Battlefield 3

Battlefield 3 är utvecklat av det svenska spelföretaget DICE (Digital Illusions CE). Det utspelar sig i en nära framtid och handlar om ett fiktivt tredje världskrig som uppstår genom terrorism. Låter det bekant? Ja, det är ungefär samma bakgrundshistoria som Call of Duty: Modern Warfare 3 vilket är Battlefield 3 främsta konkurrent. Spelen skiljer sig dock mest genom deras flerspelarläge (multiplayer).

Hur spelar man?

I Battlefield 3 spelar man mot varandra över ett mycket större område än i konkurrenten Modern Warfare 3. Det gör att slagfältet även kan innehålla fordon som pansarvagnar, helikoptrar, jetflygplan. Det ger flerspelarläget en väldigt unik spelkänsla eftersom du kan hoppa in i vilket fordon du vill. Många fordon kan bära fler än en spelare vilket skapar en stark gruppkänsla. Som spelare kan du välja en trupp du ska ingå i. Du tillhör din trupp genom en hel spelrunda och du får extra poäng om du hjälper dina lagkamrater. Alla får välja mellan olika roller som till exempel medic (sjukvårdare) eller engineer (reparerare) och utifrån dessa roller kan man hjälpa sitt lag genom sina unika egenskaper. En situation kan vara att en sjukvårdare och en reparerare åker i en pansarvagn och när de blir beskjutna hoppar ”repareraren” ut och lagar pansarvagnen och om de blir skadade kan sjukvårdaren dela ut ”hälsa” så att man får full kraft igen. Därmed ligger samarbetet i fokus och det belönas med XP (erfarenhetspoäng) som du sedan kan spendera på att uppgradera din soldats egenskaper, verktyg och vapen. De som ligger högst upp på topplistan efter en rond är oftast de som har samarbetat bäst.

Spelet ser väldigt verkligt ut eftersom det visas genom en speciell grafikmotor (programmet som skapar spelets visuella utseende) som heter Frostbite 2. Många anser att spelet nästan ser lite för verkligt ut och det har skapat en mindre debatt kring när man anser att ett spel blir för verkligt.

I Battlefield talar man om ”battlefield moments” vilket är när något oväntat händer. Med ett så stort slagfält och så mycket ”leksaker” händer det ofta slumpartade och roliga händelser. Dessa händelser har fått namnet ”Battlefield moments” och läggs ofta ut som filmklipp på youtube och andra sajter.

En spelserie med mycket historia

Battlefield serien har en lång historia som började för ungefär tio år sen då Digital Illusions släppte spelet Battlefield 1942 och sen dess har flera olika uppföljare av spelet kommit som till exempel Battlefield Vietnam, Battlefield 2042 och Battlefield 2. Spelet har gjort Digital Illusions till en utav de mer inflytelserika spelföretagen i spelvärlden och de har även fått ett uppsving efter att de 2006 blev uppköpta av en utav spelvärldens utgivargiganter Electronic Arts. Om man ser till hela Battlefield-serien så räknas den som Sveriges största kulturexport.


Genre: Första-Persons-Skjutare
Åldersgräns: 18 år

Pedagogiska ingångar:
”Vad gör det för Sverige som land och ekonomi att vi har ett starkt spelföretag som gör kända spel?”
“Är ett tredje världskrig möjligt?”
“När blir ett spel om krig för verkligt?”
“Ska man som barn få spela spel som har 18 år som åldersgräns?”
“Varför har spel åldersgränser?”

En reaktion på ”Battlefield 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s