Wii U – Den första nästa-generationens spelkonsol

Nästa generations konsolkrig står i startgroparna och först ut med sin kandidat är Nintendo med sin nya spelkonsol Wii U. Kommer Nintendo att vinna på att släppa sin kandidat tidigare än de andra och att ta täten eller kommer de att förlora mark när Sony och Microsoft släpper sina nya spelkonsoler?

Fokus på innovation, inte teknisk revolution

Wii U är spelföretaget Nintendos nya konsol/spelmaskin. Den släpps i Sverige imorgon (30/11-2012). Nintendo har en vana att släppa en konsol som precis når upp till dagens konsolstandard när det kommer till grafik och prestationsstandard, men med en liten twist. Deras förra spelkonsol Wii hade till exempel ett nytt kontrollsystem där man kunde vifta och sikta med kontrollen vilket gjorde att spelet kände av rörelserna och vart man siktade. Nintendo pratar hellre om en spelmässig innovation än en teknisk. Konsolen presterar därför i stort sätt på samma nivå som Playstation 3 och Xbox 360.

Vad är då annorlunda?

Med Wii U har man byggt in en touch screen (läsplatta) i kontrollen. Det innebär att du kan spela på din kontroll som du har i handen medan en annan spelar på TV:n eftersom man har en egen skärm. Det gör att du kan spela med vänner på helt nya sätt än tidigare. Ett exempel är att en kan spela ett spöke på den lilla skärmen som upp till fyra andra kan jaga som spelar på den vanliga TV:n. Det skapar en helt ny dynamik i spelandet som inte utforskats så mycket (förutom Gamecube-Gameboy Advance sammankoppling). Man kan även spela två spelare i första-persons-skjutare på ett nytt sätt genom att en spelare spelar på den lilla kontrollskärmen och den andra spelar på TV:n. Innan har man delat på skärmen i ett så kallat split-screenläge så varje spelare har varsin halva av TV-skärmen.

Hur ser framtiden ut?

Nintendo gör som de brukar göra, de förlitar sig väldigt mycket på att deras egna spel som Super Mario och Zelda ska sälja och inte så mycket på att ”tredje-parts-tillverkare” (andra spelföretag än Nintendo själva) ska hjälpa konsolen. Wii U har inget vidare startfält av spel, vilket gör att många kommer tänka mer än en gång innan man köper en Wii U. Det finns inte heller några spel i framtiden som Nintendo utannonserat som verkar vara ett ”måste-ha” spel. Det är ofta dessa ”måste-ha” spel som gör att spelkonsoler säljer. När Nintendo släppte sitt Wii och det visade sig att den innovativa nya kontrollen var en hit var inte Sony (Playstation 3) och Microsoft (Xbox 360) långt efter med att släppa sina egna versioner som Kinekt och Playstation Move. Samma gäller nog med Wii U.

Är pekskärmen en hit kommer säkerligen Sony och Microsoft att gå samma väg och denna gången är de inte långt efter eftersom Sony har sin handhållna Vita och Microsoft har utannonserat sin nya läsplatta ”Smartglass”.Så Nintendo har bara en kort tid att bevisa att de verkligen är med och konkurrerar om en plats i konsolkriget då ”Playstation 4” och nästa Xbox beräknas släppas inom ett år.

Nintendos hemsida: 

Nintendo Wii U

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s