskutera synen på manliga huvudkaraktärer och kvinnliga huvudkaraktärer i både film och spel. Är det någon skillnad på hur de porträtteras? Hur kan man göra för att minska skillnaderna?

Geografi:

Diskutera fenomen som Bermuda Triangeln och andra liknande mytomspunna platser. Finns det någon sanning  i dessa historier kring platserna och vart ligger de på kartan?

Historia:

Diskutera de olika folkslagen som funnits och finns på ön som Lara hamnar på. Från vilka tidsepoker kommer dem och hur kom det sig att de hamnade just där? (Många utav öns nuvarande och tidigare invånare kommer från speciella tidsepoker som till exempel samurajernas storhetstid, Kinas storhetstid under de olika dynastierna och under andra världskriget då både japaner och tyskar besökt ön.)

Diskutera hur arkeologi skildras i spel och på film kontra hur det är i verkligheten. Hur arbetar en riktig arkeolog jämfört med Indiana Jones och Lara Croft?

En reaktion på ”Tomb Raider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s