Diablo 3

Diablo 3 är utvecklat av spelföretaget Blizzard, samma företag som utvecklat World of Warcraft och spelare världen över har väntat i över 10 år på att få spela det. Det första Diablo-spelet kom 1997. Många ärrade spelare glömmer aldrig sina första steg i den lilla byn Tristram där man till tonerna av suggestivt gitarrspelande får höra av en gammal man vid namn Deckard Cain berätta om den ondska som plötsligt börjat figurera i katakomberna under byns katedral. Spelet blev kritikerrosat och det ledde till att man utvecklade uppföljaren Diablo 2 som släpptes år 2000. Uppföljaren var mycket större sett till spelvärlden som spelet utspelade sig i. Det släpptes även ett expansionspaket Lord of Destruction till Diablo 2. I Diablo är kampen mellan gott och ont i centrum. Helvetets makter har återigen tagit sig in i den vanliga världen. De tar sig upp genom hålor i jorden och det är upp till dig att slå tillbaka dem.

Hur spelar man?

Som spelare i Diablo 3 börjar man med att välja kön och en karaktärsklass. Du kan välja mellan klasserna Demonhunter (demonjägare), Wizard (trollkarl), Barbarian (barbar), Monk (munk) och Witch doctor (häxdoktor). Alla klasserna har sina speciella egenskaper som till exempel närstrid, magi eller bågskytte så det gäller att välja en karaktär som passar ens spelstil. Valet av karaktär bestämmer även vilken sorts rustning och vapen man kan använda.

När du valt karaktär är det dags att ge sig ut i världen. Du får reda på att ondskans krafter återigen tagit sig in i vår värld och det är upp till dig att stoppa dem. Beroende på vilken karaktär du valt får du olika anledningar till varför just du har tagit dig an uppdraget att stoppa ondskans makter. Du ser din spelkaraktär ur ett isometriskt perspektiv (snett uppifrån). Du styr din karaktär genom att klicka med musen vart du vill att han/hon ska gå, attackera eller plocka upp. Spelet är väldigt fokuserat på att hitta loot (värdesaker, vapen, utrustning och guld) och spelet får dig att vilja spela lite längre eftersom att nästa fiende kanske har den där ”grymma” skölden som hade varit perfekt till din utrustning. Allt du hittar kan användas, säljas eller slängas och det är upp till dig hur du vill husera med dina värdesaker då ditt inventory (”ryggsäck”) bara kan innehålla en viss mängd saker. Om ryggsäcken blir full kan du använda dig av din ”town portal” en trollformel som skapar en portal som gör att du snabbt kan ta dig tillbaka till närmsta byn för att på den lokala marknaden sälja de saker du hittat under din färd, men även köpa ny utrustning och livåterställande drycker. I byn kan du även craft (tillverka) nya vapen genom att skrota gamla och du kan reparera eller modifiera din utrustning. Olika handlare på marknaden har olika egenskaper.

I spelet möter du olika typer av fiender som kräver olika taktiker för att besegras. Ju svårare fiende desto större chans är det att den släpper något bra och värdefullt när den dräpts. Det finns även större så kallade bossar som är större och svårare fiender som man möter i slutet av en bana eller akt. Spelet är uppdelat i olika akter som utspelar sig på helt olika platser. En akt utspelar sig till exempel i en vacker ökenstad i ett ökenlandskap medan en annan utspelar sig vid en stor kall borg där ett slagfält med en kamp mellan de onda och de goda pågår i ett snölandskap. Diablo 3 känns visuellt större, men det har behållit de grundläggande spelmekanikerna som gjorde de två föregångarna så populära. Det är du mot en stor mängd onda varelser och det gäller att genom musen klicka dig igenom dessa stora horder av fiender som tappar hutlöst mycket loot när de dräps. 

Pedagogiska ingångar:

Religion

Vart kommer karaktären/demonen Diablo ifrån? Vilka referenser finns det till bibeln och den kristna tron och hur många likheter finns det mellan spelet och religion över lag, eftersom spelet handlar om änglar och demoner / ont och gott.

Diskutera med eleverna om ont  och gott och om hur det ofta figurerar i religion, spel och film.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s