Premiär för nya Minecraft-föreläsningen

Igårkväll var det premiär för den nya Minecraft-föreläsningen. Föreläsningen handlar om vad Minecraft är och hur man kan koppla spelet och spelmomenten till olika ämnens kunskapsmål. Den handlar även om hur man kan använda de fem förmågorna för att nå ämnesmålen genom att använda spelet som kontext och där med använda sig av ett sociokulturellt lärande.

Här får ni ett litet smakprov från Prezin jag använde mig av:

4 reaktioner på ”Premiär för nya Minecraft-föreläsningen

 1. Hej jag är intresserad av att starta ett arbete med minecraft i min år 4 till hösten. Skulle därför vilja veta mer om ert arbete och hur ni kopplat det till Lgr11.
  Jag hoppas ni vill dela mer av era kunskaper eller ge mig tips!
  Mvh
  Annica

  1. Självklart! Jag arbetar själv med Minecraft på högstadiet i en mindre grupp, men har flera tankar och idéer kring hur man kan använda Minecraft i en större klass. Drömscenariet hade varit att hela klassen är med på samma server och hjälper varandra med de uppgifter som ska genomföras.

   En tanke om ett temaarbete som jag har är att man bygger en by tillsammans på samma server (alla är i samma värld) i Minecraft.

   Säg till exempel att du fokusera på ett miljötänk utifrån hållbar utveckling. Då skulle eleverna kunna bygga sin egen by på samma plats i Minecraft där du som lärare ser över, som en egen karaktär i Minecraft, hur det går för eleverna och hur de tänker. De ska ständigt reflektera över uppgiften, med varandra och med dig som lärare, och återkoppla till uppgiften kring vad de gör och hur de tänker när de bygger sin ”miljöby”.

   Du kan även använda byggnaderna i byn som de skapat för att räkna matematik och ta reda på hur stor en vägg är till exempel på en byggnad. Eller varför inte börja temaarbetet med byn genom att säga att alla får var sin X*X yta att bygga på och de ska bygga ett staket runt denna yta. Det betyder att de måste räkna ut arean innan de kan bygga sitt hus.

   Byn kan hela tiden vara något som du återkopplar till uppgifter som har Lgr11 som grund. Du skulle kunna ha en teoretisk genomgång av uppgiften för att sedan göra en praktisk uppgift i byn.

   Själva temaarbetet byn är något jag tänkt att skriva lite mer om i ett blogginlägg lite längre fram, men jag har inte kommit så långt ännu. Hör gärna av dig om du har frågor och kanske idéer som du vill bolla. Antingen här på bloggen eller till min mail:

   felixserrao@hotmail.com

   1. Tack så mycket för ditt snabba svar! Du gav mig många idéer som jag ska fundera på:-)
    Med vänlig hälsning,
    Annica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s